Johnny Depp

John Christopher Depp II

8,8
247 390 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Johnny Depp

Tak dla porównania z rankingiem filmów. Z notką na temat roli. Oczywiście role
pierwszoplanowe lub ważne dla fabuły drugoplanowe.

1.Edward (Edward Nożycoręki) - Nikt inny moim zdaniem nie mógłby tego zagrać. O rolę
ponoć starali się także Tom Cruise (on by na pewno nie podołał), Robert Downey jr. oraz
Michael Jackson (to mogłoby być ciekawe i nawet nie potrzebowałby charakteryzacji xD).
Niesamowite jest to że można stworzyć tak głęboką rolę wypowiadając tylko 169 słów.
Jak widać milczenie jest złotem :). Rewelacyjnie pokazana wstydliwość bohatera
spowodowana tyloma latami w odosobnieniu. Akademicy powinni kupić sobie po parze
mocnych szkieł do okularów nie doceniając tej perełki nawet nominacją.

2.Jack Sparrow (Seria Piraci z Karaibów) - Bo tak. Stworzył tą rolę wzorując się na
legendarnym Keith Richard'sie z The Rolling Stones (który grał jego ojca w 3 i 4 części).
Do roli byli rozważani jeszcze Michael Keaton, Jim Carrey i Christopher Walken jednakże
nikt z nich nie stworzyłby takiej kreacji jak Depp ponieważ zamysł scenarzystów był inny.
Depp swoją upartością stworzył markę którą może i rozdrobnił następnymi częściami ale
mnie to nie obchodzi :). Zasłużona nominacja do Nagrody Akademii za Klątwę Czarnej
Perły.

3.James Barrie (Marzyciel) - Magiczna rola moim zdaniem. Do roli był brany pod uwagę
także Jim Carrey (Dziwić się że nie gra ostatnio ciekawych ról skoro najlepsze zgarnia
mu Depp sprzed nosa). Takie było moje wyobrażenie twórcy Piotrusia Pana. Po prostu
człowiek który wiecznie chciał żyć w dziecięcym świecie oraz podążać za marzeniami.
Miałem co prawda pewne wątpliwości czy nie umieścić tej kreacji na 4 miejscu ale
Marzyciel to mój ulubiony film z Deppem to też zdecydowałem że brązowy medal (pozdro
dla Sanczopansy ;) ) dla tej kreacji. Zasłużona nominacja do Oskara (oskara nie
powinien dostać Jamie Foxx ale DiCaprio z Aviatora natomiast Depp na drugim miejscu)

4.Sam (Benny i Joon)- Mało znana kreacja Deppa. Depp wzorował się przy odgrywaniu
roli na Charlie Chaplinie i Busterze Keatonie. Lekko wyalienowany, utalentowany,
ekscentryczny Sam "wygrany" w karty przez Joon to zabawna lecz także pozwalająca
inaczej spojrzeć na otaczający nas świat postać. Ukradł tą rolą cały film reszcie aktorów
w nim grających. Sceny w których przedrzeźnia postać graną przez Julianne Moore
powinien zobaczyć każdy.

5.Raoul Duke (Las Vegas Parano) - Wiecznie naćpany Raoul Duke to na pewno nie była
łatwa do zagrania rola. Aż widać ten obłęd w oczach. Depp przy jego graniu wzorował się
na twórcy książki na której powstał film. Sam Hunter S. Thompson wzorował tą postać
na samym sobie. Większość wydarzeń też. Nic tylko czekać jak tym razem Depp
zinterpretuje tą postać w Rum Diary.

6.Rochester (Rozpustnik) - Odrzucający a z drugiej strony budzący współczucie Hrabia
Rochester to bardzo niejednoznaczna postać. Już sam monolog na początku zapowiada
ciekawą kreację Deppa. Szczególnie 2 połowa filmu to aktorski majstersztyk. Jednak nie
będę spoilował.

