Rozumiem dobra aktorka, jednak niewidziałem jej dobrej kreacji w roli o charakterze bohatera pozytywnego, a dlaczego nie widziałem bo ona zazwyczaj nie gra postaci pozytywnych. Dla mnie najlepsza aktorka musi potrafic sie odnaleźć w każdym rodzaju roli.
Jeśli się mylę proszę o naprowadzenie mnie na ścieżkę prawdy.
pzdr. patterwick
Zwłaszcza, że do czasu filmu "Jak zostać królem" dostała tylko jedną nagrodę za "Miłość i śmierć w Wenecji".
Rozumiem, że nie jest to jakiś największy wyznacznik talentu aktorskiego, bo uważam, że gra świetnie, ale moim zdaniem aktorka nr 1 powinna być bardziej utytułowana.
W odpowiedzi na Twój komentarz, polecam obejrzenie tej przemowy: http://www.youtube.com/watch?v=Rf263SY3MIg
Chyba żarty sobie robisz?! Helena nigdy nie dostała żadnej nagrody za rolę Bellatrix! Wcale nie jest też tak, że to dzięki serii o HP została zauważona. Już wcześniej była szeroko znaną aktorką i do tego cholernie niezłą.
Zresztą naprawdę nie wiem, po co tak sie spinacie o ten głupi ranking. W końcu żadne zestawienia nie są subiektywne, a durne statuetki nie są miarą dobrego aktorstwa! Przecież każdy ma inne gusta i jednemu moze podobać się gra Meryl Streep, a drugiemu Heleny Bonham Carter i nic w tym złego. Ja osobiście należę do grona tych drugich, gdyż Helenka skradła moje serce i jak DLA MNIE zasłużyła na 1 miejsce ;]
etam spinacie :)) tu nie chodzi tylko czy Helena czy Meryl . Szokuje mnie 1 miejsce Carter bo ja ją lubię i widzę wysoko ,ale nie na topie,co nie oznacza że nr 1 przypisuję Streep-też znakomitości.Przecież jest wiele super aktorek a dyskusja toczy się wokół tych dwóch........
Nikt nie twierdzi że to jest najlepsza aktorka na świecie - tylko że to najlepsza aktorka na filmwebie. I nie zgadzam się że Harry Potter sprawił że jest rozpoznawalna - jej rola tam jest w gruncie rzeczy niewielka - to raczej wszystkie filmy Burtona w których grała przysporzyły jej wielu sympatyków
tak u Burtona jak najbardziej ,ale sądzę że większość oceniających nie za to jej wystawiało noty i nawet nie widziało filmów Burtona ......... a że 156..... odcinków bajeczki HP widział każdy to namaszcza Helenkę 10 tką :) jakby nie było super aktorkę
Dla mnie cała dyskusja na temat miejsca poszczególnych aktorów w rankingu filmwebu jest bezcelowa. Ja akurat należę do wielbicieli talentu i maniery bycia w ogóle Heleny Bonham Carter, toteż jej #1 nie razi mnie. Rozumiem jednak, że nie każdy uważa ją za aktorkę najlepszą czy nawet top10, ponieważ jest to postać bardzo charakterystyczna, nie każdemu więc będzie odpowiadać jej gra czy choćby nawet akcent.
Warto jednak zauważyć, że to nie jest największy paradoks rankingu (o ile w ogóle paradoks, kwestia gustu). Bardziej boli mnie Tom Hanks obecnie #7, choć do niedawna #2 (!), Natalie Portman na #3, Alfred Hitchcock #17 (jako aktor! za samo nazwisko chyba, bo większość jego "ról" to 'mężczyzna w kapelusz' albo 'mężczyzna z psem'). Podobnie dziwi mnie dopiero #72 pozycja Glenn Close czy #46 Gabrieli Kownackiej (dla porównania Nicole Kidman zaledwie #30). Takie przykłady można wymieniać w nieskończoność, choć na przykładzie powyższych najlepiej widać, że ranking zmienia się (i będzie zmieniał) zależnie od mody - a to nowy film, w dodatku nominowany, a to znane nazwisko, albo śmierć aktora i mamy gotową naszą listę "najlepszych".
