Swoimi umiejętnościami aktorskimi 12 razy bije na głowe Keirie Knightley
12? 12 to za mało powiedziane! ludzie dali jej 10, bo widzieli ją w 'piratach z karaibów' na polsacie! edward bije ją więcej niż 12 razy na głowę!
nie ma sprawiedliwości na tym świecie.
pozdrawiam.
Wlasnie obmyslam jakis chytry plan jak tu wypromowac Edwarda na filmwebie i na razie niestety nic nie przychodzi mi do glowy. Wartoby zrobic cos, żeby temat o Nortonie znalazl sie na pierwszej wejsciowej stronie. Ale nie wiem jak....
Nie przejmujcie się tak sondażami,bo są miało wiarygodne. Tym bardziej na filmwebie.Ja na przykład nie wiem czemu Denzel Washington jest dopiero w pierwszej 40stce (jak dla mnie Top 5),Meryl Streep też powinna być wyżej.
Rację ma killacam, ale mimo to denerwujące jest, że przed Edem są takie osoby jak Keira, ale i tak szczytem wszystkiego jest Elisha Cuthbert na 10 miejscu. Najważniejsze, że w naszych sercach Edward zawsze będzie na pierwszym miejscu:)
Mnie też to troche irytuje, ze aktorzy tacy jak Norton nie sa dostatecznie doceniani, a przed nimi w rankingach lądują wschodzące gwiazdy, z których nie wiadomo co wyniknie ...
a dzieje sie tak dlatego bo o walonej Keirze mozna przeczytac w kazdym tabloidzie. o innych tez.... bop oni nie dbaja o swoja prace tylko o rozglos. Norton nalezy do tej grupy AKTOROW (to trzeba podkreslic bo np Keira aktorka nie jest, ona jest gwiazdeczka) dla ktorych nie liczy sie ile razy bedzie na okladce tylko ile ludzi wyniesie cos z jego pracy, ktora jest doskonala.
jak powiedzial kiedys Matthew MacFadyen "There is a certain gladiatorial aspect to being an actor. It's that fierce all-or-nothing intensity that gives you credibility in any role. That's the difference between being a movie star and an actor - I'm very much an actor."
hmm no tak.. tylko teraz ciekawa jestem czy ktos w ogole MacFadyena kojarzy.. Tak tak, on gral w Dumie i Uprzedzeniu. A inne jego filmy?? widzicie, on nie chodzi po barach, nie stapa co chwila po czerwonym dywanie, a jest bardzo zdolnym aktorem o ktorym niewiele wiadomo. I jego za to wlansie cenie najbardziej. bo dla mnie liczy sie tylko jego praca i to co on robi na ekranie, a nie to ile dostaje pieniedzy za role.
smialo moge stwierdzic ze Norton moglby sie z pewnoscia podpisac pod tymi slowami.
i gdyby ludzie bardziej zaczeli zwracac uwage na prace aktorow a nie na ich zycie prywatne inaczej by sie przedstawiala cala ta sytuacja. i gdyby filmy byly ogladane tez z glowa a nie dlatego ze gra w nim piekny Chad Michael Murray ( co z tego ze filmem mozna sobie co najwyzej nos wysmarkac) to w pierwszych dziesiatkach bylyby takie filmy jak Ojciec Chrzestny ( o przepraszam, to akurat jest na 7:D) , American Beauty chociazby, Czas apokalipsy czy Prawo Bronxu. to sa obrazy ktore sa arcydziełami kina, a nie jakies tam szmatławce typu NOT ANOTHER TEEN MOVIE.
ah rozpisalam. sie. a filmy z nortonem powinny zajmowac najwyzsze pozycje.!!!
przepraszam jezeli obrazilam fanow Knigtley. tylko dla mnie po prostu na miano aktora nie zasluguje ktos kto ma w dorobku kilka takich sobie filmikow. no moze na miano aktora tak, ale z pewnoscia nie na miano ARTYSTY.
dziekuje za uwagę!
