Zamieściałam właśnie na forum Ewanspotting nowy kwietniowy listing polskiej TV (a właściwie dopiero zalążek :))) i pomyślałam, że tutaj też mogę o tym napisać, bo na to forum nie mają wstępu osoby niezarejestrowane. Piszę wcześniej, cobyście się przygotowały/li psychicznie i ew. poszukały/li kogoś np. do nagrania filmu czy współoglądania: :)))
Pocałunek węża (The Serpent's Kiss):
02 kwietnia 01:35 CINEMAX (np. Cyfra+)
Oko obserwatora (Eye of the Beholder):
29 marca 00:15 ALE KINO
01 kwietnia 22:30 TVP2 !!!!!
04 kwietnia 21:35 ALE KINO (Cyfra+)
Młody Adam (Young Adam):
28 marca 02:45 HBO2
Jeśli ktoś wie coś na temat Ewana w polskiej TV - niech napisze!!!
Czy ktoś widział 'Trips Money Can't Buy' z Ewanem i Rayem Mearsem??? Czy pojawia się ten dokument na Discovery Channel? Albo na innym kanale? Są tam różne odcinki Raya Mearsa w dziczy :), ale nie widziałam tego konkretnego. A nie jestem w stanie skontaktować się z Discovery bo ich strona jest do d*** i formularz kontaktowy najwyraźniej nie działa.
Chciałam nagrać ten film z TV - jest po prostu super - kolejny film dokumentalny z prawdziwym Ewanem jako Ewanem! :))) Jeśli ktoś ma DOBRĄ jakościowo kopię, niech się ze mną skontaktuje: zinah@wp.pl - zgrałabym do AVI. :))
DOH! Głupia ja!!! Miałam napisać a zapomniałam:
To taka informacja bonusowa:
Oko obserwatora wyświetlane teraz w polskiej TV to wersja amerańska/brytyjska - tzn. obcięta - bez dodatkowej sceny końcowej i kilku scen w środku, a nie kanadyjska. Mi bardzo brakuje tych scen, tak jak kilku wyciętych we wszystkich wersjach (Ewan jako transwestyta - po raz kolejny w sukience?), ale ja jestem dziwna. ;)
oglądalam wczoraj Oko obserwatora :D Fajny :D koniec najlepszy :D, a powiedz mi prosze jaka jest ta druga wersja, co tam jeszcze sie znajduje :D
pozdrawiam
Kanadyjska wersja (a także o dziwo niemiecka na DVD) mają kilka wyciętych scen (np. The Eye płacze) a poza tym kończą się inaczej. Po scenie śmierci Joanny jest jeszcze bardzo ważna scena na cmentarzu - wyjaśnia wiele. Jest też w książce Marca Behma "Eye of the beholder" (w książce jest jeszcze więcej! - ciekawa). The Eye spotyka tam swoją córeczkę nad grobem swojej żony i wreszcie dowiaduje się jak ona wygląda (to nie jest ta dziewczynka z jego marzeń/snów - w książce śni o niej koszmary). Z książki np. można się dowiedzieć, że Stephen w różnych okresach życia wybierał różne dziewczynki ze zdjęcia i wyobrażał sobie, że to jego córka. W scenie na cmentrzu mówi też, że Joanna była jego żoną (tzn. nie była de facto ale on tak o niej myśli).
Reżyser nie planował włączać tej sceny do filmu, bo mu się nie podobała - w dokumencie o kręceniu "The eye..." i "Priscilli..." ("Killing Priscilla") stwierdza, że nakręcili ją tylko po to, żeby przekoanć producenta do filmu (żeby zobaczył ładne zakończenie), a scena i tak nie miała się znaleźć w filmie. Film nie zwiera też wielu scen, które można tylko zobaczyć (nawet nie w całości) w tym właśnie dokumencie. Np. Stephen śledzi Joannę przebrany za kobietę - wg reżysera Ewan nie czuł się dobrze w tym przebraniu. Hmmmm, w Shallow Grave nie miał oporów przebrać się w kieckę, ale wtedy jeszcze robił wszystko, czego zażądał Danny Boyle i słuchał go bez dyskusji...
