Krystyna Feldman

Krystyna Zofia Feldman

8,3
10 068 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Krystyna Feldman

Ludzie miejce w pierwszej dziesiatce aktorow to juz lekka przesada. Z calym szacunkiem dla Krysi ale jest mnostwo lepszych postaci kina...

tommy17

chyba sam sobie jaja robisz?????????????????????????

lw23ster

Są od niej lepsze. Nie jest ona na tyle dobrą aktorką by jej od razu 10 dawać , czy wy od razu oceniacie po jednej roli babki Kiepskiej?

tommy17

Oczywiście ocena czyjegoś talentu jest sprawą subiektywną i dyskusji nie podlega. Natomiast ten wpis jest oznaką zwykłego chamstwa jego autora - Panie Tommy17! Nie wszystko co się myśli (oczywiście jeśli się myśleć potrafi)należy ekshibicjonistycznie artykułować, bo można tym po prostu kogoś urazić. Nie wiem, czy jest pan mężczyzną, ale jeśli tak to dodam posługując się cytatem z pana: "bez jaj"

PS. Nie załączam wyrazów szacunku, bo nie jestem kabotynem.

tommy17

Odwal się facet od Babki Rozalii >:P

użytkownik usunięty
tommy17

Ten komentarz nie był potrzebny. Zgadzam się z przedmówcą, to co zrobiłeś to czyste CHAMSTWO. Następnym razem jak będziesz chciał coś napisać, to najpierw ze 2 razy się nad tym zastanów.

Ale rzeczywiście Feldman to aktorka klasy krajowej, a amerykańskie - światowej. Dlatego mnie także, miejsce drugie wydaje się przesadzone.

Mr. President1

Po pierwsze, za dużo osób kojarzy ją z Babką Kiepską, to jedna z ról, miała ich o wiele więcej. Po drugie, aktorka klasy krajowej? A te odznaczenia to co?
" najlepsza aktorka na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Autorskich w Rabacie
najlepsza aktorka na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Pune w Indiach
najlepsza aktorka na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Valladolid
najlepsza aktorka na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Manili
najlepsza aktorka na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Kijowie
najlepsza aktorka na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Karlovych Varach" (cytat z wikipedii).

Wspaniała aktorka teatralna i filmowa, zasłużone miejsce, wśród tylu gwiazd, a nie aktorek.

SteelMike

haha dawno się tak nie uśmiałem. Toś dał świadectwo doskonałości aktorskiej. Dostała nagrodę w Indiach, no mnie zatkało, nic dziwnego, że jest na drugim miejscu w tym ogólnie zabawnym rankingu. Spójrz człowieku co Ty wklejasz, co to za festiwale? przecież każdy z nich jest gówno warty na świecie, ba nawet na naszym kontynencie i to ma o czymś świadczyć? To drugie miejsce to jakiś żart jest

Dylan

co za różnica czy była wyróżniana na znanych festiwalach? Żartem jest dla mnie twój post :/ jest sporo wybitnych aktorek i aktorów klasy światowej, którzy nie zostali nagrodzeni ani Emmy, ani Oscarem, ani Złotym Globem itd. itd...

googaify

Masz wielką rację , niektórzy ,a raczej większość ocenia po roli babki Kiepskiej i tylko po tej roli ,może była dobrą aktorką ,ale co może jeszcze dorównuje Robertowi De Niro lub jest lepsza od Jonhego Deepa? Inne tez maja talent i są dalej od niej ,jestem przeciwna temu by Feldman była w czołowej trójce czy dziesiątce. Są inni lepsi od niej.

michael_69

Nie wyczułeś ironii....

i co z tego, że klasy krajowej??? Wiele znanych na całym świecie aktorek nie ma za grosz talentu, a odnoszą sukces z uwagi na swój wygląd i "znajomości". Liczy się talent.

lw23ster

oczywiście. NIe wiem skąd to się wzięło, że jeżeli aktorka nie jest powiedzmy rangi światowej, jedynie krajowej, to nie może być najlepsza... Krystyna Feldman przewyższa prawie wszystkie aktorki w tym beznadziejnym Top100, jest równa może z jakąś 5. mniej więcej.