7.Sweeney Todd (Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street)- Pierwszym
kandydatem był ponoć Russel Crowe (WTF?). Dobre partie wokalne oraz Demoniczny
wyraz twarzy starczyły w połączeniu z dobrą mimiką twarzy do zagrania rewelacyjnej roli.
Depp jest taki jak powinien być. Trochę wyolbrzymiona nominacja do Oscara ale nie
jakoś katastrofalnie (o wiele gorsi dostawali nominację.

8.Don Juan DeMarco (Don Juan DeMarco) - Oderwany od świata romantyk zaburzeniami
psychicznym to kolejna dobra rola w dorobku Deppa jednakże bez fajnej roli Brando ta
postać nie byłaby pełna.

9.Ed Wood (Ed Wood) - Kreacja ekscentrycznego reżysera (prawdopodobnie
najgorszego w historii) musiała być wyzwaniem. Depp podołał i nadał jej ciekawej
maniery. On zawsze się sprawdza w takich rolach.

10.George Jung (Blow) Postać Autentyczna. Depp wzorował swoją grę na zachowaniu
prawdziwego George'a Junga

11.Gilbert Grape (Co gryzie Gilberta Grape'a) - Kurcze jedna z niewielu "Normalnych" ról
Deppa. Oglądając go na ekranie aż się współczuje mu jego kolei losu. Bardzo
wiarygodny i to w tej roli najważniejsze.

12.Szalony Kapelusznik (Alicja w krainie czarów) - Nikogo innego aktualnie nie byłbym w
stanie sobie wyobraźić w tej roli. Po prostu dobrze zagrana rola ale nic ponadto.

13.Axel Blackmar (Arizona Dream) - Kolejna dobra rola Deppa ale nic ponadto. W tym
filmie to i tak nieistotne ponieważ porywa on samą konwencją. Rewelacyjna scena z
rewolwerem (ci co oglądali to wiedzą o co biega.

14.Willy Wonka (Charlie i Fabryka Czekolady) - Bajeczna kreacja. Szlachetny wytwórca
czekolady. W tej roli podobała mi się mimika Deppa. Te uśmiechy itp.

15.Gene Watson - Kupuję tą rolę. Depp wygląda bardzo wiarygodnie jako ojcie walczący
o życie córki. Żeby się przekonać to trzeba oglądnąć

16.Dean Corso (Dziewiąte Wrota) - Depp jest wiarygodny w swojej roli lekko
roztrzepanego bibliofila.

17.Spencer Armacost (Żona Astronauty) - Opętany przez siły poziazemskie Astronauta to
przyzwoita rola w dorobku Deppa.

18.Mort Rainey (Sekretne Okno) - Przyzwoita rola pisarza po przejściach. Lekki SPOILER.
Widziałem lepiej zagrane schorzenie typu jakiego ma postać grana przez Deppa (Norton
jako Narrator ze znanego chyba wszystkim Arcydzieła) jednakże Johnny zagrał to w
swoim stylu i nie jest źle. A sam film naprawdę dobry.

19.Inspektor Frederick Abberline - Spoko rola ale bez rewelacji. Fajne sceny odużenia
opium.

20.Ichabod Crane (Jeździec Bez Głowy) - Poprawnie zagrany pedantyczny i chwilami
bojaźliwy detektyw.

21.Raphael (Odważny) Spoko napisana rola ale w grze czegoś zabrakło.

22.Donnie Brasco / Joseph D. "Joe" Pistone (Donnie Brasco) - Chwilami Depp wydaje
mi się irytujący w tej kreacji może też dlatego że naprawdę bardzo dobrą rolę gra w tym
filmie Al Pacin. Parę super zagranych scen (w chińskiej restauracji, na lotnisku) czyni tą
kreację średnią.

23.Agent CIA Sands (Desperado 2) - Niezła rola nie ratująca kiepawego filmu.
Normalnie by była wyżej ale film jest naprawdę słaby.

24.Glen Lantz (Koszmar z ulicy wiązów) - Przeciętna rola ale postawiłem ją wyżej od
innych przeciętnych ról ze względu na kultową scenę wessania przez łóżko.

