Marilyn Monroe

Norma Jeane Mortenson

8,4
8 282 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Marilyn Monroe

"Zginęła w tajemniczych okolicznościach w swojej rezydencji."
"Zmarła 1962 r. w niewyjaśnionych okolicznościach, trzymając telefon w ręku."
"5 sierpnia 1962 roku, w wieku 36 lat niespodziewanie przedawkowała narkotyki."

Która wersja jest prawdziwa? Narkotyki? Powstał jakiś dokument biograficzny?

Redox

Edycja postów - świetna rzecz

Edit: Jak zginęła? !

Redox

Dokument na pewno powstał bo wielokrotnie widziałam na Discovery Chanel, czy innych podobnych stacjach. Z tego co pamiętam to sprawa nie została do końca wyjaśniona. Istnieją nawet wersje,że została zamordowana (ale z jakiego powodu? Może chodziło o romans z Kennedym?)
Pozdrawiam :)

Karma_Police

ja słyszałam nawet, że na imprezie u Franka Sinatry mafiosi zrobili pijanej Marilyn kompromitujące nagie fotki, którymi ją szantażowali. W zamian miała zdobywać informacje z białego domu i tak robiła, aż Kennedy odkrył jej czerwony notes w którym wszystko notowała. Po jej śmierci notes zniknął, rzecz jasna. Wersja nieco naciągana, ale wcale niewykluczona;)

Redox

ja slyszalam ze ona miala depresje, bardzo rozwinieta i w ogole i ze to bylo przyczyna jej smierci

Redox

Jeden z filmów dokumentalnych mówił o tym, że romans Kennediego z Marilyn spowodował spadek jego notowań. Podobno Kennedy bał się, że straci swoich wyborców, jeśli romans nie zostanie natychmiast zakończony. Marilyn załamała się, nie chciała odpuścić. Podobno dosypano jej do czegoś (nie pamiętam czy to był alkohol, czy coś innego, co piła tego dnia) odpowiednia ilość narkotyków, która ją zabiła.
Proste i skuteczne - prezydent wolny, nikt nie jest winny - dziewczyna "sama" za dużo wzięła.

Lady_of_the_Rings

Ogólnie nigdy do końca nie została wyjaśniona przyczyna śmierci MM, "oficjalnie" popełniła samobójstwo przedawkowując leki (warto wiedzieć że MM cierpiała na depresje itp. była uzależniona od psychoanalizy i swoich lekarzy oraz leków, zażywała ich by rano się obudzić, a wieczorem by zasnąć, była "chodząca apteką" ). Również później ludzie nie więżąc w jej śmierć mówili że było to samobójstwo "przypadkowe" (MM mogła być nie świadoma dawki jakiej bieżne a sama nie chciała umierać), później były przypuszczenia o morderstwie i tu jest wiele teorii nad którymi nie będę się rozpisywać. Całe śledztwo w sprawie jej śmierci było przeprowadzone szybko i "byle jak", zrobiono jej sekcje zwłok (nie było żadnych obrażeń zewnętrznych, tylko we krwi znaleziono dużą dawkę rożnych leków). Wiele osób próbowało rozwikłać tajemnice śmierci Marilyn Monroe, nikomu się to nie udało, i z jednej strony to dobrze, bo myślę że to jest to jedno z czego Monroe najbardziej jest znana, bo przecież wielu ludzi uwielbia tajemnice, zagadki .. i przez to również się nią interesują, sama w ten sposób się nią zainteresowałam. Chyba nie chciała bym wiedzieć jak umarła, tak widocznie musiało być ..

olanieolenka

A ja słyszałam, że była szpiegiem komunistów w Białym Domu i to ją wykończył Kennedy.

Redox

również, słyszałam różne wersje jej śmierci jednak, tak na prawdę nikt nie wie, która z nich jest prawdziwa... podobno kiedyś została zabita w domu była jej taka jakby jej opiekunka w stylu pielęgniarka, jednak tyle razy zmieniała swoje zeznania, że nie można było jej traktować na poważnie, ani wiarygodnie,cóż pewnie została przekupiona.. albo zastraszona ? nigdy nic nie wiadomo...jednie co mogę powiedzieć w 100% to, że Marilyn była niesamowicie piękną, uzdolnioną aktorką! ; )

impossible_girl

Jezeli ktos chce obejrzec krotki (ok. 19 min) filmik dokumentalny dotyczacy jej smierci, to mozna tu zajzec http://marilyn.superhost.pl/dokumentalne.htm

olanieolenka

Ja proponuje jeszcze jeden film dokumantalny:
Conspiracy Teories of Marilyn Monroe's Death - wystarczy to wpisać na youtube. Film trwa ok. 40 min. Tam są przedstawione różne opcje jej śmierci. ja osobiście najbardziej wierzę w tą z przedawdkowaniem tabletek nasennych, które niestety, często mieszała z alkoholem.
Pozostawię bez komentarza to jakich miała przyjaciół...nikt nie przyjechał jak dzwoniła po pomoc, nikt nie potraktował jej wystarczająco poważnie.
Filmik jest bardzo ciekawy polecam.