Nie zgodzę się z powszechnie znaną opinią, że Leonardo DiCaprio nie ma za grosz talentu. Osoby, które tak sądzą zapewne nie widziały z nim wielu filmów, pewnie jedynie Titanica, Chociaż i tam jego gra nie była słaba. Po prostu miał taką rolę. Założę się, że 98% ludzi mówiących, że DiCaprio to laluś, a nie aktor w życiu nie widziało takiego filmu jak Co gryzie Gilberta Grape'a. I tam odsyłam moi drodzy. Jego rola to arcydzieło, mistrzostwo, fenomen. Mało kto potrafi zagrać coś takiego i to na dodatek w wieku 19 lat. Pierwszy film i od razu nominacja do Oscara. Czy ktoś taki nie ma talentu? Jak tak to chciałbym, abyście wskazali mi tych "utalentowanych". Kto to będzie?? Jennifer Lopez, Josh Hartnett, Ben Affleck, Chris O'Donnell, Vin Diesel?? Nie sądzę. Otóż tak się składa, że DiCaprio to jeden z najlepszych aktorów młodego pokolenia i przed nim jeszcze wiele, wiele ról. Nie wątpię, że w tych filmach pokaże klasę, tak samo jak zrobił to kilka razy wcześniej. W jego filmografii nie ma ewidetnie słabych filmów. Ja oglądałem 9 z jego udziałem i w każdym pokazał się z dobrej strony. Tak jak wspominałem - fenomenalny w Co gryzie GG, bardzo dobry, a miejscami świetny w Aviatorze, dobry w Złap mnie jeśli potrafisz, Gangach Nowego Jorku, Titanicu, Pokoju Marvina, itd.
Podsumowując. Ludzie, nie szata zdobi człowieka (w tym wypadku wygląd), a to co robi. DiCaprio wykonuje swoją robotę bardzo dobrze w stu procentach i ja nie mam mu nic do zarzucenia!
zgadzam sie w 100 % obejzyj chlopiecy swiat to jego pierwszy film i naprawde genialna rola a co do aviatora tam naprawde pokazal klase a ci wszyscy ktorzy go krytykuja chyba nie znaja sie na prawdziwym aktorstwie moim zdaniem to aktor pokroju de niro ( mlodego)
zgadzam sie w 100 % obejzyj chlopiecy swiat to jego pierwszy film i genialna rola a co do aviatora tam naprawde pokazal klase a ci wszyscy ktorzy go krytykuja chyba nie znaja sie na prawdziwym aktorstwie moim zdaniem to aktor pokroju de niro ( mlodego)
Yeah! W końcu głosy rozsądku w lesie zawiści ;)
A serio, to jeszcze jakiś czas temu miałem okropne zdanie n.t. DiCaprio, dlatego że jedynym filmem jaki z nim obejżałem był Titanic.... i jak większość którzy ten film oglądali bardzo znielubiłem tego aktora. Ale potem było "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" i "Co gryzie..." i... naprawdę uważam go za wielkiego aktora! Ten chłopak ma talent, prawdziwy wielki talent!!!
Ale niektórzy lekko ograniczeni, idący za falą krytyki Leonarda i typowych głosów jakoby był lalusiowatym pedałkiem.... po prostu nie patrzą na to co ktoś prezentuje swą grą, tylko jak wygląda.... i zazdroszczą mu tego :).
A to nie wygląd jest miarą aktora tylko jego aktorstwo - popatrzcie choćby na Christophera Walkena - wygląga jak gość z sennego koszmaru, a jednak jest naprawdę wielkim aktorem! Tzn. takie jest moje zdanie :). Bo akurat niektórzy twierdzą że Walken jest... przystojny (?) :) Cóż, de gustibus est non disputandum. A Leonardo wielkim aktorem jest!
Rowniez podzielam opinie wermaca w 100% :} Rola w Gilbercie to arcydzielo... nie byla zagrana za malo realistycznie ani tez za przesadnie dzieki czemu mielismy wrazenie ze to jest naprawde osoba uposledzona psychicznie jestem ciekaw kto zwyciezyl lea w 94 i zdobyl statuetke za role drugoplanowa wie ktos ? Znakomita kreacje lea chodz epizodyczna mozna podziwiac rowniez w Celebrity Allena :) Zgadzam sie ze oprocz Gilberta znakomitymi filmami karpia sa 'zlap mnie...', 'aviator', 'chlopiecy swiat', lecz slyszalem ze warte ogladniecia sa tez jeszcze takie produkcje jak: 'Trujacy bluszcz', 'Calkowite zacmienie', 'Przetrwac w nowym jorku'. Poki co widzialem 10 filmow z jego udzialem i uwazam ze naprawde posiada niespotykany talent i duzy potencjal, pzdr ; )
PS. Ani gilberta ani chlopiecy swiat nie byly przeciez pierwszymi filmami lea.
tommy lee jones dostał wtedy oscara za "ściganego" :D dla mnie rola dicapria w "co gryzie gilberta grape'a" jest świetnym przykładem talentu budzącego się w tym wtedy jeszcze młodym chłopaku.zaszufladkowano go po titanicu i bum,teraz niektórzy nie chcą się dać przekonać o jego talencie,ech......
Witam serdecznie!!