Widocznie nie ma praw do tej wersji - zresztą ona nie jest wyświetlana w tv. Dodatkowe sceny są albo osobno (na DVD - extras) albo wmontowane w film ale tylko na DVD. :( Może kiedyś pojawią się w sieci???
Jak będę miała to się pewnie pojawią.
Sorry - przeglądam właśnie stare listingi tv i dłuższa wersja BYŁA kiedyś w tv ale na kanale TNT. :))) Więc nic nam po tym. ;)
Pierwsza sprawa - dłuższa wersja filmu "Oko obserwatora" jest dostępna na niemieckich DVD "Das Auge" - wycięte sceny są W FILMIE, nie w dodatkach, ale niestety nie można wyłączyć niemieckich napisów (gdy się ogląda z angielskimi dialogami) albo jest też wersja hardcore, dla odważnych - niemieckie dialogi.
Druga - kto tu uaktualnia to okienko Ewan w TV!!!
"Duża ryba"
HBO2
Śr 03.05 17:55
Pt 19.05 20:00
Wt 23.05 16:25
N 28.05 14:10
N 28.05 03:40
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
The Pillow Book
25 kwietnia czyli dziś
TVP 2 - 22:50
Sorki, że tak późno ale dopiero wróciłam i skumałam, że jest. Pewnie i tak już zauważyliście... :))))))))
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!
Do diabła z miłością (Down with Love) - środa 24.05.2006 Polsat 20:45
http://www.ewanmcgregor.fora.pl/viewtopic.php?t=5 [www.ewanmcgregor.fora.p...]
Nowy Jork z początku lat 60. Z prowincji przyjeżdża początkująca pisarka Barbara Novak (Renée Zellweger). W wydawnictwie "Banner House" ma podpisać umowę na publikację debiutanckiego dzieła pod prowokującym tytułem "Do diabła z miłością". Książka stawia śmiałą tezę, że kobiety nie będą w pełni szczęśliwe dopóki - podobnie jak mężczyźni - nie skupią się na karierach zawodowych rezygnując z miłości, która je rozprasza. Redaktorka Vikki Hiller (Sarah Paulson) załatwia Barbarze wywiad z asem dziennikarstwa i znanym podrywaczem Catcherem Blockiem (Ewan McGregor). Niestety Catcher przedkłada flirty ze stewardesami nad towarzystwo debiutujących pisarek i nie dochodzi do ich spotkania. Tymczasem książka Barbary osiąga ogromny sukces i podbija cały świat. Wtedy Catcher poświęca jej swoją uwagę. Postanawia utrzeć nosa zarozumiałej pisarce i sprawić, że się w nim zakocha. W ten sposób ośmieszyłby całą teorię Barbary. Żeby osiągnąć swój cel podaje się za nieśmiałego naukowca, nie wie jednak, że sam jest obiektem manipulacji ze strony Barbary. "Do diabła z miłością" to genialna stylizacja na klasyczne komedie romantyczne z lat 60. typu "Telefon towarzyski". Stylizacja wielopoziomowa, bo dotycząca sfery wizualnej (scenografia ze sztucznym tłem, landrynkowe kostiumy, technika podzielonego ekranu), dźwiękowej (muzyka z epoki), literackiej (dialogi) czy mentalnej (scenariusz pisano z myślą o obowiązującej wówczas cenzurze obyczajowej). Producenci Bruce Cohen i Dan Jinks to autorzy sukcesu "American Beauty", za który dostali Oscara. Za kamerą stanął Peyton Reed, twórca hitu "Dziewczyny z drużyny". Realizatorzy potrzebowali jednak obsady, która potrafiłaby wiarygodnie wpisać się w tę pełną dwuznaczności konwencję. Idealnych odtwórców głównych ról znaleźli w nagrodzonej Oscarem ("Wzgórze nadziei") Renée Zellweger i Brytyjczyku Ewanie McGregorze. Odtwórczyni Roxie Hart w musicalu "Chicago" to obecnie jedna z najbardziej wziętych aktorek Hollywood. Szersza publiczność miała okazję poznać ją w przejmującej roli Dorothy u boku Toma Cruise'a.
HURRA! Znowu zobaczymy Catcha! :)))))))))