25.Frank Tupelo (Turysta) - Depp nawet fajnie wypadł jako teoretycznie ofermowaty
nauczyciel ale rola trochę źle napisana moim zdanie.

26.William Blake (Truposz) - Nic specjalnego moim zdaniem

26.Roux - (Czekolada) - W tym filmie wystarczyło że Depp był (kumaci wiedzą o co biega)

28.Wade Beksa Walker (Beksa) - Jw. Na minus że nawet nie śpiewał piosenek

29.Jack (Wakacje w kurorcie) Jak w dwóch ostatnich przypadkach tylko bez piosenek

30.John Dillinger (Wrogowie Publiczni) - Naprawdę nie wiem co ćpał Michael Mann
zbierając obsadę do tego filmu. Depp w ogóle nie pasuje na tą postać. Na
uwierzytelnienie tej teorii zamieszczam stronę na wikipedii na temat Dillingera
(http://pl.wikipedia.org/wiki/John_Dillinger). Rola sama w sobie mocno średnia. Dało się
więcej wyciągnąć. Normalnie i tak by była co najwyżej 4 miejsca wyżej ale mnie irytuje.

Teraz proszę o wasze zdanie czy zgadzacie się z tym rankingiem i wasze wersje
rankingu.
Założyłem osobny temat ponieważ ponad godzinę zajęło mi pisanie tego.

neo_angin

zgadzam sie co do 1 miejsca, co do reszty to widzialem tylko kilka pozostalych tytulow.
zle napisales nick naszego znajomego, ktory za 2 miejsce przyznaje brazowe medale, pisze sie SANCZOPASNA, on sam mi to "wykrzyczal";)

neo_angin

dlaczego umieściłeś kapelusznika tak daleko przecierz i kreacja, i charakterystyka były genialne

gosiaXD

Moim zdaniem rola jest na takim miejscu na jakie zasłużyła. Po prostu te co są przed nim są lepsze.

neo_angin

no cóż o gustach się nie dyskutuje...

użytkownik usunięty
neo_angin

Zgadzam się co do Edwarda, to najlepsza rola i film Deppa. Nie widziałam wszystkich filmów, które wymieniasz, ale czegoś mi brakuje.

neo_angin

zabrakło mi 'zanim zapadnie noc', zdecydowanie najbardziej charakterystyczna rola (bon bon). i ed wood powinien być wyżej. a edward niżej. ale osobiście moją ulubioną postacią jest sam.

lilly6

No kreacja Sama genialna i szkoda że tak mało osób ją widziało. Co do Zanim Zapadnie Noc to uznałem że jego rola za mało miała za mało czasu ekranowego to też jej nie umieściłem. Ed Wood oglądałem ponad 4 lata temu więc jak sobie odświeżę to może zmienię zdanie.

lilly6

Edward bezapelacyjnie na 1.

użytkownik usunięty
neo_angin

Edward Nożycoręki na #1??????????, Przecież Depp w tym filmie gra jedną miną no ale skoro to dla ciebie najlepsza rola...
Na pierwszym miejscu dałbym Pierwsze miejsce Jack Sparrowa

nie znasz sie, to nie dyskutuj;)

użytkownik usunięty
pavel13

coś podobnego

praktycznie wszyscy na tym forum daliby Edwarda na 1 miejscu. Jack to genialna kreacja ale bez takiej głębi.

użytkownik usunięty
neo_angin

''Niesamowite jest to że można stworzyć tak głęboką rolę wypowiadając tylko 169 słów.
Jak widać milczenie jest złotem''
- Arnold Schwarzenegger w Terminatorze wypowiada niewiele ponad 100 słów, a jest o wiele bardziej wiarygodniejszy od Deppa

Terminator, hahaha, faktycznie arcydzielo z przymulem w roli glownej, nie lubie za bardzo deppa, ale Edward Nozycoreki to swietny film.

użytkownik usunięty
pavel13

nawet nie ma co porównywać ksyki kina akcji do do jakieś cukierkowej bajeczki dla cieci jaką jest Edward Nożycoręki

PS. Schwarzenegger zgasnął więcej nagród za rolę Terminatora niż Depp za Edwarda, więc skor nazywasz go przymułem to kim w takim razie jest Depp?

