Heath Ledger

Heath Andrew Ledger

8,9
55 986 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Heath Ledger

Książki dla każdego fana Heatha. Pełne magii i czaru, jakim obdarowany był Ledger, przejmująco napisane z życzliwością i pasją. Wspaniały testament aktora. Polecam w szczególności! Pierwsza z nich autorstwa Briana J. Robb'a "Heath Ledger: Hollywood's Dark Star" (160 stron-po prostu rewelacyjna, autor analizuje jego osobowosc, zwiazki z Naomi Watts, Heather Graham i Michelle Williams,jego gre aktorska i wiele innych bardzo ciekawych i istotnych rzeczy), druga Chrisa Roberts'a "A Tribute to Heath Ledger: The Illustrated Biography" (111 stron, duzo zdjec,opowiada o wczesnych latach Ledgera az do momentu jego naglej smierci, duzo ciekawych informacji nt. zycia prywatnego, osobistych przemyslen itd).
Polecam, polecam! Mozna sie zaczytac!!Sprawdzcie sobie w Internecie, jakie sa opinie nt. tych ksiazek!

Narobiłas mi zachęty,

A te księżki są dostępne np, w Empiku ???

użytkownik usunięty
nashla

No niestety nie. Ja je kupilam na amazonie (Amazon.com). U sprzedawcy u ktorego zakupilam, zostalo ich niewiele (chyba z dwie)!

Szkoda wiela bo narobiłas mi zachęty :(((

użytkownik usunięty
nashla

Ale przeciez mozesz je sobie sprowadzic, jak nie z Amazona to z ksiegarni internetowych. jak je przeczytam w calosci to bede umieszczac najwyzej jakies ciekawostki na forum. podziele sie wiedza z innymi!:)

użytkownik usunięty

Nashla, mam dla Ciebie dobra wiadomosc. Jest jedna osoba, ktora sprzedaje ta ksiazke w Polsce. Podaje link strony:

http://www.kupsprzedaj.pl/ksiazki_komiksy/ksiazki/biografie_dzienniki/showAdvert 2198235.html

Zla wiadomosc to taka, ze raczej sprzedaje ja po trzykrotnie wyzszej cenie, niz np. w ksiegarniach czy na Amazon.com:

http://store.fastcommerce.com/prod_tsnozworld2-ff80818119dc9d170119e8f76ebc449a. html

http://books.boomerangbooks.com/featuredbook1.asp?StoreUrl=boomerang&bookid=9781 742112510

Druga ksiazka nie jest dostepna w Polsce:

https://secure.tesco.com/books/product.aspx?R=9780859654272&bci=542|Film*11|%C2% A35%20to%20%C2%A310*25|Recent%20Releases

https://libraries.wiltshire.gov.uk/02_Catalogue/02_005_TitleInformation.aspx?sea rchTerm=&searchTerm2=&searchTerm3=&searchTerm4=&searchType=&Page=1&media=&branch =&authority=&language=&junior=&rcn=0859654273&fr=

http://www.chapters.indigo.ca/used-books/Heath-Ledger-Hollywoods-Dark-Star-Brian -J-Robb/0859654273-rare.html

http://www.play.com/Books/Books/4-/5238604/Heath-Ledger/Product.html

O w morde ,102,48 zł kurcze no , troche koszotuje zjednej strony
nie dziwie sie ze ten gosciu co ją ma tak sie ceni,
bo trudno ją dostac, a z drugiej, nawet jak bym bardoz, ale to bardzo, chciałą (a chce ) to skad wziasc kase ,starzy raczej
nie dadzą heh, chyba ze na swieta,wtedy automantycznie
rezygnuje z inncyh prezentów hah .

Help My ,

cóż, zobacze , pogadam z nimi .

Hhe na dodatek jeszcze nie jest po POlsku.

Swietnie ...

nashla

Ja braaardzo bym chciała książkę"Heath Ledger-Hoollywood's Dark Star",ale niestety nie opłaca mi się jej kupować bo jest nie tłumaczona.Angileski znam,ale znowu nie tak dobrze żeby bez problemu przeczytać książkę.Gdyby była dostępna w Polsca wersja tłumaczona to przeszukała bym wszystkie księgarnie byle żeby ją mieć.No ale niestety jak narazie nie ma,ale mam nadzieję,że będzie prędzej czy później...

użytkownik usunięty
pancia8

"Heath Ledger-Hoollywood's Dark Star" nie jest znowu pisana trudnym językiem, myślę, że przyswajalnym nawet dla zagranicznego czytelnika. Jak odnajdę jakieś ciekawe wątki przytoczę je na forum ;) Tak na marginesie, wydaje mi sie, że jak doszłoby do polskiego tłumaczenia, książka kosztowałaby około 100 złotych, jak nie więcej.

