Edyta Górniak

Edyta Anna Górniak

9,1
275 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Edyta Górniak

Ostatnio jestem ''świadkiem'' wielu porównań naszej Edyty do Celine Dion. Najbardziej śmieszą mnie oczywiście głosy ludzi, którzy twierdzą, że Górniak ma lepszy wokal od Dion. Cóż rozumiem, że jako Polacy bronimy swojego, ale nie popadajmy w absurd. Bo to jest istny absurd. Edyta owszem ma potężny głos, ale nie można równać jej z Dion, która ma 5 octaw i perfekcyjnie dopracowaną latami ciężkiej pracy nad głosem technikę, której naszej krajance niestety brak.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

maniola125

Ale nawet w tym filmiku jest udowodnione, że Celine ma 3.6 okawy, a nie 5...

tomb2525

Moim zdaniem Celine Dion jest niedościgniona, jeśli chodzi o technikę. To nagranie powinno rozwiać twoje wątpliwości, co do porównywania obu wokalistek.

https://www.youtube.com/watch?v=nAnYYNFH8p8

maniola125

Witam. Mam pytanie z zupełnie innej beczki. Podałaś wyżej link, odnośnie improwizowania Celine Dion na scenie. Jest tam piękna piosenka, ale nie znam tytułu. Znasz ją? Może chociaż wiesz, kim jest mężczyzna, który z nią śpiewa? Piosenka jest od 1:53 do 3:01.To ten link:
https://www.youtube.com/watch?v=nEXwwmNDnNU
Z góry dziękuję.

szybka_2

Utwór nosi tytuł La Promesse cassee a mężczyzna, który z nią śpiewa to Zachary Richard :)

maniola125

Ojej! :) Już znalazłam cały utwór, słucham i się zachwycam!
Dziękuję serdecznie raz jeszcze! :)

szybka_2

Nie dziwię się zachwytom, ponieważ sama go uwielbiam.
Nie ma za co :))

maniola125

Maniola125,

Wydaje mi sie, ze musisz nauczyc sie co to jest octawa. Nie wiem z kad naliczylas 5 bo Celina Dion ma tylko 3. A to nie moja wypowiedz tylko specjalistow I ludzi, ktorzy sie na tym znaja. W wielu gazetach w USA jest to potwierdzone. Dion kiedys "twierdzila, ze jej glos to soprano. Przeciez to kpina. Glos Dion to takei soprano jak... Byla wysmiana przez znana opere.

Jezeli chodzi o kariere Gorniak to duzo jest sobie winna, ale nie zapomnijmy tego, ze to Dion uslyszala Gorniak gdy spiewala "I surrender" w studio muzycznym... To Dion zmusila wytwornie muzyczna do tego by to ona dostala ta piosenke. A moglby to byc ogromny HIT dla Gorniak, prawda?

To ze nie lubisz Gorniak,nie znaczy, ze nie mozesz byc obiektywna w stosunku do jej talent. Obiektywnosc to oznaka inteligencji oraz dojrzalosci., prawda?

Dion miala szczescie gdy dostala piosenke w Titaniku, bo ta piosenka zmienila jej kariera na lepsze, szczegolnie w USA... I tyle! Zgadza sie, ze Dion ma wspaniale "wycwiczony glos" ale az tak wielkiej roznicy miedzy glosem Gorniak a Dion nie ma. Jedynie roznica jaka istnieje to w swiatowej popularnosci Dion i kasie. Wezmy pod uwage, ze zaden szanujacy sie artysta, ktory jest na topie w USA nie bedzie gral w Las Vegas...

Ale juz nie przesadzaj, ze Dion to taki fenomen z 5 octawami, bo to kpina. Gorniaczki, jest mi zal, bo gdyby losy inaczej sie potoczyly to byla by znana na calym swiecie....

lukasz_sobczak_2

1. Doskonale wiem, czym jest oktawa.
2. Nie wiem, dlaczego sądzisz, że nie lubię Górniak?
3. Myślałam, że oprócz obiektywności oznaką inteligencji jest również poprawność gramatyczna, ale ty widocznie odbiegasz od tej normy.. ''z kad''
4. Nie wiem, skąd twoje informacje na temat ''I surrender''. Z tego, co mi wiadomo, to ta piosenka była od początku przeznaczona dla obu artystek, właśnie dlatego Górniak śpiewa ją po polsku.
5. Jeśli nie widzisz różnicy w wokalu Dion i Górniak to nie mamy o czym rozmawiać...

