Kazik Staszewski

Kazimierz Piotr Staszewski

8,6
258 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Kazik Staszewski

Porównując takiego Kazika z takim powiedzmy Riedlem, Kazik wypada tak słabo, że aż żal mówić. Po pierwsze głos: Głos Riedla jest uważany za najlepszy na świecie obok Freddiego Mercury, głos Kazika to przy tym..ekhm
Po drugie teksty: Teksty "Dżemu" są MĄDRE, opowiadają o życiu, o Bogu, o pięknie jak i smutku tego świata,nieraz patriotyczne, często o problemach Riedla typu ćpanie (Niewinni i Ja). Zaś teksty Kazika są krótko mówiąc nic nie warte.
Po trzecie charyzma: Riedel jest legendą polskiej sceny wokalnej. Zwany jest ostatnim hipisem. Nawet film o nim nakręcili (Skazany na Bluesa). O Kaziku nikt nigdy nie zrobi filmu.

Wniosek: W porównaniu dzisiejszymi gwiazdami pop, piosenki Kazika są wręcz genialne. Porównując jednak z Riedlem wyglądają jak jakieś popłuczyny. Przykro mi.

WinnetouApacz

A ja wczoraj byłam na koncercie i stwierdzam, że Kazik jest jak wino - im starszy tym lepszy :D

WinnetouApacz

Walić Kazika! http://www.youtube.com/watch?v=3PNdNRFodew - piękne! Pozdrawiam :)

WinnetouApacz

NIGDY NIE PRZECZYTAŁEM WIĘKSZYCH BZDUR.
Jak można ocenić twórość artysty znając 3 piosenki na krzyż ? I to te bardziej znane ? Walić satyrę, metafory czy cokolwiek - Kazik nigdty nie siłował się na wielkie metafory, walił prosto z mostu, o tym co ważne ( co nie znaczy, że takich metafor nie tworzył). Polecam zastanowić się nad treścią jego muzyki - np. Komu bije dzwon, po co wolność, krew boga, nie żyję ponad stan, wszystkie piosenk z cyklu "co jest nie tak w posce" czyli legenda ludowa, XX wiek, Polska, 12 groszy, plamy na słońcu, Jeszcze Polska. Cholera jasna ! ciężko mi wymienić piosenkę bez przekazu.... no ale cóż, jeśli ktoś woli wycie Lidla to o czym my mowimy ?
PS: Gratuluję porównania bluesa do rocka.
PS2: nie konsola. Osobiście Riedla uważam za popłuczyny. Zarzygaj się, zaćpaj, zostaw rodzinę, zabij - gotowy artysta... ach tak znanyschemat w świecie....

WinnetouApacz

Nie wiem czy jest sens przekonywać ludzi o tym, że ktoś jest lepszy od kogoś gdyż to po prostu kwestia gustu.

lyysy

bez sensu dyskusja jeden lubi nie bo inny jeansy a inny jak go w dupe wala kazik rydel niemen fog wszyscy sa zajefajni o czym ta gadka

WinnetouApacz

"Głos Riedla jest uważany za najlepszy na świecie obok Freddiego Mercury," hahahahahahaa nie mogę:)

użytkownik usunięty
WinnetouApacz

To jest ten od tej gorącej cegły? Faktycznie ambitne teksty.

WinnetouApacz

Przecież Kazik zajmuje się innym gatunkiem muzyki, i w nim akurat od wokalisty nie oczekuje się kokosów, a teksty też muszą być stosunkowo buntownicze-rewolucyjne, wcale nieprawda, że o niczym, potrafią też być piękne, a już na pewno porywające (taka Arahja). Jak można porównywać Kult z Dżemem i na odwrót, to są zupełnie inne zespoły :P

WinnetouApacz

Odwołuję, co napisałam o Kaziku, gość ma głos jak dzwon, akurat byłam na jego koncercie i jestem pod wrażeniem, że można śpiewać, tak, śpiewać, bo śpiewać właśnie umie, bez szwanku przez 2h 45 min.

WinnetouApacz

Powiem krótko. Kult już nie ten,który był. Byliśmy na występie Kazika rok temu. Już nigdy więcej. Trzeba umieć swoje czasowo opuścić cenę, żeby nie robić z siebie pośmiewisko. Trzeba było przez całe życie dbać o swój głos, a nie imprezować, żeby móc pracować na scenie w podeszłym wieku.