Niewiem dlaczego ale wydaje mi się że jest slowianinem? Wiecie cos na ten temat?
Google wszystko Ci powie ;P
Przede wszystkim Liev ma korzenie żydowskie (kulturowo), co widać po części produkcji w których brał udział.
Dokładnie wygląda to tak:
- Schreiber's father, who is of Austrian, Swiss, Irish and Scottish descent, was from a blueblood and wealthy society family from Bucks County, Pennsylvania.
- Schreiber's mother, who now lives on an ashram in Virginia, was born into a Brooklyn working-class household of Jewish Communists, descended from immigrants from Poland, Ukraine and Germany.
Czyli można założyć, że to syn germańsko-brytyjskiego arystokraty którego ród osiadł w Stanach oraz żydówki z klasy robotniczej której korzenie sięgają obszarów powszechnie zamieszkałych przez społeczność żydowską, a więc Niemcy, Ukraina oraz Polska. Tak więc ma.
Żydowskie oraz ukraińskie inspiracje widać jasno w jego jedynym autorskim filmie pt: "Wszystko jest iluminacją", który z resztą polecam.
Gdzieś czytałem że jest zatwardziałym żydem. Ponoć wieży w tą religię i odprawia Tore czy coś w tym stylu.
"zatwardziały żyd" ;-) ciekawe określenie, ale domyślam się co autor ma na myśli/
jest tak: można być żydem nie będąc Żydem, można też być Żydem nie będąc żydem - Polski język bywa cudowny. w każdym razie piszemy z wielkiej litery jeśli mamy na myśli osobę o narodowości żydowskiej, zaś z małej jeśli myślimy o wyznawcy judaizmu dowolnej narodowości. a Liev jest zarówno praktykującym wyznawcą judaizmu a do tego ma korzenie żydowskie. mało tego - Żydzi ortodoksyjni uznają, że narodowość dziedziczy się wyłącznie po ortodoksyjnej matce - Liev spełnia ten warunek więc jest Żydem jak i żydem.
a poza tym jest też całkiem porządnym aktorem.
Torę można co najwyżej czytać i wykorzystywać do odprawiania obrzędów, gdyż Tora to święta księga judaizmu ( a właściwie zwój).
zydm dlatego obsadzają jako żyda wszędzie u zydowski reżyserów
straszny kasztan i podobno nienawidzi polaków
mich8989 - większość Amerykańskich Żydów niestety nienawidzi Polaków. Liev - nie wiem, może nas nienawidził ale teraz raczej nie jak gra z Olbrychskim.
mich8989
Gdzie ty takie pierdoły słyszysz że nie lubi polaków.
PrincessSerenity ma racje gdyby nas nie lubił nie przyjechałby i nie wystąpił by w polskim filmie "Jakub kłamca".
Pamiętam że jak wychodził film "Wszystko jest iluminacją " opowiadał o pochodzeniu (polskim-żydowsko-niemiecko itd) i nie widziałem w tym żadnej nienawiści do polaków.