Miałam ostatnio okazję obejrzeć kilka filmów z nim i się nie zawiodłam.
Być może nie są to ikony kinematografii,ale na pewno jest kilka produkcji godnych uwagi,a postacie wykreowane przez niego były zagrane bardzo dobrze i przekonująco.
„Edward Nożycoręki”- zagubiony,porzucony chłopiec,który stał się zabawką w świecie
różowych amerykanów.Radość domowego ogniska,zmieniona w zaszczucie i nienawiść.
Wzruszająca historia pokazujaca obłudę w przecukrzonym świecie.
Cesar-skromny cygan,zawstydzony doświadczaniem szykan ze strony narcystycznych,zadufanych w sobie ludzi z wyższych sfer.
Axel-młody chłopak,wciągnięty w obcowanie damsko-męskie,niezdecydowany i rozdarty uczuciowo,zafascynowany młodością,a jednocześnie dojrzałością.
Raul-wciągnięty w wir narotycznej egzystencji ,żyjący dniem dzisiejszym dziennikarz,nie myślący o możliwych złych konsekwencjach szalonej zabawy.
Mort-spełniony pisarz,chowający się przed światem,wręcz zmęczony apatycznością.Bohaterem targają zmienne uczucia-chęć życia w osamotnieniu,przeplatana tęsknotą do bliskości ukochanej kobiety.
Sweeney -kochąjacy mąż i ojciec,zmieniony tragedią życiową w zimnego,pałającego tylko i wyłącznie chęcią zemsty mordercę.
„
James”-dorosły mężczyzna i mały chłopiec jednym,nie zaznający szczęścia w małżeństwie..Radość znajduje u boku czterech synów wdowy,z którymi ucieka w świat dziecięcych zabaw i fantazji.
Jack-mało rozgarnięty pijaczek,niekiedy strachliwy i samolubny łotr,a jednocześnie szarmancki i charyzmatyczny pirat.Niewiele mu trzeba do szcześcia,prócz butelki rumu.
W odróżnieniu od niektórych aktorów,wybierających powtarząjące się role twardzieli,gliniarzy,uwodzicieli,Depp cechuje się różnorodnością postaci,co mi się osobiście bardzo podoba.Postaram się obejrzeć więcej filmów z nim.
Pozdrawiam.
Nie zauważyłam w tym filmie takowej,wiec dlaczego mam pisać negatywnie?
Nie jest to wiele produkcji zaliczonych przeze mnie,ale w każdej z nich posta grana przez niego objawiała się całkiem odmiennym wizerunkiem.No i oczywiście fabuły ww.filmów,skrajnie różne.
Policz cechy charakteru wymienione przeze mnie w opisach postaci.
Nie nazwałabym tego "ograniczoną gra aktorską"
Taka można by nazwać poczynania np.Seagala,który w każdym jednym filmie nie robi nic innego,tylko leje,kogo popadnie.
Tu się zastanów w kwestii opisanego przez Ciebie kunsztu aktorskiego.
Dosyć trafne te analizy nawet. To pokazuje różnorodność tych charakterów bo nawet te role ekscentryków są zróżnicowane (no może poza kapelusznikiem bo to mieszanka poprzednich).
roznorodnosc postaci=roznorodnosc bohaterow=/=roznorodnosc kreacji.
a Ty? ide wlasnie.
daj mi ten przepis na nalesniki z karkowka:)
chyba sie nie rozumiemy.chodzi mi o to,że trzeba umieć zagrać poszczególne postaci ineczej,żeby były wiarygodne i nie podobne do siebie.Depp to wykonał w większości filmów.
Napisze Ci na pr.,tylko przyjmij zaproszenie,bo robiłam porzadki i Cie niechcacy wywaliłam.
no widzisz, dla mnie jest podobny. to nie znaczy tez 'zly' czy ze automatycznie rola/gra sa zle-mozna przeciez 'pasowac' moze jest po prostu soba (prywatnie uwazam ze czasem tak jest lepiej).
nie mialas mnie. ok. dzieki.
Bardzo mi się podoba to co napisałas/es .. wreszcie tkoś rozsądnie i z sensem piszący na tym forum!
Podobaja mi sie twoje interpretacje bohaterow, szczegolnie lubie Axla, taki mlody czlowiek ktory wchodzi w dojrzalosc nie moze odnaleźć swojej drogi, zupelnie kiedys na danym etapie mojej drogi zyciowej moglam sie z nim troche utożsamic :P
własnie o to chodzi on dostaje i wybiera role charakterologicznie zupelnie inne i to jest swietne, pokazuje jego wszechstronnosc bo calkiem nie źle odnajduje sie w swoich rolach, ja jeszcze uwielbiam go w Ed Woodzie i Rozpustniku oba jakby biograficzne...
on nie gra zreszta on jest postacia, kiedy ogladam z nim film nawet gdy bylam mala i pyskata to nie mialam w glowie ze to Depp tylko zeto postac, po prostu on nie gra on jest swoja postacia ;D i dlatego jest taki świetny tyle w temacie