za najlepsz film napewno nie dostanie oscara poniewaz oscary nie dostaja filmy tego typu!.Zeby avatar dostal oscara musialby byc powazny dla starszych ludzi i ze skomplikowana fabula.Ogolnie Musialby byc bardzo nudny!.
Yyy? Jeśli uważasz, że filmy dostające Oskary są nudne i dla starszych
ludzi to serdecznie pozdrawiam ;) Widocznie tak nuudnee i dłużące się filmy
jak Infiltracja, Władca Pierścieni czy Slumdog nie mogą się nawet równać z wciągającą fabułą filmu Avatar.
Ja tam bym dał za:
efekty
reżyserie
film
dźwięk
muzykę
zdjęcia
Na montażu się nie znam, więc się nie wypowiem.
Cały film jest JEDNYM WIELKIM EFEKTEM i jak tu nie dać za to oscara! 1 jest
na pewno, jeszcze z jakieś 10 i będzie dobrze:) Czas pokaże... U mnie jest
w mojej ulubionej kolekcji arcydzieł i pewnie tak zostanie ;) Pozdrawiam
innych 'avatarów' i 'złych' ludzi którzy narzekają :)
PS. użytkowników z ocenami 1/10 dla tego filmu będę tropił i gotował z
burakami :>
żarty sobie stroicie?????? 1 za efekty 1 za dzwiekowe 1 za scenariusz i 1
za montaz no i 1 za zdjecie i to tyle, ani gra aktorska ani reżyseria nie
wstrząsają, chociaz titanic dostal duzo- za nic....
4-5 to max, film 7/10 - zwykły, 8-/10 - 3d, byłem 2 razy i mówie wam: NIC
POZA EFEKTAMI I UDZWIEKOWIENIEM NIE ZACHWYCA zresztą za 10 lat będą pisać o
nim to samo co dziś o titanicu: NAJBARDZIEJ NIEZASLUZONE OSCARY W
HISTORII...
avatar okazał się beznadziejną kaszaną z niezłymi efektami... ile wy macie
lat 13???
Już któryś raz widzę że masz jakiś kompleks wieku. Co to kogo obchodzi ile kto ma lat ? Nie widziałem przy wejściu na filmweb.pl żeby prosili mnie o podanie daty urodzenia ...
Trzeba byc niezle walnietym zeby pol roku przed premiera mowic ile film dostanie Oscarow. Najpierw moze obejrzyj wszystkie nominowane filmy i pozniej oceniaj.
O ile wiem to oscarów jest 24...
Bękarty wojny - ze 2
2012 - może 1
i pewnie jakieś nieznane których kinowe premiery odbędą się dopiero w 2010 roku jak Slumdog rok temu :)
Od ostatniego mojego posta w tym temacie minęło półtora roku i w końcu mogę się wypowiedzieć.
Stawiam, że dostanie za efekty specjalne. Nie chodzi tu o to ile efektów było napchanych, a ich jakość. Avatar jest niemal fotorealistyczny, a animacja postaci jest niesamowita (zero sztuczności). Za dźwięk też by się należało i może parę innych technicznych nagród (montaż, zdjęcia etc.). Za scenariusz w życiu, bo historia była zbyt prosta, choć sam świat stworzony doskonale. Za film też nie, choć nominacji ma być 10, więc nie wiadomo jak to będzie...
Efekty w 2012 były żałosne i strasznie ale to strasznie nierealistyczne. Odpada przy porównaniu efektów z Transformers 2 (na który żałuję,że się wybrałem do kina) ,a co dopiero przy Avatarze:p
dostaną Oscary
za efekty wizualne
dżwięk
montaż dwięku
scenografię
ja obstawiam od 4 do 9
ale to dosyć odległa wizja:(
Do tego:
Zdjęcia
Montaż
REŻYSERIA !! (przecież coś takiego wyreżyserować, to trzeba być nie lada wizjonerem. Poczytajcie, jak to wyglądało na planie.
Może jeszcze jako animacja powinien być nominowany ;)
Ze scenografią to też może być dziwne...
Stawiam jeszcze na bezprecedensową nominację (bez oskara) dla Zoe za rolę pierwszoplanową. Myślę, że to może być największe potwierdzenie tezy, że ten film na zawsze odmieni kinematografię.