Zgadzam sie w zupelnosci! Dlatego ta lista top 100 czegokolwiek na filwebie nie jest wymiernym zrodlem informacji o tym czy cos rzeczywiscie warto obejrzec i czy kogos warto cenic. Kiedy jakis filmowy laik zajrzy na te listy i obejrzy pare filmow to moze sie ciezko zawiesc. Dlatego ponawiam moj postulat, ktory juz gdzies tu rzucilam - sprobujmy wyniec Edwarda wyzej w tym rankingu bo to naprawde zenujace, ze jakies marne aktoreczki sa wyzej od niego. Nie wiem co mozna zrobic - piszmy jak najwiecej na forum - moze wyskoczy na pierwsza wejsciowa strone jako goracy temat - ktos wejdzie, zaglosuje, obejrzy jakis film. Beda z tego jakies korzysci. Ja na dzis wieczor przygotowalam sobie American History X i People vs. Larry Flynt. I tak trzeba robic, "krzewic" :) kulture wysoka i artystów wartosciowych. Chociaz zastanawiam sie jak mozna "nakrzewic" Eddiego :)
Co do twojego pomysłu pisania jak najwięcej na forum, to moze i byśmy zwróciły uwagę na Nortona, tak jak to skutecznie zrobiły fanki McGregora i Hunnama :)
Dzisiaj w TV nie ma nic ciekawego, tylko gdzies przełączę kanał to papież, więc w dzisiejszy wieczór albo nie zobaczę niczego albo ewentualnie "Zabijanie na śniadanie" ...
A tak a propos który film z Nortonem uważacie za najlepszy? Według mnie "Podziemny krąg" jest extra :) Świetnie tam zagrał a i film jest doskonały.
W Top 5, jak nic :) Norton jest po prostu genialny :)
Zgadzam się dokładnie ze zdaniem ''Według mnie "Podziemny krąg" jest extra :) Świetnie tam zagrał a i film jest doskonały.'', które zostało wypowiedziane wyżej :)
z tych co dotychczas obejrzałam, to najbardziej podobały mi się 'podziemny krąg' i '25 godzina', chociaż reszta też była świetna... w 'death to smoochy' edward był super ;b
O ile pamiętam kiedyś był w Top 5, ale teraz to niewiem co się stało, widocznie jacyś "znawcy" pojawili się na Filmwebie
może i nie znawcy, ale myślę, że tak wysokie miejsce keiry knightley spowodowane jest obejrzeniem 'piratów z karaibów', którzy niedawno lecieli na polsacie (: ludziom spodobała się jej rola i głosowali, aż znalazła się na 6 miejscu...
a czy ktoś może mi łaskawie wyjaśnić kim jest do cholery ta elisha cuthbert??
hej, ja z ciekawosci zajrzalam na jej strone i musze stwierdzic, ze jest to aktorka po prostu wybitna ;/... Ech wsrod jej bogatego dorobku artystycznego znalazly sie takie dziela jak np. Dom woskowych ciala z niezapomniana rola Paris Hilton ora Dziewczyna z sasiedztwa po ktorej to stala sie bozyszczem dla nieletnich chlopcow... Ech porazka... Ale ja dalej postuluje zeby zrobic cos zeby wyniesc 'Edwarda wyzej. Ktos tu wspominal o akcjach jakie urzadzily fanki m.in. Ewana McGregora (nota bene tez dobry) zeby pomoc mu wrocic wyzej. Ja jestem za tym, zeby dawac przyklad nieswiadomym osobom glosy\ujacym na Elishe C. ze oprocz jej jest jeszcze paru dobrych i wartosciowych aktorów i aktorki ktorych trzeba znac. Ech, rozpisalam sie..
Tak więc niech każdy da Northonowi 10, a dwóm młodym paniom(Keira Knightley, Elisha Cuthbert )które niezasługują na tak wysokie miejsca 1. zdecydowanie za niskie miejsce ma Marlon Brando czy Sean Penn
Zenada... Bardzo lubie Kevina Spacey i uwazam, ze jest swietnym aktorem. Coz zabieramy sie do roboty, walczyc o najlepszych :)
Wiecie co, obejrzalam wlasnie wiekszosc tej listy i co zauwazylam.........? Ze np Marlon Brando, ktorego chyba nikomu nie trzeba przedstawiac, czy jest kinomaniakiem, czy tez nie znajduje sie (UWAGA UWAGA)
sorki, ze wyskoczylam z poprzedniego wpisu, ale mi sie 'reka omskla' :) . Wracajac do watku Marlon jest na miejscu 51!!! To sie dopiero taka Elisha moze pochwalic. Nawet w porownaniu z tym wynikiem nasz Edward jest po prostu mistrzem swiata. Bez komentarza.........
Zgadzam się z wami wszystkimi i podzielam opinię, że Edwarda należy promować na Filmwebie!
Jest on świetnym aktorem i artystą może troche za mało znanym i nagradzanym ale to też jest jedną z jego zalet. Jest ceniony przez określone grono ludzi, którzy są jego wiernymi fanami i na temat jego filmów maja naprawdę dużo do powiedzenia.
