John CarpenterI

John Howard Carpenter

7,8
4 630 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby John Carpenter

Carpenter to twórca bardzo nierówny, ale ciekawy.
Miał w dorobku masę doskonałych filmów, przeważnie horrorów i thrillerów, bo na takim gatunku zna się najlepiej. Mistrz horrorów.
Dla mnie najlepszym dziełem tego pana jest "Halloween" - za klimat i nie tylko. Oraz bardzo dobry "Coś".
Wspaniałe są też "Mgła", "Atak na posterunek 13" czy "Ucieczka z Nowego Jorku". Ogląda się te filmy lekko, często z napięciem, czasami z odczuwalnym strachem. Najlepszym tego przykładem jest klaustrofobiczne "Coś", najstraszniejszy z jego filmów.

ABEL

Prawda, ze nierówny to twórca. Ale Coś to najelpszy horror w historii, prawdziwe arcydzieło grozy.

Równiez Mgła jest genialna. Wystarczy zobaczyc nowsze wersje, zeby docenić wielki geniusz mistrza grozy Carpentera.

fidelio

Czujecie co powiedziała moja nauczycielka od wychowania o kulturze?
Powiedziała, że Carpenter to niszowy, kiepski reżyser, który jest jednym z tysiąca kiepskich, w ogóle nie uznanych hollywoodzkich reżyserów, którzy nic nie znaczą i nikt o nich nie wie, lol.

MR_ciachciach

A zapytałeś sie jej jakie filmy ogląda i jaki jest według niej najlepszy rezyser? Pewnie nie lubi ta twoja nauczycielka kina akcji i horrorów. Myśle że oglada teatr telewizji co poniedziałek na tvp1 tak jak moja dawna nauczycielka polskiego z gimnazjum.

Thief_

Oh, bo przecież Carpenter to horrory i s-f, więc wiadomo, bzdury i "fałszowanie rzeczywistości". Brak głębokiego przesłania, ideologii, psychologii, teologii i innych ogii. A do tego komercja!!! Więc nie dość, że "dla plebsu" to jeszcze dla wariatów, bo tam jakieś macki z psów wyłażą i jakieś okulary są, przez które czarno- biało wszystko widać. Cóż za płycizna i niedorzeczność!

klajsterbelej

musicie się jednak zgodzić,że powiedzonko im starszy tym lepszy nie odnosi
się do tego rewelacyjnego i zasłużonego dla gatunku reżysera.
w miarę upływu czasu robi coraz gorsze filmy,jednak z drugiej strony jego
najlepsze propozycje takie jak atak na posterunek,ucieczka z nowego jorku
czy coś wcale sie nie zestarzały.
to kawał dobrego,bardzo dobrego kina.

ghede1234

No fakt, ostatnio nie robi najlepszych filmów( za wyjątkiem świetnego "Cigarette burns"). Mam nadzieję, że chociaż jeden z 3 zapowiadanych jego filmów będzie świetny i sprawi, że się podniesie. Jednak nawet jeśli nie, to i tak za takie genialne i wspaniałe pozycje jak np. "Coś", "W paszczy szaleństwa", "Mgła", "Halloween" czy "Oni żyją" ma już zapewnione miejsce w historii kina grozy i science fiction, a sumie to kina w ogóle. Jeden z moich ulubionych reżyserów, z pewnością w pierwszej piątce.