Dziękuję wszystkim za głosy poparcia, jak na razie zresztą brak tych zatwardziałych krytyków Di Capria, być może po prostu nie mają dostatecznych argumentów. :) Rzeczywiście pomyliłem się, mówiąc, że Co gryzie GG i Chłopięcy świat to pierwsze filmy Leonarda, ale naprawdę byłem o tym święcie przekonany. :D Poza tym ktoś tam wspomniał o Christopherze Walkenie i jego urodzie. Tak się składa, że moja siostra gdy go zobaczyła w Łowcy jeleni to normalnie głowę dla niego straciła... :P:P Mówila: "Ale on jest przystojny" itd. :) Tak wiec jak to mówią są gusta i guściki. Hehe.
Pozdrawiam!!
Jest to dobry aktor i naprawdę go cenię, ale strasznie nie lubię... Po prostu od kiedy zobaczyłem go w "Titanicu" nie mogę się do niego przekonać... Widziałem duzo filmów z jego udziałem i właściwie w "Titanicu" zagrał zdecydowanie najgorzej... "Gangi nowego Jorku", "Aviator" czy wspaniała rola w "Co gryzie Gilberta Grape'a" zasługują na poparcie i nigdy nie powiem, że DiCaprio nie ma talentu, ale lubił też nigdy go nie będę...
Hej, to ja wspomniałem Mrocznego Mistrza Walkena, wypowiedź nr. 4 :)
Cóż, kiedy moja siostra zobaczyła Walkena, to stwierdziła że to brzydal i tym się zasugerowałem. Ale czegokolwiek by nie mówić o jeog urodzie, to jest świetnym aktorem. I czegokolwiek by nie mówić o urodzie Leonarda - ten tez jest wielki.
PS. Jestem pewny, że kidy ktoś mówił o "Co gryzie..." jako o 1. filmie DiCaprio, miał na myśli 1. znany film. Bo nie wiem jak wy, ale ja o tych jego wymienionych wcześniej dziełach nie słyszałem, nie mówiąc o tym, że nie miałem okazji ich oglądać....
Pozdrawiam
Sm.
chlopiecy swiat to jego pierwszy fil zreszta bedzie w telewizji chyba w czwartek na tv4 warto zobaczyc
masz calkowita racje! Ja bardzo lubie dicapria! nie wiem dlaczego wsyzscy sa tak uprzedzeni! swietnie wypadl w 'co gryzie gilberta grape'a', 'gangi nowego jorku', 'złap mnie jeśli potrafisz', 'aviatorze', 'całkowitym zaćmieniu', 'człowieku w masce', 'niebiańskiej plaży', 'pokoju marvina', 'romeo i julii' i 'titanicu'! Nic na to nie poradze, wszystkie filmy (wyzej wymienione) ogladalam i naprawde sa swietne a dicaprio oczywiscie tez! i nie wiem dlaczego ma tylko 6.5 na koncie! :( a co do titanica... no to... nie był taki zły, w końcu mial zagrać okresloną role, a kasy też niemalo dostal! :) 3majcie sie :)
Jest dobrym aktorem ale odnosząc się do pierwszej wypowiedzi do jego najlepszych filmów na pewno nie zaliczyłabym "Złap mnie jeśli potrafisz". Po prostu uważam za zbrodnię porównywanie tego filmu do np. "Gangów" czy "Co gryzie..". Ale nie była to produkcja fatalna oczywiście. Następne wypowiedzi, no cóż. "Niebiańska plaża" była bardzo nudna i nawet gdyby Leonardo starał się bardziej niż się starał nic by z tego nie wyszło. "Romeo i Julia" to moim zdaniem jego najgorsza rola. Nie zmienia to faktu, że wiele produkcji z jego udziałem jest dobrych. Mnie przeszkadza troszkę tylko jedna sprawa. Mianowicie jego głos. Mimika, gesty, ruchy to wszystko jest na prawdę dobre. Oczywiście, ze nie można porównac go do Lopez, Vin Diesela czy Afflecka. Ja jednak nigdy nie zostannę jego fanką. Znam wielu wyśmienitszych aktorów, których lepiej mi się ogląda ale każdy moze mieć oczywiście swoje zdanie. Na 7 zasłużył. Pozdrawiam ;)
Zgadzam się z autorem tematu, Di Caprio jest bardzo utalentowanym aktorem. Wiele widziałam produkcji z jego udziałem, choć jeszcze pewnie za mało, by wystawić mu pełnowartościową ocenę. Aby wyrobić sobie stałą opinię na temat jego aktorstwa wystarczą mi jednak role w "Chłopięcym świecie" i "Co gryzie Gilberta Grape'a". Nie potrzebny jest tutaj specjalny komentarz komuś, kto widział ww. tytuły. Pierwszy z nich miałam przyjemność oglądać parę dni temu (TV4) - chyba nie muszę mówić, że mój szacunek do Leonardo znacznie wzrósł po tym seansie. W "Aviatorze" miał momenty, w których otarł się nawet o mistrzostwo (b. przekonumącą nerwicę natręctw przytoczę jako jeden z przykładów), dobry był w "Gangach", "Pokoju Marvina", "Celebrity", nie taki znowu najgorszy w "Titanicu" i jest jeszcze przecież niesamowita kreacja w "Całkowitym zaćmieniu". W każdym bądź razie, tak łatwo nie da o sobie zapomnieć i z całą pewnością on jeszcze pokaże tym wszystkim, którzy wciąż mają jakieś wątpliwości.