Ok.Dzięki:)A co do ceny to starała bym się uzbierać te pieniądze bo mysle,że warto by było :)

U mnie akuarat pieniadze to nie problem,
wystarczy powiedziec i dostaje ile chce,

Ale ogólni, sam to aby była w Polsce jest problem ...

Szkoda no .

nashla

kurcze tez sie nakrecilam na te ksiazki:) chetnie bym je chciala miec na swoja wylacznosc hehe:)

użytkownik usunięty
edekL

Sluchajcie, najpierw niech mi przyjda te ksiazki ze Stanow. Jak je otrzymam to "sprzedam" Wam newsa czy sa rewelacyjne i czy trudno sie bez nich obejsc (mysle, ze tak wlasnie bedzie). Z opisu wiem, ze zawieraja one duzo zdjec, informacji o zyciu prywatnym, jego wlasne, bardzo glebokie wynurzenia, ogolnie rzecz biorac fakty, ktore nie sa umieszczane na zadnej stronie internetowej, zadnym forum, blogu itp. Zawieraja istotne przemyslenia, bardzo wzruszajace i skrupulatne!

jo to bym pewnie dała rade przeczytać bez większych problemów tę książke bo skoro filmu rozumiem to morze i książke zrozumiałabym

użytkownik usunięty
rozilla

Chętnie Ci udostępnię informację na temat tych książek :) A swoją drogą znalazłam je wczoraj w Polsce, w cenie 50 złotych za sztukę (oczywiście w języku angielskim). Jak podasz maila, napiszę Ci szczegóły.
Pozdrawiam

a gdzie znalazlas? moze w american bookstore? albo w jakiejs innej ksiegarni anglojezycznej?

użytkownik usunięty
steffik

w Empiku, ale mają tylko kilka egzemplarzy i czeka się około 30 dni na dostawę :)
Pozdrawiam!

Jak je dostaniesz, będziesz tak dobra

i napiszesz jakies ciekawosti tu na forum :))) ???

Kochamyyyy cie pamiętaj heh .

nashla

A nie wie ktoś kiedy ukaże sie po polsku??? Mogłabym czytać po angielsku ale jednak lepiej po polsku...

domi_bwp

Te książki są dostępne w języku angielskim i niemieckim. Swoją drogą- skoro posiadasz książkę i dostatecznie dużo czasu, mogłabyś ją np. zeskanować i wstawić gdzieś skany w necie. Pozdrawiam;-)

użytkownik usunięty
Binula

A skąd w Twej głowie zrodził się pomysł, że posiadam dostatecznie dużo czasu? :) Raczej jestem bardzo dobrze zorganizowana i potrafię podzielić czas na tysiące mniejszych i większych obowiązków, ale nie popadajmy w skrajności! Jak już wcześniej napisałam, jak już znajdę (któregoś dnia) czas, zeskanuję kilka stron książki. Kilka, bowiem skanowanie ponad 200 stron tekstu byłoby czymś irracjonalnym.
Również pozdrawia!

Mam wrażenie, że podkręcasz tu ludzi celowo dla jakiejś frajdy, że Ty tę książkę masz, a inni nie, bo podkreślasz to co każde zdanie, gdzie zeskanowanie kilku stron (przecież nikt nie mowi o całej książce, skąd się zrodził taki pomysł w Twojej głowie:-p) zajełoby na pewno mniej czasu niż pisanie 100 razy o tym, że masz książkę.