Co mnie to obchodzi czy siedziała obok Brada Pitta i takich tam na Oscarach i czy ma swoją gwiazdę na Walk Of Fame? Mam to gdzieś jak jest znana, ważne jest dla mnie to, że jak oglądam z nią filmy, to wciska mnie w fotel! Ot co jest ważne, a nie amerykańska popularność.

googaify

Aktorów ocenia się po grze aktorskiej czyli po wielu filmach masz rację.

tommy17

tak jasne bo takie scierwo jak angelina czy nicole kidman albo kristen stewart to absolutna 1 !! hahahaha

ambershine

A kto powiedział że na pierwszym miejscu musi być Jolie albo Kidman ? Oczywiście są to dobre aktorki które wiele razy już udowodniły że potrafią dobrze grać, ale wg. mnie na pierwszym miejscu powinna znajdować się Audrey Hepburn ze względu na styl i sposób w jaki grała, który był po prostu czarujący i nie do naśladowania przez kogoś innego ;)

użytkownik usunięty
pr1nce7

A tam. Może Aavatara damy na top1 aktorki? Albo tego żółtego pokomona. Feldman jest rewelacyjną aktorką. Hepburn nie umywa się do Hepburn. Mówię tu o wyższości Katherine nad tą Audrey.

wiecie co?
jesteście troche załosni moim zdaniem, nikt tu nie mówi ze fieldman nie jest dobrą akrorką ale gra głownie w polich filmach tak co czyni ją aktorką krajową a nie światową. pozatym aneglina jolie i reszta to nie jest ścierwo panie kolego . jakl sie nie znasz to nie wypowiadaj proste . na pierwszym miejscu powinna byc aktorka która ma na swoim kmoncie oscara . fieldman taka nie jest. poza tym to ze umarła nie oznacza że trzeba ją ubóstwiać i robić z niej niewiadomo jak wielka aktorkę, bo w niektórych rolach światowych by sobie nie poradziła.
do trs6557uuiT.ktor
avatar to jest film a nie osoba. to samo tyczy się pokemonów ;/

expensive94

Oj tam, l) Oscara dają teraz z powodów politycznych lub jeszcze jakichś tam innych. Halle Berry z Oscarem na koncie wcale NIE jest lepsza aktorką niż Feldman bez Oscara :) Widziałam ją w paru filmach, ona faktycznie potrafiła grać, i grała REWELACYJNIE. Nie jej przecież wina, że pochodzi z Polski, grała w Polsce i nie była tak znana w świecie, jak inne Panie w Top-10 czy Top-100. W tym rankingu powinno chodzić o talent, nie o popularność. Czyżbym się myliła? Prawdą jest to, że jest dużo aktorek od niej lepszych, ale prawdą jest też to, że jest dużo aktorek lepszych od Meryl Streep, i dużo jest w tym rankingu aktorek gorszych od Feldman. Bardziej zastanawia mnie nie drugie miejsce Feldman, tylko pierwsze miejsce Michelle Pfeiffer :/

expensive94

kurna a co za różnica czy jest aktorką krajową czy światową? No słucham?... :/

expensive94

Aja tu się włączę. Mimo, że nie zgadzam się z tak wysoką pozycją Feldman w rankingu. Oskary teraz są gówno warte. Pomyśl, wspaniały aktor, Johnny Depp jest bez Oskara, a na 4 rankingu aktorów. Wywalamy go? No właśnie. Dlatego oceniając aktora nie patrzmy tylko na jego nagrody.

Co do szanownej pani Krystyny. Dobrze gra, widziałam ją w paru filmach i niezaprzeczalnie powinna być w TOP100, czy TOP50, ale pierwsze miejsce? Raczej nie.

tommy17

Pozwolę sobie powrócić do tematu, bo przytoczone tu aktorki zna Ameryka i Europa, a Feldman Polacy i co najwyżej nasi wschodni lub południowi sąsiedzi. A może uważacie, że Oscar to nieznaczące wyróżnienie dla aktora? W czołówce powinny być aktorki przynajmniej nominowane.