Ja nie lubię za bardzo kina akcji ale Terminator spoko. Co nie zmienia faktu że Edward to rewelacyjny film.

neo_angin

Skoro tak chwalisz grę Deppa w tym filmie, chciałbym abyś opisał ekspresję mimiczną jego postaci. Masz trudne zadanie, bo Depp w tym filmie nie prezentuje żadnej ekspresji.

kinoman0

Twoja wiedza o grze aktorskiej jest minimalna jeśli uważasz że każda kreacja polega na graniu mimiką. Widocznie nie oglądałeś tego filmu lub nie zrozumiałeś na czym miała polegać rola.

kinoman0

-.- on z pewnością ma więlszy talent niż ty! ? jak ci sie niepodoba to poprostu wciśnij alt F4

wg. mnie arnold i depp sa w miare rownymi aktorami, ocenilem ich na 5.
ps. naucz sie pisac;)

użytkownik usunięty
neo_angin

Jeśli chodzi o jego kreacje, najlepsze wg mnie, w kolejności przypadkowej):
Rochester, Bon Bon, Pistone, Don Juan, Gilbert, Barrie, Edward, Sparrow, Raphael, Jung, Sam, Corso.
Niektóre z tych ról to takie, w których nikt inny raczej by się nie sprawdził.

neo_angin

Najlepsza rola Deppa to zdecydowanie postać Jacka sparrowa :)
zreszta on we wszystkim jest najlepszy : co tu dużo mówić :Najlepszy aktor na zawsze♥

RoxanaJDepp

zgadzam sie w 100%! masz gg?

kinoman0

Lepiej że by ci nie dawała bo jak w końcu uda ci się uciec z tego psychiatryka to będziesz ją nagabywał.

neo_angin

coz za bogate slownictwo.

neo_angin

*żeby

użytkownik usunięty
neo_angin

Wróciłam do Twojego rankingu, bo jest dość ciekawy. W wolnej chwili postaram się do niego ustosunkować bardziej szczegółowo niż poprzednio, choć w wielu przypadkach moje zdanie jest zbliżone do tego co piszesz, to niektóre z bardziej docenionych przez Ciebie ról, nie zrobiły na mnie takiego wrażenia.

użytkownik usunięty
neo_angin

Postanowiłam zainspirowana Twoim rankingiem napisać coś od siebie.

1. Edward - rewelacyjnie zagrany, zagubiony, samotny, nierozumiany przez swoją inność, nie mogący odnaleźć sie w brutalnej rzeczywistości.
Tak jak pisałeś - niedoceniona przez wielu perełka w jego filmografii.

2. Sparrow - niepowtarzalny, świetna mimika i ruchy nie do podrobienia, bardzo oryginalna postać pirata, którego słusznie pokochały miliony.
Słyszałam też, że sam wymyślił strój. Dodatkowy plus za kreatywność. Najlepsza wg mnie z całej serii - 'Klątwa' - uważam też, że nominacja, to za mało.

3. Barrie - Wymarzona rola dla Johnny'ego, który prywatnie zdaje sie być również takim Piotrusiem Panem. 'Marzyciel' dzięki niemu (również dzięki świetnej kreacji
Winslet i cudownej muzyce Kaczmarka) zyskał bardzo. Wzruszył mnie do łez. Jest to jeden z moich ulubionych filmów.
Zgadzam się, że rola DiCaprio oskarowa, choć po wyjściu z kina po 'Aviatorze', miałam nieco mieszane uczucia.