użytkownik usunięty
Binula

Kurcze Binka, ale Ty mnie dobrze znasz!!!...masz tyle lat co ja (sądząc po nicku, który wskazuje na Twój wiek),a dopatrujesz się w ludziach dziwnych zachowań. Myślisz, że celowe podkręcanie ludzi i ich szczucie sprawiłoby mi jakąkolwiek frajdę??A czytałaś jakikolwiek mój post dokładnie? A wiedziałaś o tym, że książki otrzymałam w dniu dzisiejszym? A wiedziałaś o tym, że już z częścią użytkowników umówiłam się na przesłanie im drogą mailową kilku stron książki (co zresztą sama zaoferowała), że dzielę się wszystkimi dostępnymi materiałami i wiadomościami? zanim wyrazisz jakąkolwiek opinię na mój temat, wczytaj się w moje posty (nie wiem, wejdź na mój profil, przeczytaj blog czy cokolwiek), ażeby później mieć wiedzę na temat tego, jaki typ człowieka reprezentuje. A i tak, nawet w ułamku procenta nie zbliżysz się do tego, co siedzi w mojej głowie, choć wierzę, że słowo pisane w dużym stopniu odzwierciedla duszę człowieka.
Aha, i konstatacja, że rzekomo o posiadaniu książek pisałam 100 razy?! Ciekawa!
Pozdrawiam serdecznie

Czyli jednak znalazł się czas na przesyłanie, no jak ładnie;-)

Binula

Binka, przecież Polala napisała dokładnie, że dzisiaj te książki otrzymała, więc bez nerwów, pozwólmy się jej nimi nacieszyć, niech wyszuka co fajniejsze wiadomości dla nas i wtedy się nimi z nami podzieli. Dziewczyna też ma swoje życie osobiste, mnóstwo obowiązków, stąd troszkę wyrozumiałości. Zaraz pewno mnie zaatakujesz, że bawię się w jej adwokata, ano owszem, bawię się;))) pozdrawiam:)

blondanka

Jakie nerwy, nie ma tu żadnych nerwów. Nie lubię tylko takiego bezsensownego nakręcania i pesudozironizowanych odpowiedzi. That's all:)

Binula

Nie wiem gdzie widzisz tutaj bezsensowne nakrecanie, bo dziewczyna chciała się pochwalić , że będzie miała ciekawe książki(i dobrze zrobiła). Proszę też o podanie przykładu pseudozironizowanych odpowiedzi, strasznie jestem ciekawa, bo ja ich nie dostrzegłam, ani jednej...ale może je nie umiem być obiektywna, więc...:)

blondanka

patrz pierwsza linijka pierwszej odpowiedzi posiadaczki książek.

Binula

Przykro mi, nie widzę tu żadnej pseudoironii, natomiast widzę, że Ty pierwsza ją sprowokowałaś, w momencie, kiedy napisałaś, że widzisz, iż ma ona duzo czasu. Znam ją troszkę lepiej na pewno od Ciebie, więc rozumiem czemu takie słowa mogły ją zaboleć. Pojawiła się na tym forum, zapewne jak i każda z nas, aby porozmawiać o swoim ulubionym aktorze, a nie po to, żeby wdawać się w potyczki słowne. Zresztą ja też obiecałam sobie, że będe rozmawiała tylko o Heathie, więc ucinam dyskusje, bo nie tego tu szukam. Pozdrawiam Cię serdecznie:)

blondanka

Ucinasz dyskusję, którą sama zaczęłaś, zabawne;) Uwielbiam Heatha, jednak nie lubie nakręcania innych, Ty to odebrałaś jako posty dobrej wróżki, ja jako chęć dowartościowania się, że ona ma, inni nie, więc niech się martwią. Cześć.