Ja obstawiam że tylko jeden oskar , za co ? od kogo? odemnie, za klimat film to arcydzieło ale 2 raz nie wyjebie 22zł... nie sram w gacie jak inni ...
Drugi raz 3D ale w domu...
Jak dla mnie też jeden. Za efekty. Może powalczy trochę o dźwięk czy montaż, nie wiem, ale to już tylko nominacje co najwyżej i to wszystko.
pewnie od groma. W koncu to film za 500 mln. Na bank dostanie za wszystkie podstawowe kategorie czyli rezyserie, aktor, muzyka, efekty itd.
jak dla mnie to sam film jest lipny, tylko efekty rządzą ale to już nie jest sztuka. Niech sobie dostanie ile tam chcą tych statuetek byle nie przyznawali mu za scenariusz- kopiuj/wklej z Pocachontas :)
Nie, nie, myślę, że za aktorstwo to nie będzie żadnych Oscarów... No nie przesadzajmy, ten film wcale tylu statuetek nie zgarnie....
Nie krytykuj innych. Każdy ma prawo do wypowiedzenia się tzw. "wolność słowa". A co do tematu to "Avatar" zdobędzie może 5/8 Oscarów, ale za to nazbiera dużo innych nagród. Na sam początek dostał 2 Złote Globy, więc nie jest tak źle.
Że film albo osoba ma dużo oskarów nie znaczy że jest utalentowana...Cameron nie jest słabym reżyserem to fakt...Do dzieci neo:powiedzicie mi ile filmów Camerona widzieliście przed tym jak daliście mu 10/10 za to że wyreżyserował avatara który jest moim skromnym zdaniem najgorszym filmem tego reżysera?Pewnie tylko jeden...Wracając do sprawy oskarów...Johnny Depp żednego nie dostał a jest jednym z najbardzej cenionych aktorów...Avatar cechuje się tylko efekatami...Muzyka jest cienka tak jak i fabuła...Globy to też przereklamowane główno bo tylko kasowe, drogie film go dostają...Ocena dla avatara: 5/10, a dla reżysera 7/10 za obcego, terminatora i titanica...
A czy ktoś wogóle z tych osób które zachwycają się pięknem avatara dostrzegł kiedyś piękno naszej planety? Chyba nie...
conehito, spokojnie, bo Ci żyłka pęknie;)
Jeśli zwracałeś się pośrednio do mnie, to od razu Ci powiem, że na pewno nie zachwycam się "2012", bo akurat ten film naprawdę mnie rozbawił i był na pewno gorszy nie tylko od "Awatara". I po prostu mówię swoje zdanie, jak wielu na tym forum. Wiele jest postów "na nie", ale chyba jeszcze więcej "na tak", więc Twoja teoria z mentalnością marudnych Polaków się średnio sprawdza... Po prostu dla niektórych ten film nie zgarnie najważniejszych nagród i tyle...
http://film.wp.pl/idGallery,6000,idPhoto,221043,galeria.html
Przeczytajcie! Naprawde godne uwagi! Serio bardzo ciekawe!
Pomyśl troche.. jak to dwa? efekty - 100%, scenografia - 100%, montaż - 100%, film - pewnie tak. Jakieś 5 moim zdaniem będzie. Chociaż bo sukcesie kinowym spodziewałem się ponad dziesięciu...
za montaż nie dostanie raczej - gildia montażystów nagrodziła Hurt Locker, muzyka, reżyseria, zdjęcia - też mało prawdopodobne chyba.
Na 100% efekty specjalne, scenografia też prawdopodobna, ale tu ma bardzo silną konkurencję - zwłaszcza Sherlock Holmes (oba filmy dostały nagrody Gildii Scenografów). Myślę, że ew. zagadkowa kategorie dźwięk/montaż dźwięku.
No i kat. Najlepszy film - tutaj to nigdy nie wiadomo.
Obstawiam więc jakieś 2-4 oscary, raczej 'techniczne'.
Od siebie dodam, że moim zdaniem to najsłabszy film Camerona i wolałbym, żeby z deszczem oscarów akademia wstrzymała się do czasu aż zrobi coś ambitniejszego.