4. Hrabia Rochester - po prostu powalił mnie na kolana. Kontrowersyjna postać, która powinna budzić niechęć widza, przyciąga, magnetyzuje, od połowy filmu wzbudza
sympatię, a pod koniec wielkie współczucie. Dodatkowo REWELACYJNA charakteryzacja. Wychodząc z kina ryczałam jak bóbr. Ten film powinien obejrzeć każdy fan
Deppa.

5. Don Juan - któż zagrałby to lepiej? Może dorównałby mu DiCaprio, który sprawdził się w roli kochanka w 'Titanicu' i 'Romeo i Julii'.
'Jesteśmy tym, czym myślimy, że jesteśmy'.
Johnny był w tym filmie boski, rozmarzony wzrok, nieco zagubiony w rzeczywistości, a jednocześnie sprytny, zabawny i ujmujący. Prawdziwy Don Juan, największy
kochanek świata. W tym filmie przebił wg mnie mistrza Brando.

6. Gilbert Grape - zwyczajna rola zwyczajnego chłopaka z małego miasteczka, zagrał dobrze, ale nie była to zbyt wymagajaca kreacja.
Oczywiście DiCaprio - absolutne mistrzostwo (czytałam gdzieś, dawno temu, kiedy Leo nie byl jeszcze tak popularny, że niektórzy po obejrzeniu filmu, zastanawiali sie,
czy w roli Arnie'go nie obsadzono przypadkiem chłopaka z upośledzeniem umysłowym, ale nie wiem, czy było tak rzeczywiście). Film wg mnie bardzo dobry, godny
polecenia.

7. Raphael - bardzo przekonujący wg mnie w roli pozbawionego środków do życia Indianina, z przestępczą przeszłością, mieszkającego w slumsach, który za wszelką
cenę chce uchronić rodzinę przed skrajna nędza i złem tego świata. Posuwa się do drastycznego czynu. Kontrowersyjna tematyka i tytuł filmu. Można by długo
dyskutować o tym, czy była to odwaga, czy głupota. Dla mnie bardzo dobry film autorstwa Deppa i jego brata. Dodatkowy atut - niewielka rola Brando.

8. Axel - dobra rola w dobrym filmie. Najlepsza scena z rewolwerem, najzabawniejsza w kinie, kiedy toczy sie rozmowa między chłopakami i wymieniają autentyczne
postaci ze świata filmu (gdzie mowa jest m.in. o samym 'pieprzonym Johnny'm Deppie', a odbiorca tych słów jest Axel, czyli sam Johnny).

9. Sam (Benny i Joon) - jak dla mnie: Chaplin i Keaton byliby z niego dumni. Ulubiona scena, podobnie jak u Ciebie.

10. Sweeney Todd - prawdziwie demoniczna rola i jego i Heleny. Nominacja zasłużona. Trudne wyzwanie, ze względu na partie wokalne, ale jako ze Depp jest dobrym
muzykiem - dał radę. Świetna mimika. Film nie w moim guście, wyszłam z kina z mieszanymi uczuciami.

11. Szalony Kapelusznik, to rola tylko dla niego, nikt by tego tak nie zagrał. Świetna charakteryzacja, ale kino dla najmłodzszych.

12. Willy Wonka - jw

13. George Jung - dobrze zagrana autentyczna postać z kręgu narkotykowego półświatka, z szalonych czasów 'dzieci kwiatów'. Fatalna fryzura, ale konieczna w tym filmie, aby
upodobnić się wyglądem do prawdziwego Junga. Wg mnie bardzo autentyczny, także w roli ojca.

14. Watson - no cóż, nie przepadam za tym filmem, może stąd niezbyt przychylna także ocena dla Deppa. W tej roli bardziej wiarygodny moglo być wielu innych aktorów.

15. Dillinger - jeśli chodzi o aktorstwo - jw, ale sam film lubię, ze względu na tematykę, choć nie zaliczam go do najlepszych z gatunku.