On po prostu nie jest gwiazdką dla mas, która co tydzień gości w brukowcach i za to też go bardzo cenię.
Jeżeli w rozmowie z kimś wspominam o Edwardzie i ten ktoś wie o kogo mi chodzi to już wiem, że przynajmniej mamy o czym pogadać:)
To masz Florence naprawde szczescie, ze spotykasz osoby, ktore wiedza o kogo chodzi. Moi znajomi nie maja pojecia o kogo chodzi, czesc z nich slyszala o FC, ale skojarzyli tylko Brada Pitta:-/
Zgadzam sie z Toba w kazdym zdaniu Twojej wypowiedzi o Nortonie, lae uwazam, ze jgo filmy moglyby byc troche szerzej rozpowszechniane, w koncu wszyscy na tym forum zgadzaja sie, ze sa tego warte;-)
Jeśli chodzi o Brando,to jak dla mnie jest GOAT (greatest of all time).Przecież to on zmienił aktorstwo na zawsze.Przed nim aktorzy byli sztwyni jak kije,a głupkowate miny w stylu Chaplina raczej dziś śmieszą niż wzbudzają podziw.Brando pokazał to aktorstwie znaczy intensywność,emocje,charyzma,z nikanie w rolach i nadawanie granym postaciom człowieczych cech.Prawdziwa legenda!Na filmwebie powinien być chociaż w pierwszej trójce.
Komentując obecny wygląd listy:
Z całym szacunkiem,ale Tom Hanks nie zasługuje na numer 1 (Założe się,że "Kod" przyczynił się do jego wzrostu popularności.Jak dla mnie jego rola w "Kodzie' jest jedną z najgorszych),Sean Connery tez za wysoko,Keira nie powinna byc nawet w pierwszej 100,Nicholas Cage i Naomi Watts tez powinni opaść o jakieś 10 miejsc,a ustąpić Meryl Streep,Denzelowi Washingtonowi czy Jackowi Nicholsonowi.Tyle z mojej krótkiej analizy :)
za Marlonem Brando nie przepadam za bardzo ale cenie go za dwa filmy. pierwszy z nich to oczywiscie Ojciec Chrzestny gdzie moim zdaniem zrobił z siebie legende za zycia. Drugi film to Czas Apokalipsy. Gdy słuchałam go jako Kurtza po prostu wgniotło mnie w fotel. Stworzył gigantyczną postać bedąc na ekranie w kilku ostatnich scenach. coś niesamowitego.
moim zdaniem genialni i zdolni aktorzy sa tak nisko bo tu na filmwebie glosuja same malolaty. No albo tacy (co sie tyzy np glosow na Toma Hanksa) ktorze glosuja na aktora po obejrzeniu jednego z nim filmu. Ja Hanksa bardzo cenie, widzialam wiekszosc jego filmow i ma na swoim koncie naprawde bardzo dobre obrazy (Terminal, Zielona Mila, Forrest Gump itp...) ale w tym przypadku wzrost jego popularnosci wiaze sie tylko i wylacznie z kodem da vinci, bo jak inaczej tlumaczyc jego 1 miejsce?? wczesniej byl chyba na ok 30 miejscu wiec o czym my rozmawiamy ;)
To jeszcze nic. Znajac życie za niedługo bedziemy mieli Hugh Jackmana w pierwszej dziesiątce, za sprawą X-Mena. Zupełnie nie rozumiem jak to się mogło stać, ze jakaś Keira, znana tylko z roli w Piratach(...), albo Elisha z wibitnymi rolami mogły się znaleźć w ogóle w pierwszej 10. Albo jakis Nielsen.Wszyscy kojarzą go przede wszystkim z Nagą Bronią, ale czy ma w dorobku takie role jak Hopkins, de Niro, Pacino czy Depp?
Zenada :)
Nie, Tom Hanks był już od dawna w czołówce(nawet pierwszy, ostatnio drugi), ale wskoczył na pierwsze miejsce po roli w Kodzie Da Vinci. Na wyższe pozycje zasłużyli także Gary Oldman, Clint Eastwood, Samuel L. Jackson czy Jamie Foxx oraz inni świetni aktorzy
Wiecie, po przeczytaniu Waszych opinii dochodze do wniosku, ze filmweb powinien zalozyc kolejne top100 tylko ze naprawde dobrych aktorow. Mogloby sie nazywac z angielska :) thebestofthebest. Tam dopiero docenieni zostaliby prawdziwi aktorzy: Bo gdzie na tej liscie, gdzie jakas Elisha jest tak wysoko, znajdzie sie miejsce dla Humphreya Bogarta, Marlona Brando czy Vivien Leigh. Wsrod takich aktorow powinien sie znalezc takze Edward Norton, Gary Oldman czy John Malkovich.
a co do Marlona w Czasie Apokalipsy - mnie tez powalil....
