Johnny Depp

John Christopher Depp II

8,8
247 370 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Johnny Depp

Miałam ostatnio okazję obejrzeć kilka filmów z nim i się nie zawiodłam.
Być może nie są to ikony kinematografii,ale na pewno jest kilka produkcji godnych uwagi,a postacie wykreowane przez niego były zagrane bardzo dobrze i przekonująco.

„Edward Nożycoręki”- zagubiony,porzucony chłopiec,który stał się zabawką w świecie
różowych amerykanów.Radość domowego ogniska,zmieniona w zaszczucie i nienawiść.
Wzruszająca historia pokazujaca obłudę w przecukrzonym świecie.

Cesar-skromny cygan,zawstydzony doświadczaniem szykan ze strony narcystycznych,zadufanych w sobie ludzi z wyższych sfer.

Axel-młody chłopak,wciągnięty w obcowanie damsko-męskie,niezdecydowany i rozdarty uczuciowo,zafascynowany młodością,a jednocześnie dojrzałością.

Raul-wciągnięty w wir narotycznej egzystencji ,żyjący dniem dzisiejszym dziennikarz,nie myślący o możliwych złych konsekwencjach szalonej zabawy.

Mort-spełniony pisarz,chowający się przed światem,wręcz zmęczony apatycznością.Bohaterem targają zmienne uczucia-chęć życia w osamotnieniu,przeplatana tęsknotą do bliskości ukochanej kobiety.

Sweeney -kochąjacy mąż i ojciec,zmieniony tragedią życiową w zimnego,pałającego tylko i wyłącznie chęcią zemsty mordercę.

James”-dorosły mężczyzna i mały chłopiec jednym,nie zaznający szczęścia w małżeństwie..Radość znajduje u boku czterech synów wdowy,z którymi ucieka w świat dziecięcych zabaw i fantazji.

Jack-mało rozgarnięty pijaczek,niekiedy strachliwy i samolubny łotr,a jednocześnie szarmancki i charyzmatyczny pirat.Niewiele mu trzeba do szcześcia,prócz butelki rumu.

W odróżnieniu od niektórych aktorów,wybierających powtarząjące się role twardzieli,gliniarzy,uwodzicieli,Depp cechuje się różnorodnością postaci,co mi się osobiście bardzo podoba.Postaram się obejrzeć więcej filmów z nim.

Pozdrawiam.

Mad_Lover

brawo ale depp 1/10

Mad_Lover

opisujesz postacie które gra bez chłodnej analizy jego ograniczonej gry aktorskiej

nyga_fw

Nie zauważyłam w tym filmie takowej,wiec dlaczego mam pisać negatywnie?
Nie jest to wiele produkcji zaliczonych przeze mnie,ale w każdej z nich posta grana przez niego objawiała się całkiem odmiennym wizerunkiem.No i oczywiście fabuły ww.filmów,skrajnie różne.
Policz cechy charakteru wymienione przeze mnie w opisach postaci.
Nie nazwałabym tego "ograniczoną gra aktorską"
Taka można by nazwać poczynania np.Seagala,który w każdym jednym filmie nie robi nic innego,tylko leje,kogo popadnie.
Tu się zastanów w kwestii opisanego przez Ciebie kunsztu aktorskiego.

Mad_Lover

zgadzam się.

Mad_Lover

Dosyć trafne te analizy nawet. To pokazuje różnorodność tych charakterów bo nawet te role ekscentryków są zróżnicowane (no może poza kapelusznikiem bo to mieszanka poprzednich).

Mad_Lover

roznorodnosc postaci =/= roznorodnosc gry/kreacji

DonVitoCorleone

cierpisz na bezsennośc?Późno jest.

DonVitoCorleone

wiec kazdy bohater byl inny,dobry aktor.

Deppomaniaczka

roznorodnosc postaci=roznorodnosc bohaterow=/=roznorodnosc kreacji.
a Ty? ide wlasnie.
daj mi ten przepis na nalesniki z karkowka:)

DonVitoCorleone

chyba sie nie rozumiemy.chodzi mi o to,że trzeba umieć zagrać poszczególne postaci ineczej,żeby były wiarygodne i nie podobne do siebie.Depp to wykonał w większości filmów.
Napisze Ci na pr.,tylko przyjmij zaproszenie,bo robiłam porzadki i Cie niechcacy wywaliłam.

Deppomaniaczka

no widzisz, dla mnie jest podobny. to nie znaczy tez 'zly' czy ze automatycznie rola/gra sa zle-mozna przeciez 'pasowac' moze jest po prostu soba (prywatnie uwazam ze czasem tak jest lepiej).
nie mialas mnie. ok. dzieki.

DonVitoCorleone

Nie miałam.O!<płacze>
Widziałeś,co się wyprawia na forum?
znowu się biją<smiech>

Deppomaniaczka

"cie niechcacy wywalilam" 10/10 zmyla

Marcinekk

nie zmyła,myślałam,że był.

użytkownik usunięty
Mad_Lover

Bardzo mi się podoba to co napisałas/es .. wreszcie tkoś rozsądnie i z sensem piszący na tym forum!
Podobaja mi sie twoje interpretacje bohaterow, szczegolnie lubie Axla, taki mlody czlowiek ktory wchodzi w dojrzalosc nie moze odnaleźć swojej drogi, zupelnie kiedys na danym etapie mojej drogi zyciowej moglam sie z nim troche utożsamic :P

własnie o to chodzi on dostaje i wybiera role charakterologicznie zupelnie inne i to jest swietne, pokazuje jego wszechstronnosc bo calkiem nie źle odnajduje sie w swoich rolach, ja jeszcze uwielbiam go w Ed Woodzie i Rozpustniku oba jakby biograficzne...

on nie gra zreszta on jest postacia, kiedy ogladam z nim film nawet gdy bylam mala i pyskata to nie mialam w glowie ze to Depp tylko zeto postac, po prostu on nie gra on jest swoja postacia ;D i dlatego jest taki świetny tyle w temacie

Dzięki.
Depp-aktor z charakterem.

użytkownik usunięty
Mad_Lover

NO własnie!