16. Spencer Armacost - poprawna rola. Film niezły. Lubie również Charlize Theron.

17. Dean Corso - fajna, przekonująca rola, ale film od pewnego momentu mnie irytował.

18. Wiliam Blake - poprawna rola w dobrym filmie. Dla niektórych nie do przebrnięcia. Martwe twarze, martwe krajobrazy, martwe kwiaty etc. Poezja Blake'a ok.

19. Inspektor Abberline - naćpany Depp - rewelacja. Film też zaliczam do dobrych. Nieżle oddany klimat miasta i tamtych czasów.

20. Agent Sands - tylko dzieki jego popisowi aktorskiemu i 'wygłupom' na wysokim poziomie (zwłaszcza, gdy pozbawiony byl już wzroku), dało sie ten film obejrzeć.

21. Frank - ciapowaty nauczyciel, to niezła rola, ale tak, jak stwierdziłeś - niezbyt dobrze napisana, z irytująca mnie ostatnio Angeliną u boku, którą uważałam do
pewnego momentu za dobra aktorkę. Film średni.

22. Roux - no cóż, któtko: 'chłopak z gitarą byłby...', etc. powalający, dodajacy smaku fajnemu w sumie filmowi.

23. Ichabod Crane - może być, choć film nie w moim guście. Nie przepadam za mrocznymi klimatami. Porównując - wygrywa 'Kuba Rozpruwacz'.

24. Role w 'Koszmarze...' z serii o Freddym - wtedy jeszcze oglądałam takie filmy, ale cóż, ganiało sie do wypożyczalni po TAKIE hity i ogladało całymi rodzinami.
Niweiele znaczące role.

25. Wade 'Beksa' i Jack 'Wakacje w kkurorcie' filmy dla nastolatek piszczących na jego widok.

26. W 'Plutonie' - niewielka rola, ale zagrał żołnierza, który w całym tym wojennym zamieszaniu nie zatracił ludzkich odruchów. Podobał mi sie, ale powinien dostac rolę
Sheena, tak jak było w jego planach. Film uwielbiam i polecam.

27. Agent Pistone - nie dam nic złego na niego powiedzieć!!! Wiem, wiem, któs inny zagrałby lepiej, przyćmił go Al, etc. Zgadzam się, ale to jeden z moich ulubionych
filmów i ODCZEPCIE SIE od tej roli. Mnie on przekonał. A Al zagrał po mistrzowsku. Restauracja była nie chińska, ale japońska, Sama niedawno zrobiłam błąd, który ktos
skorygował (dzięki, było to nieświadome). Kultura zdejmowania butów chyba nie obowiązuje w Chinach i w rozmowie z kumplami wymieniono Okinawę.To tak na
marginesie.

28. Mort z 'Sekretnego okna' - ostatnio 'na tapecie' - pewnie się mylę, ale to film, w którym gra Deppa mnie nie przekonała, wydawał mi się chwilami mało naturalny w
grymasach. Może tak miało być, nie wiem, ale ja go nie kupuję w tej kreacji, niestety.

30. Ed Wood - bardzo niedoceniona, moim zdaniem i bardzo przekonująca rola najgorszego reżysera na świecie. Może tematyka filmu mało ciekawa i stąd nikłe
zainteresowanie. Powrót do dawnego świata filmu, lekcja poglądowa na temat tego, jak dawniej kręcono filmy i jak robione były efekty specjalne.
Fajne aktorstwo.

Niestety nie oglądałam 'Las Vegas...' i kilku innych i nie wiem, kiedy nadrobię zaległości, ale jeśli mi się uda, to z pewnością skrobnę coś na temat jego gry w tych
filmach.

to przechodzi ludzkie pojecie.

użytkownik usunięty
kinoman0

ale co? ze mam takie zdanie na temat jego rol czy ze nie ogladalam wszystkich filmow z jego udzialem?

nominacja dla sparrowa to za malo? pisalas ze jeszcze na oscara nie zasluzyl w innym temacie. wiec jak to w koncu? i uwazasz ze byl lepszy od laureata z tego roku?

użytkownik usunięty
DonVitoCorleone

trudno mi powiedziec czy byl lepszy od laureata z tego roku bo nie ogladalam 'rzeki tajemnic' ale jego kreacja w 'klątwie byla bdb.

użytkownik usunięty
neo_angin

Gilbert i Axel gdzieś się zagubili, albo oglądałeś ich dawno, dawno temu. Jak mogłeś ich umieścić tak daleko w tyle?

