Leni Riefenstahl

Berta Helene Amalie Riefenstahl

7,7
162 oceny pracy reżysera
powrót do forum osoby Leni Riefenstahl

Chyba oczy. Genetycy z Leuven w Belgii zbadali krewnych Hitlera i już wiadomo ,że po linii męskiej był żydem.

Ottiss14

Riefenstahl ma w sobie coś żydowskiego 0 konkretnie oczy? I jest krewną Hitlera?

zweistein

Mam na myśli to, że cała śmietanka III Rzeszy to byli ludzie o żydowskich korzeniach ,więc i ona z dużym prawdopodobieństwem takowe posiada (sądząc po wyglądzie). Statystycznie co dziesiąty Niemiec ma żydowskie pochodzenie.

Ottiss14

"więc i ona z dużym prawdopodobieństwem takowe posiada (sądząc po wyglądzie)" !
Jasne, ale dla pewności najlepiej byłoby pomierzyć wszystkim czaszki i przyjrzeć się uszom, prawda? ;)

"Cała śmietanka", naprawdę...? No to spójrzmy: Goebbels? Ribbentrop? Goring? Może Rosenberg? Hess? Keitel? Streicher? Schirach? Speer? Jodl? A może... żaden z nich? ;)
I jeszcze wyjaśnij przy okazji - jeśli toś ma wśród swoich krewnych Żyda, to nie jest już Niemcem, Polakiem, Czechem - tylko Żydem, tak?

zweistein

Goebbels ,Goering ,Hess mieli żydowskie korzenie. Goering wręcz sam powiedział ,że to on decyduje kto jest żydem ,a na Goebbelsa to już nawet wystarczy spojrzeć. Himmler chyba też miał. Muszę sprawdzić ,bo to wszystko jest oparte na badaniach krewnych.

Wiesz ,ja wiem ,że to absurd ,ale patrząc np po aktorach Hollywood to tam niemal każdy który ma korzenie żydowskie (nawet dalekie) uważa się za żyda (jedyny wyjątek jaki znam to Robert Downey Jr.). Whoopie Goldberg naprawdę ma na nazwisko Johnson (albo podobnie) ,ale matka jej doradziła ,że takie nazwisko ją wypromuje. Co ciekawe ludzie o żydowskich nazwiskach w Hollywood zmieniają je na brytyjskie (Albert Einsten - Mel Brooks ,albo Kirk i Michael Douglas -nie pamiętam ich prawdziwego nazwiska ,ale straszliwe).
Marlon Brando nawet sam przeszedł na judaizm i posyłał dzieci do żydowskiej szkoły ,żeby siebie i je wypromować.

Oczywiście obiektywnie to nawet ci "prawdziwi" żydzi nie są żydami genetycznie bo tamci nigdy nie opuścili izraela i dzisiaj są Palestyńczykami. Paradoks konfliktu w Palestynie polega na tym ,że żydzi nawróceńcy mordują i odmawiają prawa do życia Żydom genetycznym. Ale mniejsza o to. Tak sobie napisałem o jej wyglądzie i tyle.

Ottiss14

Wiesz, to że ktoś zakłada osobny temat na stronie Riefenstahl tylko po to, żeby napisać podstawie jej oczu, że "ma w sobie coś żydowskiego i z dużym prawdopodobieństwem posiada żydowskie korzenie" (sic!) jest dość... delikatnie mówiąc, dziwne.

"Marlon Brando nawet sam przeszedł na judaizm i posyłał dzieci do żydowskiej szkoły ,żeby siebie i je wypromować..."

Absurd. Aktor pokroju Brando nie miał żadnej potrzeby "promować się" w podobnie oryginalny sposób. W jakim wieku przeszedł na judaizm - przed sukcesami aktorskimi, które zrobiły z niego gwiazdę, a może wręcz dzięki judaizmowi nią został? ;)

"Goebbels ,Goering ,Hess mieli żydowskie korzenie."
Skad ta wiedza - możesz wskazać źródło/a?
Przyjmując za dobrą monetę - czy te domniemane żydowskie korzenie komukolwiek z nich przeszkodziły być Niemcem i niemieckim antysemitą?

"Goering wręcz sam powiedział ,że to on decyduje kto jest żydem ,a na Goebbelsa to już nawet wystarczy spojrzeć."

Mam wrażenie, ze idziesz podobną droga - bo wystarczy ci spojrzeć na Goebbelsa, żeby mieć pewność, że to Żyd. Mnie to dziw, a może nawet przeraża taka fiksacja.
Cytat z Goringa chyba nie w tym kontekście - chodziło mu o to, ze sam decyduje u kogo uznać domieszkę krwi żydowskiej za dyskwalifikująca, a w jakich przypadkach ją zignorować.

zweistein

Dobra zweistein przerażaj się dalej tą "fiksacją" ,ale mnie nudzą takie jałowe dysputy.

Ottiss14

Sorry, ale nie ja wypatruję wszędzie Żydów - nawet wśród nazistów. Co tam "wśród" - niemal sami Żydzi, co nie? ;)