Mr. President1

chyba żartujesz... Sandra Bullock i Halle Berry też dostały Oscara i co mają być w czołówce? No proszę cię... Akademia już dawno zeszła na psy i daje Oscary za byle g. a widz przed ekranem siedzi z x-em na twarzy... przeciętne aktorzyny już teraz mają Oscary. Chcesz mi powiedzieć, że choćby te dwie laski Bullock i Berry są lepsze od choćby Feldman?...

a z aktorów weźmy chociażby Leonardo DiCaprio ciągle bez Oscara. Morgan Freeman dopiero po wielu wielu latach kariery dostał Oscara. To wcześniej nie można było mówić, że jest jednym z lepszych aktorów na świecie? :/

Co to w ogóle za argument, że najlepsze aktorki/aktorzy to tylko te, które mają przynajmniej nominację do Oscara? No kurde chłopie nie ośmieszaj się.

googaify

Tu się zgodzę z googaify .Idąc tym tropem z top 10 powinny zniknąć chociażby Portman i Bonham Carter(obie mają TYLKO nominacje) na rzecz np. Jennifer Hudson z "ogromnym" dorobkiem filmowym ale i z Oscarem na koncie.
Obecnie większe znaczenie ma dobra promocja niż sam film

googaify

Tu obrażasz mnie, bo ja lubię Halle Berry. Nie jest taka zła, a co do x-men to swietny film.

Mr. President1

To jest polski portal, więc nie musimy się kierować popularnością światową aktorek/ów. Doceniajmy swoich rodaków. Dla mnie kpiną jest, że w pierwszej setce polskiego (!) portalu jest brak obecności takich aktorek jak Krystyna Janda, Danuta Stenka, Kalina Jędrusik, Barbara Krafftówna, Irena Kwiatkowska, Stanisława Celińska, Danuta Szaflarska, Maja Komorowska, Gabriela Kownacka, Grażyna Szapołowska, Ewa Błaszczyk, Magdalena Cielecka, Kinga Preis... i można by jeszcze trochę nazwisk wymienić... A Twoja ocena 1 dla Krystyny Feldman świadczy o całkowitej ignorancji z Twojej strony. Za samego Nikifora minimum 7 Jej się należy...

huppert

Kiedy pisałem ten post niemal 3 lata temu, sytuacja wyglądała co najmniej kuriozalnie, kiedy Feldman zajmowała 2. miejsce w rankingu. Nie musimy kierować się popularnością, ale to, o czym piszesz to brak obiektywizmu wynikający z lepszej znajomości filmwebowiczów kina polskiego od tego tworzonego w innych krajach, szczególnie dawnego Drugiego Świata. W czym polskie aktorki są lepsze od, weźmy na przykład - bułgarskich czy jugosławiańskich? Są w naszych oczach lepsze, ponieważ po prostu je znamy i stąd mój zarzut braku obiektywizmu. Mój Nikifor w mojej opinii wielkim filmem nie jest, co do roli Feldman - to głównie zasługa charakteryzacji. Sam Nikifor mówił bardzo niewyraźnie, momentami wręcz niezrozumiale i to chyba jedyne, czym można się zachwycać w kreacji Feldman. Nie było ani rozbudowanej mimiki, ani niczego innego, co czyniłoby tę postać wielką.
Oceniamy aktorów zazwyczaj przez porównanie i dlatego poziom filmów, w jakich występują ma swoje odbicie w naszej percepcji. I dlatego Feldman nie może się równać z wieloma aktorkami kina amerykańskiego. Dociera do mniejszej publiczności, co musimy brać pod uwagę przy takim porównaniu. Aktorstwo to nie tylko czysta gra, ale też właśnie dobór filmów.

tommy17

Tak naprawdę gdyby nie Nikifor, nie byłaby w ostatnich latach tak gloryfikowana. Nie rozumiem skąd ta I dziesiątka. W pozostałych rolach była niczym nie wyróżniającą się aktorką. No ok, może nie była tak całkiem przeciętna, ale jakoś super nadzwyczajna też nie...
Z drugiej strony porównanie jej do świętej krowy Meryl Streep, która po zagraniu byle czego jest nominowana do oscara jest trochę nie halo. Spójrzcie na Feldmanową i na Streep. Chociaż nie ma co porównywać polskiej aktorki do amerykańskiej gwiazdy znanej na całym świecie.

