James CameronI

James Francis Cameron

8,5
8 441 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby James Cameron

Obejrzalem dzisiaj ten film i żaluję tylko, że nie w 3 D. Tylko tak go wolno oglądać. Jeżeli macie chęć zobaczenia tego filmu to nie żałujcie kasy i dołóżcie parę złotych na 3D. Scenariusz nie jest niestey powalający na kolana. Dużo podobieństw do wielu znanych filmów. Ja sam odnalazlem tam kilkanaście znanych motywów. Choć klimatem i tempem akcji najbliższy jest "Tańczącemu z wilkami", ale pomysł to chyba z "Człowieka zwanego koniem". W sumie jest dosyć przewidywalny. Dziwię się trochę, że jak na film z takim budżetem (podobno 500 mln) to można było jakieś zaskakujące zakończenie wymyśleć. No i Cameron nie uchronił się od dłużyzn, 2 godziny praktycznie bez akcji, można było tempo trochę podkręcić. W sumie film bardzo dobry, efekty techniczne biją na głowę to co do tej pory widziałem. Dlatego myślę że tylko 3D.

cde32wsx

ja idę jutro,...już nie mogę się doczekać xDDD

cde32wsx

"Choć klimatem i tempem akcji najbliższy jest "Tańczącemu z wilkami", ale pomysł to chyba z "Człowieka zwanego koniem"." Tak i "Księżniczkę Mononoke". Też zauważyłam. M.in. motyw tożsamości, motyw życia w zgodzie z naturą, motyw brutalnej interwencji w harmonię w imię... egoistycznych zachcianek. Mnie to nie przeszkadza taka "powtorka z rozrywki", może celowo to zostało zrobione. Obecnie w USA są "legalnie łamane" te traktaty indiańskie akurat na tych terenach, na których wywęszono ropę. Ch.. wie, wiec się go zapytajmy.
Tańczący z wilkami jest filmem kultowym. Ale warto pokazać go z apolitycznej perspektywy, jak to uczynił Cameron w "Avatarze". Tam nie ma Indian, nie ma arabów, nie ma murzynów, od których ciągle białasy coś łupią. Są niebiescy mieszkańcy Pandory, jak w elfach ze świata fantasy potrafimy się zauroczyć nawet ich prymitywnym życiem, ale jakoś nam bliskim z bardzo dalekiej przeszłości ;).
BTW, Avatar jest piękny aż łzy strumieniami lecą! Przemawia do naszych pierwotnych zmysłów - człowiek jako część natury. Doceniam ciężką pracę Camerona, grafików, animatorów, aktorów. Takiego cuda jeszcze nie było! I nie rozumiem jak można nie uszanować ciężkiej pracy innych. Na pewno sami graficy i animatorzy zakochali się w tym filmie, skoro jest tak dopieszczony.

cde32wsx

Ja obejrzalem w 3d i 2d. W 3d mialem takie wrazenie, ze po prostu zapomnialem ze siedze w kinie, jak swiatla zaczynaly sie zapalac to tak jakbym sie ocknął "O kurcze jestem w kinie a nie na Pandorze";). Takiego doświadczenia jeszcze nie mialem. W 2d tez jest dobry, ale w 2d bylem po raz drugi takze wiedzialem co sie stanie. Ogolnie film genialny!!!

jpack

w piatek zaplanowalm pojsc na avatara z moim lubym kolejny raz. czekam na te same wrazenia, ktore doznalam za pierwszym razem. w magiczny sposb oczyscic sie dzieki zachwytom i wzruszeniom. z niecierpliwosci chodze po scianach a moj szynszyl skacze z wrazenia z transparentem "wtf?". skacze, skacze i puszcza oko.