maniola125

Wcale nie dziwią mnie te porównania, bo nie tylko Polacy ją porównywali do Celine Dion, ale i ludzie ze świata. Już po Eurowizji dostawała miano polskiej Mariah Carey, Celine Dion, czy Whintey Houston. Robiąc w Anglii album producenci chcieli zrobić z niej kopie tych gwiazd - ona jednak chciała być sobą, spakowała manatki i wróciła do Polski (co jest błędem akurat, bo mogła zrobić wielką karierę). Uważam, że Górniak należy do światowej czołówki. Technikę ma, wyczucie smaku i swoje własne interpretacje - również. Do dzisiaj kilka piosenek jest puszczanych w stacjach radiowych w Holandii, Niemczech, Portugalii, czy Anglii. Ponadto nie bez powodu dostała w Hiszpanii nagrodę za najlepszy głos Europy, 10-lecia. A nawet przed Eurowizją zajęła 3 miejsce na europejskim festiwalu na Skandynawii. Dlatego argument niektórych, że tylko Polacy ją podziwiają jest absurdem. Absurdem jest również mówienie o braku techniki, bo ta akurat ma najlepszą w Polsce - obok Steczkowskiej, ale Górniak akurat ma bogatszy wachlarz w zaprezentowaniu tego (Steczkowska może śpiewać tylko piosenki z pewnego ograniczonego pułapu). A jeśli chodzi o Dion, no cóż. Nie od dziś wiadomo, że przez ostatnie lata przeważnie śpiewa z playbacku.

butryk_2

Oczywiście. Zgadzam się, że Górniak ma najlepszy wokal, czy technikę w Polsce. Możliwe, że kiedyś została najlepszą wokalistką Europy. Nie zmienia to faktu, że w porównaniu z Dion, która jest, jak wiemy jednym z najlepszych wokali świata, nasza krajanka wypada niestety nieco gorzej. Nie mówimy tu o kolosalnej przepaści, ale ktoś, kto zna się odrobinę na muzyce wyraźnie usłyszy różnice techniczne pomiędzy obiema wokalistkami.

maniola125

Oczywiście, że zobaczy różnice, bo to są dwie zupełnie różne osoby o różnej wrażliwości muzycznej, barwie i skali głosu. :) Wg mnie obie są świetne i na najwyższym poziomie na świecie, smutne jedynie, że Edyta przestraszyła się/nie chciała pójść o krok dalej i jednak zawalczyć o zagraniczny rynek muzyczny, udałoby się jej, bo byłą bardzo blisko tego.

butryk_2

Niestety. Nie mogę zgodzić się ze znakiem równości, który próbujesz postawić między tymi dwiema artystkami. Proponuję wysłuchać tego utworu w wykonaniu obu Pań:

https://www.youtube.com/watch?v=EP9-PwsWMJE

Różnice techniczne są wyraźne. Pani Górniak z całym szacunkiem dla Jej talentu, w górnych partiach dusi dźwięk, natomiast Dion to kunszt techniczny, żadnej słabej strony.

maniola125

Nie zapomnijmy jednak, że to dla Edyty ten utwór był robiony. :) Tak samo jak "One and One", który najpierw przejął Robert Miles. Jeśli chodzi o Celine, ona ostatnio nie ma żadnej słabej strony, bo jak pisałem, nie od dziś wiadomo, że leci przeważnie z playbacku. Edyta jest w podobnym wieku, a tylko raz ostatnimi laty śpiewała z playbacku (Viva Comet, gdy miała chore gardło).

butryk_2

Nie jesteś realistą. Dion gra rocznie setki koncertów, zwłaszcza, że jest w Las Vegas, ma 4 koncerty tygodniowo. Oczywistym jest, że przy tego typu piosenkach, mówię o 'I surrender', śpiewa z taśmy, być codziennie w formie jest nierealne. Co do Górniak... Spójrzmy prawdzie w oczy. Ile koncertów rocznie może mieć ta Pani? Kilka, może kilkanaście. Od lat nie stworzyła niczego, co można by nazwać 'dobrą muzyką', a i wokalnie jest w coraz gorszej kondycji.
Nie zgadzam się, że Celine 'leci przeważnie z playbacku'. Oto dowód, który jednoznacznie ukazuje kondycję artystki:

https://www.youtube.com/watch?v=JUxKPXCVkNI

Tutaj, dla porównania, wersja Edyty Górniak

https://www.youtube.com/watch?v=qiWHuK1nMCI

Niestety. Moim zdaniem 'technika' Górniak opiera się na krzyku...

maniola125

Siłowy głos nie musi oznaczać krzyku. Ten sam okres: https://www.youtube.com/watch?v=LQiya86BNbk Tutaj jakoś nie słyszę krzyku. A w podanym przykładzie przez Ciebie. No cóż, nie chcę się upierać i nic mówić, ale Celine też można zarzucić, że krzyczy.