Oba oglądałem w tym roku. To nie są po prostu postacie których nie mogę sobie wyobrazić w wykonaniu kogoś innego.

użytkownik usunięty
neo_angin

To kogo sobie wyobrażasz w zastępstwie Deppa?

A, i żeby nie było, że jestem złośliwa, z ciekawości pytam.

Tu nie chodzi o to kogo bym sobie wyobrażał, tylko o to że nie są to takie postacie których nie mogę wyobrazić w wykonaniu kogoś innego. W sumie ktokolwiek z odpowiednim talentem aktorskim mógłby to zagrać. Bardziej mi chodzi o Gilberta w sumie.
Tak poza tematem to chętnie oglądnąłbym 4 godzinną reżyserską wersję Arizona Dream bo ponoć taka istnieje.

użytkownik usunięty
neo_angin

Ja też. Jak byś to znalazł, to daj znać.

Znalazłem jeszcze inną (3 godzinną) w Saturnie i zakupiłem za 10 zeta.

neo_angin

o takich okazji nie wolno przepuszczac. ale rzadko sa

DonVitoCorleone

Był ostatni egzemplarz akurat :)

neo_angin

Z filmów, które widziałam:

1. Jack Sparrow - Johnny po prostu miażdży w tej roli...no nie wyobrażam sobie nikogo innego na jego miejscu (sam film już średnio mi się podobał; fajna była wg mnie tylko I część...ale to już inna bajka)

2. Edward - pierwszy raz widziałam ten film dawno temu, jeszcze w jakiejś niemieckojęzycznej stacji na kablówce, nic z tego nie rozumiałam co oni tam szczebioczą, ale Edward po prostu mnie zahipnotyzował i oglądałam do końca :)

3. George Jung - kolejna udana kreacja, chociaż tak naprawdę był do roli przygotowany, bo świat narkotyków i uzależnień wszelkiego rodzaju nie był mu obcy...

4. Sam - scena, w której Sam "bawi się bułeczkami" po prostu mnie rozwaliła... ;) oglądałam później w kółko kilkanaście razy na youtube

5. Mort - film na podstawie opowiadania Kinga (z resztą mojego ulubionego pisarza), do tego świetna kreacja Depp'a - czego chcieć więcej...? :)

neo_angin

ja nie zgadzam sie tylko z 30 miejscem dla mnie Depp jako Dillinger był bardzo dobry i powinien być na wyżej

rafus20l

No po ponownym oglądnięciu przeze mnie (wreszcie samemu) trochę by podskoczył. Gdzieś 15 miejsce.