Btw. rok rocznie śledzę przyznanie Oscarów i za każdym razem się rozczarowuję. Bardziej przekonują mnie BAFTA i Złote Globy, choć podkreślam, że nagrody (różnego typu, nie tylko filmowe) rzadko kiedy przyznawane są obiektywnie - przykładami są też liczne kontrowersje dot. np. Nobla - nagroda pokojowa dla Obamy czy też Irena Sendlerowa przegrywająca z Al'em Gore'm). Stąd nagrody wyznacznikiem są, ale niestety, w mojej opinii zwykle kiepskim.
Pytanie do założyciela tematu:
Oglądałeś "Jak zostać królem"? Zobacz. Tu jest ta twoja nigdy nie obejrzana pozytywna rola Heleny.
Ależ oczywiście, że gra postaci pozytywne! Chociażby Charlie i Fabryka Czekolady, Fight Club(ekscentryczna postać, ale nie negatywna) no i przede wszystkim jej rola w Jak zostać królem!
I myślę, że znalazłoby się znacznie więcej przykładów. Według mnie potrafi się wcielić w najróżniejsze role...
A widziałeś może "Jak Zostać Królem?" (jak można to było tak przetłumaczyć...)? Zamierzasz mi wmawiać, że była tam postacią negatywną?
No głównie gra "czarne charaktery";p Ale pasuje do nich zarówno tak jak pasuje do tych pozytywnych których grała mniej;) Pozdrawiam
Jest aktorką dobrą ale pewnie na to pierwsze miejsce nie zasługuje. Inna rzecz, że ja też dałem 10/10 :)
Skoro dałeś 10/10 to też dzięki Tobie ona jest na pierwszym miejscu;p Ale no w porównaniu z innymi świetnymi aktorkami, które mogłyby znaleźć się na tym miejscu to rzeczywiście trochę nie fair...
Jak na mój gust, to ona może zasługuje na 100, 120 miejsce...
Śmieszne jest to, że aktorka typowo charakterystyczna, która tak naprawdę w żadnym filmie nie zagrała jakoś wyjątkowo wybitnie, stoi wyżej od takich GWIAZD jak Meryl Streep czy Katharine Hepburn... Pożal się, Boże.
Ode mnie 6/10
Te wszystkie filmwebowe rankingi to naprawdę fajna rzecz, ale nie ma co liczyć na jakąś sprawiedliwość czy najwyższe miejsca dla tych najlepszych - to bardziej ranking popularności danego dzieła -lub artysty- dziś, niż ich rzeczywistej wartości (talentu i dokonań, jeśli mówimy o osobach kina) w ogóle.
Weźmy chociażby Incepcję i jej niewiarygodnie wysoką pozycję w rankingu filmów (jedenaste miejsce!). Fakt, ja dałem filmowi Nolana 10/10 ale podobnie oceniłem przeszło pięćdziesiąt innych filmów zdecydowanie od Incepcji lepszych. H B. Carter jest na miejscu pierwszym, De Niro spadł na czwarte a ''Łowca Androidów'' jest 375....
hahaha fakt, nie ma co się napinać z tymi ocenami :-)
I nie ma co gdybać - jak on mógł dać tej aktorce 10/10?!
Jednak nadal dziwi mnie brak Meryl na 1. miejscu ;)
Ja w roli bohaterki pozytywnej widziałem ją między innymi w filmie " Sztuka latania " . Film to arcydzieło , gra aktorska jest na na prawdę wysokim poziomie . Helena wciela się tam w postać niepełnosprawnej dziewczyny , przy czym jest to rola pierwszoplanowa . Film godny uwagi . Polecam
Bardzo dobra kreacja w Harrym Potterze chociaż też się zdziwiłem ,że on pierwsze miejsce tak samo jak na 11 pozycję
Na pewno jest to dobra aktorka, ale nie najlepsza na świecie. Nie można nawet jej porównywać do Audrey Hepburn czy innych gwiazd światowego kina. Prawda, że ma na swoim koncie ciekawe kreacje jak w Potterze czy Jak zostać królem, ale patrząc na całokształt ulokował bym ją na 6-10 miejscu.