butryk_2

Dobrze. Zauważ, jednak, jaką kontrolę nad głosem ma Celine. Co do Edyty... Technicznie, moim zdaniem, nie dorasta Dion do pięt. Proponuję wysłuchać uważnie kontroli wokalu, perfekcyjnego melizmatu, vibrato oraz falsetu. Pragnę przypomnieć, że umiejętności te nie biorą się z talentu, bo wyraźnie mylisz te pojęcia. Nie mówimy o talencie, ale o technice śpiewania, która poparta jest wieloletnimi ćwiczeniami wokalnymi.

https://www.youtube.com/watch?v=-vo3x4KQG6w

butryk_2

Nie rozumiem jednego... Czym jest 'siłowy głos'? Nie istnieje taki termin. Za tzw. 'siłowe śpiewanie' zostałbyś natychmiast wyrzucony z zajęć wokalnych. Wierz mi na słowo, byłam świadkiem takich zajść ;)
Śpiewanie nie ma nic wspólnego z siłą, ani krzykiem, zwłaszcza słabo kontrolowanym, jak w przypadku Górniak.

maniola125

o matko, Celina ma 3,1 oktawy,każdy fan o tym wie! a nie 5 ! 5 oktaw to ma Mariah Carey, a Whitney 9 ?? wydaje ultradzwięki jak u nietoperzy czy jak? ludzki głos ma średnio 1,5 oktawy, , jako-jak twierdzisz- absolwentka ( czy absolwent bo jak czytałem sam się motasz...) powinieneś to wiedzieć. Brak podstawowej wiedzy dyskredytuje CIebie jako osobę choć w częsci wiarygodną w temacie jakim się wypowiadasz. Jedziesz na ściemie.

maniola125

Moim skromnym zdaniem,Edyty Górniak zwyczajnie lepiej się słucha.Może to barwa głosu,temperament,zadziorność...
Głos takiej trochę "niegrzecznej dziewczynki" :D
Ja nie potrafię niestety dostrzec tych niuansów,o których piszesz - się na tym nie znam ;)))
Dlatego wypowiadam się tylko i wyłącznie jako tzw. przeciętny zjadacz muzyki,któremu wpada w ucho po prostu kawał dobrego,mocnego głosu.Pięknego głosu!

maniola125

Panią Edytę Górniak faktycznie można by spokojnie porównywać do największych głosów tego świata. Jednak jest jedna zasadnicza różnica. Edyta Górniak od kilku lat zwyczajnie stosunkowo mało śpiewa. Technikę moim zdaniem ma ale z głosem jak ze wszystkim - trzeba nieustannie ćwiczyć żeby być w optymalnej formie. Największym dowodem na to, że można utrzymać głos bardzo długo w świetnej formie jest dla mnie pani Alicja Majewska. To nie zarzut tylko stwierdzenie faktu.

Szczerze życzę pani Edycie Górniak by jeszcze przyszedł k taki czas aby była zajęta głównie działalnością stricte muzyczną. Mam nadzieje że jeszcze nie raz będziemy dumni z najlepszej wokalistki w Polsce

maniola125

Przyznam, że nie znam się na tych rozmaitych oktawach i sama wokalnego wideo na YouTube nie mogłabym zrobić, niemniej ze wszystkich analiz - zawartych w filmikach, a także a na rozmaitych stronach dotyczących skal głosu - wynika, że Celine ma ponad trzy oktawy, czyli porównywalnie z Edytą (pewnie trochę więcej). Pięć z pewnością ma (a może raczej miała) Mariah Carey.
Nie dziwię się porównaniom Edyty do trzech znanych żeńskich głosów. Wystartowała w latach 90tych, zasłynęła z ballad, miała (i wciąż ma) ładną i rozpoznawalną barwę głosu. Z chęcią usłyszałabym ją w duecie z Celine, Mariah czy Whitney. Ciekawe jak wypadłaby na ich tle.

maniola125

Zgadzam się w 100%. Pozdrawiam.

maniola125

Nie ma co się sugerować oktawami. Adele ma mniej oktaw niż britney spears, ale czy można mówić, że britney ma lepszy głos niż adele?

maniola125

Ja czytałam, że Céline Dion ma 3 oktawy

maniola125

Kochani Edyta ma 5 oktaw i rejestr gwizdkowy... najlepiej się wypowiedzieć jak się nie szukało na youtube. Celine pokazała 3,5-4 okatawy więc mniej. Uważam że mają podobne głosy (soprany) tylko Dion liryczny a Edyta dramatyczny, obie mają bardzo dobrze rozwinięty belting i mix. Tak Edyta miała szansę na międzynarodową karierę jak Villas ale też zaprzepaściła to. Jak Edyta miałaby tyle koncertów i przebojów to też by więcej ćwiczyła głos, mało tego Dion używa bardzo często playbacku i obniża tonację żeby oszczędzać głos. Serio douczcie się.