Czy mi się wydaje czy Elen Peich to jedyna młoda i atrakcyjna lesbijka spośród bardziej znanych aktorek ? No bo nie ma się co oszukiwać ale tak Jodie Foster najlepsze lata ma już za sobą. Widzę że w innych tematach nie brakuje znawców a pewnie i też członków ruchu LGBT, Mogli by mi wytłumaczyć czemu jest tak mało znanych lesbijek w porównaniu do znanych gejów ?
Środowisko nie pozwala kobietom na coming out między innymi z powodu lekkiej dyskryminacji i seksualizacji ich postaci.
Czyli aktor gej jest dalej atrakcyjny dla kobiet, ale już aktorka lesbijka nie interesuje mężczyzn ?
jak dla mnie jest na odwrót: środowisko ma 'coś' przeciwko gejom, ale do lesbijek już niewielu się przyczepia.
No chyba jednak nie. Trzymając się tylko kwestii reprezentacji, coroczne raporty GLAAD ukazują, że połowa wszystkich postaci LGBT w amerykańskiej telewizji to geje. I o ile ich orientację seksualną traktuje się zazwyczaj poważnie, gdy chodzi o lesbijki, są zazwyczaj po to by w końcu wylądować w łóżku z facetem, wyglądając jakby to była najprzyjemniejsza chwila ich życia. Ot, wspominając o jednym z przykładów z zeszłego roku, z "Hannibala", odpowiedzialnym za tego typu scenariusz był notabene gej, wielce się potem oburzający na zarzuty homofobii względem lesbijek.
To daje pewien wgląd, jak w Hollywood patrzy się na lesbijki. Przede wszystkim kobiety w ogóle mają mniejsze szanse w tym środowisku - o ile mnie pamięć nie myli w zeszłym roku tylko 10 % filmów z Hollywood miało kobiecą protagonistkę zaś ogół ról mówionych jaki przypadł kobietom to była chyba ledwie 1/3. A jako główny atut większości aktorek traktuje się ich zdolność do bycia pożądaną przez mężczyzn.
Dlatego właśnie prawie wszystkie aktorki lesbijki jak dotąd decydowały się na coming out dopiero po zakończeniu kariery. Geje mają tam jednak większe możliwości w kwestiach rozwoju kariery.
Ok, zgadzam się z tobą w tej kwestii. Ale z drugiej strony kiedy ktoś w moim towarzystwie mówi o homoseksualistach to zazwyczaj wypowiada się o gejach - lesbijki idą w odstawkę.
To jest typowy przykład "znikania" lesbijek i tego o czym pisałam wyżej - ich orientacji nie traktuje się poważnie, w przeciwieństwie do gejów. Ostatnio mieliśmy tego przykład przy okazji The Walking Dead - gdy pojawiła się tam postać geja, media pełne były tekstów o tym, że to pierwsza postać homo w serialu w ogóle (mówiąc dokładnie "gay character", ale należy tu nadmienić, że w angielskim słowo "gay" użyte w formie przymiotnika może oznaczać również kobietę, więc właściwym tłumaczeniem na polski byłoby "homoseksualny"), zupełnie zapominając o postaci lesbijki która tam jest już od jakiegoś czasu.