Liev Schreiber

Isaac Liev Schreiber

7,5
21 776 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Liev Schreiber

Niewiem dlaczego ale wydaje mi się że jest slowianinem? Wiecie cos na ten temat?

johny454

Ma polskie korzenie, ale jak bliskie to nie mam pojęcia

johny454

Google wszystko Ci powie ;P

Przede wszystkim Liev ma korzenie żydowskie (kulturowo), co widać po części produkcji w których brał udział.
Dokładnie wygląda to tak:

- Schreiber's father, who is of Austrian, Swiss, Irish and Scottish descent, was from a blueblood and wealthy society family from Bucks County, Pennsylvania.

- Schreiber's mother, who now lives on an ashram in Virginia, was born into a Brooklyn working-class household of Jewish Communists, descended from immigrants from Poland, Ukraine and Germany.

Czyli można założyć, że to syn germańsko-brytyjskiego arystokraty którego ród osiadł w Stanach oraz żydówki z klasy robotniczej której korzenie sięgają obszarów powszechnie zamieszkałych przez społeczność żydowską, a więc Niemcy, Ukraina oraz Polska. Tak więc ma.
Żydowskie oraz ukraińskie inspiracje widać jasno w jego jedynym autorskim filmie pt: "Wszystko jest iluminacją", który z resztą polecam.

johny454

Gdzieś czytałem że jest zatwardziałym żydem. Ponoć wieży w tą religię i odprawia Tore czy coś w tym stylu.

JohnnyB

"zatwardziały żyd" ;-) ciekawe określenie, ale domyślam się co autor ma na myśli/

jest tak: można być żydem nie będąc Żydem, można też być Żydem nie będąc żydem - Polski język bywa cudowny. w każdym razie piszemy z wielkiej litery jeśli mamy na myśli osobę o narodowości żydowskiej, zaś z małej jeśli myślimy o wyznawcy judaizmu dowolnej narodowości. a Liev jest zarówno praktykującym wyznawcą judaizmu a do tego ma korzenie żydowskie. mało tego - Żydzi ortodoksyjni uznają, że narodowość dziedziczy się wyłącznie po ortodoksyjnej matce - Liev spełnia ten warunek więc jest Żydem jak i żydem.

a poza tym jest też całkiem porządnym aktorem.

JohnnyB

Torę można co najwyżej czytać i wykorzystywać do odprawiania obrzędów, gdyż Tora to święta księga judaizmu ( a właściwie zwój).

JohnnyB

Odsyłam do słownika ortograficznego, Johnny.

johny454

Podobny jest jak dwie krople wody do posła Pawła Grasia więc może coś jest na rzeczy? ;)

markiewa

zydm dlatego obsadzają jako żyda wszędzie u zydowski reżyserów
straszny kasztan i podobno nienawidzi polaków

mich8989

mich8989 - większość Amerykańskich Żydów niestety nienawidzi Polaków. Liev - nie wiem, może nas nienawidził ale teraz raczej nie jak gra z Olbrychskim.

PrincessSerenity

mich8989
Gdzie ty takie pierdoły słyszysz że nie lubi polaków.
PrincessSerenity ma racje gdyby nas nie lubił nie przyjechałby i nie wystąpił by w polskim filmie "Jakub kłamca".
Pamiętam że jak wychodził film "Wszystko jest iluminacją " opowiadał o pochodzeniu (polskim-żydowsko-niemiecko itd) i nie widziałem w tym żadnej nienawiści do polaków.

mich8989

A podobno Chińczycy wylądowali na Marsie, ale ja tam nie wiem, tak mówią ;) ;P