użytkownik usunięty
Binula

Ale beka! :) :) I Ty masz 25 lat? Dobrze,że w moim środowisku nie ma ludzi, którzy za cel główny stawiają sobie wdawanie się w potyczki słowne, z których nic nie wynika. Spośród wszystkich użytkowników tego Forum, którzy nieco lepiej mnie znają niż Ty, nikt z nich nie posądzał mnie o szczucie innych i nakręcanie. Skąd Ty się w ogóle wzięłaś? Zamiast w sposób sensowny partycypować w wątku, rozmawiać o filmach i Heath'ie, Ty skupiasz się na swoich frustracjach. Daj żyć dziewczyno. Nie interesuje mnie Twoje zdanie na mój temat i Blondanko moja droga, ani trochę Pani Binka mnie nie uraziła, ani też nie sprawiła, że zrobiło mi się przykro. Ja nie muszę się dowartościowywać, z drugiej strony obelga nawet największego kalibru ze strony kogoś z kim nigdy w życiu nie miałam przyjemności rozmawiać, nie jest w stanie sprawić mi przykrości, wyprowadzić z równowagi, czy wpędzić w zły nastrój! Bez przesady...są ludzie, z którymi chce się rozmawiać i tacy, którzy raczej powodują uśmiech na twarzy, cokolwiek by nie napisali...
A teraz koleżanko Binko, daj upust swoim emocjom, obraź mnie jak tylko się da, daj popis swemu intelektowi, uczuciom i wszystkiemu czemu tam chcesz...Naprawdę masz 25 lat??? Kurcze, ale beka!!!:)Pamiętaj tylko, cokolwiek byś nie napisała, będzie świadczyło tylko o Tobie, ja odpowiadać nie mam zamiaru, chociażby z tego względu, że nauczono mnie, żeby ludzi "czepialskich", "frustratów" i takich, którzy nie mają ani grosza luzu w sobie, a ich jedynym polem do popisu jest Internet i kryjąca się za tym anonimowość, zbywać uśmiechem.
Więc dalej sobie mów o pseudoironii, chęci dowartościowania się, nakręcaniu innych. Jak jest i tak wie każdy, kto by wiedzieć chciał.

użytkownik usunięty

Aha, jeszcze jedno. Chcesz skany książki? To idź sobie do Empiku i poczytaj, albo sobie najzwyczajniej w świecie kup książkę, co? :) Tym samym zapoznasz się z nią całą, a nie tylko z jej skanami. Ci, którzy faktycznie są tu dla Heatha, a nie po to, żeby podjudzać i psuć atmosferę, tacy, którzy nie wzięli się znikąd, tylko autentycznie tworzą to forum, czyli cała reszta z wyjątkiem Ciebie dostanie skany i nie dlatego, że to mój kaprys, ani nie dlatego, że jednych wyróżniam a innych nie, ani z żadnego innego powody, a dlatego, że Ci ludzie nie starają się obrazić innych, nie wprowadzają zamętu, są życzliwi i chce się z nimi rozmawiać. A Ciebie można, a nawet należy jedynie ignorować. Jak satysfakcję sprawia Ci tworzenie na siłę zatargów, sprzeczek i tym podobnych, to zapraszamy na inne forum, bo dojrzałością emocjonalną nie grzeszysz.
Pzdr.

Polala jesteś dla mnie MISTRZEM przez bardzo wielkie M:))) pozdrawiam Cię gorąco:))

Hej, chciałam się dowiedzieć czy przecztałaś już te książki i czy są warte kupna. Co o nich sądzisz?

użytkownik usunięty
fanka1988

Witaj :)
W jednym z wątków wypowiadałam się już na temat tych książek, ale chętnie podzielę się z Tobą opinią.
Jeśli chodzi o książkę "A Tribute to Heath Ledger: The Illustrated Biography", tak naprawdę nie ma w niej zbyt wielu informacji, o których bym nie wiedziała. Została najprawdopodobniej wydana w celu zarobienia dużych pieniędzy, bo sama treść nie należy do najciekawszych. Jedynym plusem są ładne zdjęcia, ale mi akurat chodziło o treść, więc w przypadku tej książki mocno się rozczarowałam.
Z kolei "Heath Ledger: Hollywood's Dark Star" jest rewelacyjna, bardzo dokładna, przejrzysta. Autor prowadzi skrupulatny, ciekawy i konsekwentny dyskurs na temat życia Heatha. Dużo zdjęć, dużo cytatów, mnóstwo interesujących faktów, szczegółowa analiza życia Heatha, jego osoby, lęków, zainteresowań i wielu innych. Tą książkę polecam z czystym sumieniem. Absolutnie warto ją mieć! Nie zawiodłam się na niej, podobnie jak nie zawiodłam się na "Candy" Luke Davies'a (ale to już inna historia...;))

Pozdrawiam, mam nadzieję, że rozwiałam Twoje wątpliwości!

