Marilyn Monroe

Norma Jeane Mortenson

8,4
8 339 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Marilyn Monroe

Jean Harlow byla pierwowzorem M.M.
Skad bierze sie ta fascynacja M.M;skoro kazde ujecie aktorki pokrywalo sie z wczesniejszym ujeciem Jean Harlow[portret z chartami jest jednym z przykladow]..?

użytkownik usunięty
POLONUS13

Marilyn była wielką fanką Jean Harlow i na niej się wzorowała. Jednak to właśnie Marilyn, a nie Jean jest pamiętana i wielbiona przez fanów po dziś dzień. Marilyn miała (ma) w sobie coś takiego, że przyciąga ludzi i nie pozwala im przejść obok siebie obojętnie. Dla mnie jest ona największą ikoną kina i najseksowniejszą, a zarazem najmniej docenianą aktorką w historii. Jest moim IDEAŁEM :)

['] ***Żegnaj Normo Jeane*** [']

POLONUS13

Właśnie- potwierdzam to co mówił przedmówca. Marilyn ma nawet na drugie imię Jean (Norma Jean) , wystarczy trochę o niej poczytać ;)

ladydiamond_2

Marilyn miala na imie Norma Jane, nie Norma Jean, poniewaz kiedy matka nadawala jej imiona, o Jean Harlow nie bylo tak glosno (a z tego, co mi wiadomo, Jean Harlow rowniez wystepowala pod pseudonimem).
Nie mniej jednak, kiedy Jean stala sie slawna, matka Marilyn (wtedy jeszcze Normy Jane) wciaz wpajala swojej corce, ze Jean Harlow jest idealem, do ktorego ma dazyc (w tym "porownywaniu" Normy Jane do Harlow pojawialy sie rowniez liczne aluzje, ze matka kochalaby ja duzo bardziej, gdyby Marilyn stala sie dokladnia kopia Jean).
Owszem, nawet juz w trakcie trwania kariery Marilyn, porownywano ja do jej "pierwowzoru", Jean, jednak to Monroe, a nie Harlow stala sie ikona popkultury, ikona kina.
Dlaczego wlasnie Marilyn?
Przyznac trzeba, ze Monroe bez makijazu nie byla wybitnej urody - byla przecietna. Marilyn doskonale zdawala sobie z tego sprawe, dlatego mnostwo czasu spedzala na poprawianiu swego wygladu. Wbrew pozorom Monroe byla bardzo niesmiala, nie umiala nawiazywac kontaktow z innymi ludzmi. Te wiez, ktorej nie otrzymala w dziecinstwie i ktorej nie potrafila stworzyc w doroslym zyciu, dawaly jej tlumy wielbicieli, ktorych za nic nie chciala stracic. Wciaz pracowala nad soba, nad swoim wygladem oraz gra (czasem wrecz z odwrotnym skutkiem), aby nie zawiesc swoich fanow.
Mysle, ze to przez to wlasnie, przez to niezwykle przywiazanie do publiki oraz ogromna chec podobania sie, to wlasnie ona- a nie Jean Harlow- zapadla tak gleboko w pamiec wszytskich widzow na swiecie.