neo_angin

Witajcie. Co prawda nie przepadam za dyskusjami na forum ale napiszę mój własny i bardzo subiektywny ranking filmów. Ponieważ o grze aktorskiej praktycznie nie mam pojęcia ocenie tylko w paru słowach dlaczego film mi się podobał będź nie. Co więksi fani tego aktora będą mięli okazję niezgodzić się ze mną, uzasadnić i może nakłonić do ponownego obejżenia filmu zwracając większą uwagę na odegranie postaci a nie na całokształt.
1. Jack Sparrow "Piraci z karaibów" - większość z was pewnie powie że to nie jest film na pierwsze miejsce ale to pierwszy film Deppa jaki widziałam i od razu ten film mnie zachipnotyzował. Oczywiśce mówię o pierwszej części, rola Deppa bardzo realna mimo nierealnej histori w filmie, pozostałe dwie części też są dobre chociaż nie zasłużyły by same na pierwsze miejsce. We wszystkich trzech częściach przezabawne miny i gesty aktora. Pomijam część czwartą ponieważ chyba lepiej by było żeby wogle nie powstała, chociaż spowodowała że bardziej krytycznie patrzę na pozostałe filmy tego aktora.
2.Edward Nożycoręki - cały film nie jest wybitny, wydawało mi się momentami że tanim kosztem ale biorąc pod uwagę smutną historię bohatera - wspaniałą rolę Deppa film zasługuje na to miejsce
3. Sam "Benny i Joon" - Depp całkiem fajnie zagrał cudaka, trochę stukniętego Sama. Tak jak już ktoś wspominał zabawny moment z tańczącymi bułkami, no i parę innych dawno temu widziałam ten film ale zapamiętałam jeszcze moment z kapeluszem i znowu dziwne miny Deppa w tym momencie.
4. Don Juan de Marco - pwiecie że przeciętne romansidło, ale mi ten film się podobał, dobra historia i tyle.
5.Parnassus - znowu powiem tylko że ciekawa historia ale praktycznie nie miałam pojęciakiedy gra Deep a kiedy ktoś inny, tylko to w tym filmie jest bez znaczenia bo wszyscy grali tak samo dobrze.
6. Sweeney Todd - film dobry, ździwiłąm się że Depp w miusicalu(?) ale wyszło ciekawie.
7. Gilbert Grape - Film jest dobry, jednak nie można go oglądać więcej niż jeden raz, pamiętam że jak go rok temu oglądałam byłam zachwycona ale teraz oglądnęłam znowu i nudził mnie na tyle że męczyłam się oglądając.
8. Odważny - Jak na jego własny film to nawet nie źle wyszło ale czegoś mi brakowało, ten bochater trochę mało się łamał jak na "pracę" jakiej się podjął i film jakby bez zakończenia.
9. Sekretne okno - średni film ale coś było w tym filmie wciągającego że oglądnęłąm i żałowałam że już się skończył.
10. Roux "Czekolada" - cały film mi się trochę dłużył, powiedzmy zwyczajny.
11. Las Vegas Parano - oglądłam ze dwa razy nawet nie wiedząc że gra tam Deep, dopiero niedawno to wyczytałam, ale wtedy jeszcze ten anonimowy aktor i drugi aktor którego nazwiska nie znam nadal dobrzy byli, zastanawiałam się jakim cudem można tak fajnie przedstawić dwóch stukniętych narkomanów ale film nie w moim typie dlatego tak nisko.
12.Cesar "Człowiek który płakał" - nie bardzo pamiętam ale film niezły, mimo wszystko Depp nie zachwyca a i historia filmu średnia
13.George Jung "Blow" - film nie jest zły, co do roli Deppa to jakoś mnie nie zachwyciła, również nie da się oglądnąć więcej niż jeden raz.
14. Frank Tupelo "Turysta" - Film zapamiętałam jako zimny i sztywny możliwe że przez Angeline Jolie, pozatym Depp nie pasuje wg. nie do takiej roli.
15. Cry-Baby - typowy film na zabicie mózgu jak się nudzisz i nie masz ochoty oglądać nic ambitnego, momentami powiewało banałem a większość bohaterów to groteska, co prawda ja nie zwracałam uwagi za bardzo o czym był film bo ponad godzinę śmiałam się z wyglądu Deppa - to był chyba drugi film jaki oglądałam więc po Piratach to troche szkok.
16. Edd Wood - troche dziwny film, możliew że za ambitny jak dla mnie.
17.Marzyciel - zasnęłam w połowie więc nie wiem o czym był, początek nudny ale potem może akcja się rozkręca - nie wiem .
Arizona Dream - nie pamiętam o czym był więc poza listą.
Oglądałam jeszcze Alicję w krainie czarów ale nie mam pojęcia w którym miejscu listy ją umieścić.
Reszty filmów nie oglądałam - z reguły omijam horrory i thrillery ale może namówicie mnie do któregoś filmu.
Starałam się pisać oficjalnym językiem i mam nadzieję że banalnymi tekstami nie narobiłam wiochy.