Dziekuję bardzo za informacje. A czy zetknęłaś sie może z książką "Heath Ledger - His Beautiful Life and Mysterious Death" ? Chce napisać pracę zaliczeniową na temat Heatha Ledgera jako Ikony popkultury... Jest mi on szczególnie bliski.. ale to dłuższa historia:)

fanka1988

mam jeszcze pytanie
czy gdzieś w krakowie morzna zdobyc biografie heatha ledgera mam na mysli konkretnie galerie kazimierz, plaze i galerie krakowską bo bardzo mi na tym zalezy a do krakowa jeżdże praktycznie co tydzień

sorry za ta moja 'cudna' ortografie

użytkownik usunięty
rozilla

Droga Rozusko,
w Krakowie jest przecież Empik,prawda? więc z tego co wiem, można u nich zdobyć następujące książki:
1) Heath Ledger: The Heath Is On! (cena 38,49)
2) Heath Ledger: The Illustrated Biography (cena 50,34)
3) Heath Ledger: Hollywood's Dark Star (cena 50,34)
4) Heath Ledger - His Beautiful Life and Mysterious Death (45,26)

Problem polega jednak na tym, że trzeba te książki zamówić przez Internet, a Empik Ci je dostarczy w przeciągu 30 dni. Nie ma sensu jechać po nie "tak po prostu", bo na pewno "na stanie" ich nie będzie!

Pozdrawiam ;)

użytkownik usunięty
fanka1988

Z książką się zetknęłam, ale tylko na drodze internetowej. Dzisiaj nawet, zanim napisałaś, zastanawiałam się czy jej także nie sprowadzić. Bogata oferta książek znajduje się na Amazon'ie i na eBay'u. Część z nich można odnaleźć także w Empiku. Jeśli chodzi o tę konkretną książkę, o którą Ty pytasz, musiałabym przeczytać jakiś jej obszerniejszy fragment, żeby stwierdzić czy faktycznie jej język jest "na poziomie", czy to kolejna, skrupulatna praca czy kontaminacja plotek, domysłów i tanich sensacji.
Mi też jest Heath szczególnie bliski, dlatego tak się udzielam na tym Forum ;)

no wqiesz nie chodzi mi o jakas jedna konkretna biografie ale o jakaś jaka morzna wyczaic w kraku bo na eBayu nie bedę kupowac bo mi kasy zal a tak to jak do kraka pojade to sie rodziców naciagnie i bedzie ajnie bo jak chce cos przez neta kupowac to sama sobie płacic musze (niestety)

użytkownik usunięty
rozilla

Spójrz Rozusko wyżej, odpisałam Ci, że w Empiku (i napisałam też jakie) książki można dostać!

użytkownik usunięty
fanka1988

Droga Fanko,
spójrz, książka ta nie ma zbyt pochlebnych recenzji użytkowników:

http://www.amazon.com/Heath-Ledger-Beautiful-Mysterious-Death/dp/1844546330/ref= sr_1_12?ie=UTF8&s=books&qid=1222696359&sr=8-12

sorry
nie zauwarzyłam , oczy mnie juz bolą

Bardzo mnie zaciekawiła ta..
Heath: A Family's Tale
http://www.amazon.com/Heath-Familys-Tale-Janet-Fife-Yeomans/dp/1741963885

użytkownik usunięty
nashla

To Ci powiem, że jest równie dobra co "Heath Ledger: Hollywood Dark Star". Pełno w niej ciekawostek, z którymi stykam się po raz pierwszy, nie ma zdjęć (oprócz jednej wkładki), za to mamy 314 stron tekstu i to nie byle jakiego. Książka ma twardą oprawę, została wydana bardzo porządnie, zaś autorka Janet Fife-Yeomans wykonała kawał dobrej roboty!
Treść została podzielona na 14 rozdziałów, pełnych cytatów Heatha i cytatów najbliższych mu ludzi, są nawet przytoczone listy, które wysyłał do prasy, są rzetelnie omówione relacje Heatha z innymi ludźmi, są informacje dotyczące tego, jakiej muzyki słuchał, jakie samochody lubił, jaki miał stosunek do poszczególnych kobiet w swoim życiu, stosunek do pracy, którą kochał i którą wykonywał itd....
Warto ją mieć w swojej biblioteczce!
W księgarniach internetowych kosztuje 30 dolarów (około 90 złotych). Empik zgodził się ją sprowadzić za 150 złotych, mi się udało zdobyć ją (nowiutką, bez cienia zarysowań) na Ebayu za 2 funty (!!!!) + koszt przesyłki, więc taniej być już nie mogło!
Pozdrawiam :)