BloodyHello

Ludzie spokojnie nie można nią nazwać najlepszą aktorką świata bo mało osób wogóle ją zna (na skale światową oczywiście).

użytkownik usunięty
Vinrael

"nie można nią nazwać najlepszą aktorką świata bo mało osób wogóle ją zna (na skale światową oczywiście)"
To niewazne ile osób ją zna, wazne jest to, że zobaczyli jak gra i mogą to ocenić jak chcą.

"do trs6557uuiT.ktor
avatar to jest film a nie osoba. to samo tyczy się pokemonów ;/"
Tym postem tylko udowadniasz swoją tempotę. Ja bym tego nie brał tak bardzo serio jak ty. Hahah.

użytkownik usunięty

"bo w niektórych rolach światowych by sobie nie poradziła"
Też tak uważam w jakichś swiatowych rolach typu Avatar czy inne gówno wypadłaby żałośnie ze swoim świetnym warsztatem aktorskim, więc dobrze, że trzyma się od komercyjnych gniotów z dala. Tralalala.

tommy17

popieram, teraz TOP 1 aktorka hahaha :D

brk91

nie rozumiem co widzicie chamskiego, w tym co autor napisal . Nie ma tam chamstwa, poza tym zgadzam sie z nim. 2 miejsce dla pani Feldman to duzaaa przesada.

tommy17

Niestety ale muszę się zgodzić z autorem tematu. Gdy ona żyła jakoś nikt jej nie doceniał na filmwebie a gdy zmarła to nagle wielki szacun dla "babki rozali" za jej świetne role (same dychy lecą, o.O). Podsumowując to jest żałosne. Piszcie sobie co chcecie ale taka jest prawda..

Kaineko

Wszyscy jesteście próżni, bo została umiejscowiona tak wysoko przez wiek i przez to, że jest polką, to, że zagrała w paru dobrych filmach nie znaczy, że ma znajdować się w top 5, daje sobię głowe uciąć, że jest od cholery starych zagranicznych aktorów, którzy też grali w wielu filmach a ich tu nie ma, próżniactwo i chuj.

PPWojtek

Boże co za portal nawet zmarłych nie potrafią uszanować. Pani Krystyna patrząc na te wpisy pewnie w grobie się przewraca, że jej naród potrafi być tak zawistny. Ludzie opamiętajcie z tym swoim jadem. Pani Feldman nie prosiłaby się nawet za życia o jakieś tam miejsce w bzdurnym rankingu, raczej by chciała by ludzie się nie kłócili, nie zazdrościli nawzajem i by szli z uśmiechem na ustach tak jak ona. Uszanujcie jej pamięć. Każdy ma swój system pracy i głupotą jest porównywać aktorów. Pani Krystyna była wybitną aktorką i nadzwyczajnym , ciepłym człowiekiem i taką u mnie w pamięci zostanie:)

monisia54315

Wybitną? bez przesady. Grała poprawnie i dobrze. Ale głównie przeciętnie.

kaiuesae

Ja przesadzam oj nie. Dla była Wielką Aktorką przez Wielkie A prawdziwa profesjonalistka nawet grając epizody czy postaci drugoplanowe czy dalszoplanowe widzowie ją pamiętali. Każdą najmniejszą rólkę potrafiła uszanować a nie jak dzisiejsze celebrytki" Raz da i już gwiazda" jak mawiała pani Krystyna. A Nikifora zagrała po mistrzowsku . Polecam ten materiał

http://www.youtube.com/watch?v=JNnGgVg7Jio

kaiuesae

i żeby potrolować to aż musiałeś multikonto założyć - ludzie ale macie robaki zamiast mózgu...

----------
bez komentarza.

tommy17

Lepszych od Krystyny Feldman? Myśląc o panteonie aktorstwa zawsze przychodzą mi do głowy nazwiska Redgrave, Huppert, Saradon, Feldman i może jeszcze Streep czy Dench