Sean Penn, Dustin Hoffman, Jeremy Irons, Cate Blanchett, Daniel Day-Lewis, Bill Murray... wszystkich uwielbiam, czczę i podziwiam, wszyscy nagradzani jak nie oscarami to złotymi globami i... wszyscy hen daleko poza pierwszą 50.
Dla mnie Edzio to nr 1 ale wydaje mi się, że w porównaniu z wyżej wymienionymi i tak dobrze sobie radzi na liście :)
edwardowi już dawno dałam 10, więc teraz nie mogę już głosować :/ ale parę godzin temu weszłam na strony keiry i elishy i zrobiłam co się należy (; tylko, czy to coś da?
Kroi się mała akcja przywracania porządku na Filmwebie o ile kiedyś taki był. Jeszcze z klasowych aktorów warto tych zauważyć: Jodie Foster, Joaquin Phoenix, Robert Redford czy Russell Crowe
właśnie, zapomniałam o jodie foster! też ją bardzo lubię, muszę na nią zagłosować... najlepiej tak, żeby przeskoczyła elishę i keirę ;p
Skoro już jesteśmy przy niedocenionych,to chce dodać Christophera Walkena (sama rola w "Łowcy jeleni" powinna go doprowadzić do pierwszej 40-tki) i Dona Cheadle ,poza Sidenyem Poitierem,D.Washingtonem i Freemanem nalpeszego czarnoskórego aktora i bardzo niedocenionego (kto widział z nim filmy,ten wie o czym mówię).No i ze starszych legend to Jane Fonda i Paul Newman.
Ciesze się,że padły tu nazwiska Foster,Hoffmana i Crowa.Fani Nortona mnie nie rozczarowują :)
nie wiem, czy ktoś już wspomniał, ale wydaje mi się, że meryl streep też powinno się wynieść nieco wyżej... no i oldmana oczywiście. zapomniałam. a co z heleną bonham carter? świetna aktorka, a nawet na liście nie jest...
Bill Murray, Kevin Costner to także dobrzy aktorzy. Sylvester Stallone chyba król nominacji do Złotych Malin, jednak ja się z tym niezgodze nieraz warto pooglądać sobie film z nim roli głównej. Myśle, że sporo osób go lubi
czy mi się wydaje, czy przypadkiem edward nie podskoczył o jedno miejsce w górę? :D
elisha spadła o jedno, a keira aż o dwa... coraz lepiej, coraz lepiej...
podpisuję się i przystepuję do akcji.... :) chociaż wspomniane tutaj panie dostały ode mnie po jedynce wieku temu... :)
akcja propagandowa 'norton górą, knightley i reszta kanałami' zaczyna działać (; moje koleżanki już mi nieco pomogły...
eh.. najlepiej by było założyc top od nowa, ale popieram akcje ;)
jak dla mnie to Benicio Del Toro jest tez zdecydownie za nisko
Jeszcze Tommy Lee Jones... a tak wogule jak komuś będzie się chciało to niech zagłosuje na świetny film z jego udziałem "Ściagany". Film ma 999 głosów i brakuje jednego aby mógł być na Topliście
'ścigany' to dobry film. w dzieciństwie lubiłam go oglądać. z sentymentu dałam mu 9... mój głos był tysięczny (:
edward jest już na 14 miejscu :D jednak cuda się zdarzają...
No Elishe juz wykopaliśmy, teraz kolej na Keire :)
No i Hanks tez już nie jest na 1 miesjcu tak jak to było z trzy dni temu. Widocznie rola Langdona nie wszystkim przypadła do gustu ...
Akcja propagandowa trwa :)
Keire się wykopie, a Elishe po drodze się jeszcze niemało podepcze, Trzeba pozakładać tematy związane z tą akcją u innych prawdziwych aktorów
podepcze, podepcze. i zgniecie jak robaka.
ja założę temat u heleny bonham carter. nie ma nawet 500 głosów, a jest naprawdę dobrą aktorką.
Nie no to po prostu cud! On jest juz na jedenastym! Jeszcze troche, a wprowadzimy go do pierwszej piatki:-)