Marilyn Monroe

Norma Jeane Mortenson

8,4
8 400 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Marilyn Monroe

Przecież jest to ikona kina XX wieku czy wy ją tak nisko oceniacie bo jej zazdrościcie czy co ?
Ale i tak nie ma czego nigdy nie chciała bym być nią i współczuje jej za całego serca .
Wychowana przez obcych ludzi prawdo podobnie nie raz zgwałcona , 3 krotna mężatka
poszukująca miłości , 13 razy poroniła jej największym marzeniem było potomstwo co miesiąc
tyła i chudła żeby myśleć ze jest w ciąży , jeśli ktoś uważna że była dziwką to się grubo myli w
tamtych czasach nikt nie wiedział co to mobbing i wszytko załatwiało się przez łózko , nie raz
skrzywdzona przez los a ja jak poczytam co niektórzy tu napiszą to aż żal jeśli nie wiecie kim była
to nie piszcie
-,- macie problemy

oleczka908

Myślę, że średnia 8,2 nie jest wcale niska.
Z resztą jakie to ma znaczenie? Sama słusznie zauważyłaś, że Marilyn jest ikoną kina
przez co jest nieśmiertelna - ten nieokreślony i niezdefiniowany magnetyzm
i czar zapewnił jej sympatię wielu widzów, mimo tego, iż od 50 lat nie żyje :-(.
Marilyn była jednak tak niejednoznaczną postacią, że nie każdy jest w stanie
ją polubić i zaakceptować jej styl życia.

użytkownik usunięty
madz20

Średnia i pozycja na Top 100 jest zdecydowanie za niska na legendę kina i to tak znaną ,zwłaszcza,że jakies pseudoaktoreczki są wyżej od niej. Masz rację,średnią zaniżają jej świętojebliwe polaczki zgorszone jej niemoralnym życiem i zazdrosne dziewuszyska To niestety fakt,a nie żart,wystarczy popatrzeć na forum.To aktualny ranking . Pelno na nim słabych gwiazdek i aktoreczek ,ktore sa wyżej od legendy kina,MM. Żenua.

miejsce
imię i nazwisko
średnia ocena
liczba głosów
1[-] Helena Bonham Carter
8,832 49663
2[-] Meryl Streep
8,804 43149
3[-] Natalie Portman
8,597 48308
4[-] Audrey Hepburn
8,542 15327
5[-] Charlize Theron
8,513 27124
6[-] Maggie Smith
8,507 11645
7[-] Kate Winslet
8,490 33468
8[-] Penélope Cruz
8,441 35510
9[-] Cate Blanchett
8,400 25453
10[-] Jennifer Lawrence
8,385 10916
11[-] Michelle Pfeiffer
8,375 19643
12[-] Marion Cotillard
8,368 15130
13[-] Emma Stone
8,361 15859
14[-] Anne Hathaway
8,354 30761
15[-] Kate Beckinsale
8,335 17584
16[-] Rachel McAdams
8,318 20834
17[-] Rachel Weisz
8,312 17392
18[-] Krystyna Feldman
8,308 9877
19[-] Angelina Jolie
8,299 49469
20[-] Mila Kunis
8,284 17158
21[-] Monica Bellucci
8,283 17747
22[-] Lauren Cohan
8,256 1879
23[-] Olivia Wilde
8,219 14402
24[-] Sandra Bullock
8,213 34230
25[-] Keira Knightley
8,201 46306
26[-] Jodie Foster
8,174 18152
27[-] Kaya Scodelario
8,171 4458
28[-] Liv Tyler
8,169 16773
29[-] Sigourney Weaver
8,168 12508
30[^] Eva Green
8,167 8805
31[^] Judi Dench
8,167 8676
32[-] Nicole Kidman
8,166 29585
33[-] Dakota Fanning
8,163 14032
34[-] Emma Thompson
8,163 8271
35[-] Audrey Tautou
8,161 13567
36[^] Marilyn Monroe

oleczka908

To, że jest ikoną, nie oznacza, że była wybitna. Kto wie ile w tych historiach o niej pośmiertnego PRu, a ile prawdy. Nie ona jedna odeszła młodo i w tak niewyjaśnionych okolicznościach.
Myślę, że średnia ta i tak jest wysoka, bo dam sobie moje wszystkie kończyny uciąć, że masa ludzi nie widziała z nią ani jednego filmu, a wystawiła wysokie oceny, bo ją lubią, bo wypada, bo nieszczęśliwa, bo niedoceniana, bo ich interesuje...

użytkownik usunięty
aviatorka_06

Mow za siebie,ja widziałem z nia prawie wszystkie filmy To,ze mlodzi nie widzieli z nia ani jednego filmu to wina tv,bo zapominialo ono o legendach kinaCo do motywow oceniania ,ktore podajesz to bardziej tycza sie one audrey hepburn Ona to ma dopiero zawyzona ocena i jest w piewrszej 5 tce wlasnie dzieki dobremu posmiertnemu PRowi i dlatego,ze to wypada itp ,a wiekszosc pewnie nie widziala z nia ani jednego filmu ,albo tylko sniadanie u tiffanego w ktorym wypadla zenujaco i mdlo ,bo sam truman cappot tak powiedzial,a mial prawo tak powiedziec ,bo to byla adaptacja jego ksiazki i to on stworezyl postac Holly MM ma zanizana sredia ocen przez swietojebliwych polaczkow,ktorych gorszy jej zycie,co widac na forach i przez zazdrosne im sfrustrowane dziewuchy ktore nie moga sobie darowac ,ze byla symbolem sexu w swoich czasach Poza tym MM wcale nie ma dobrego posmiertnego PR u ,bo co jakis czas jest obsrywana przez jakiegos grafomana w jakiejs pseudobiografii albo zenujacym artykuliku na portalu lub czasopismie dla nowoczesnych kobiet Jak na legende kina ,36 miejsce to za malo .Powinna byc co najmniej w pierwszej 10.

użytkownik usunięty
oleczka908

Masz rację,dobrze,że są jeszcze ludzie taxcy jak Ty ,którzy potrafia zrozumieć ,a nie tylko bezmyslnie krytykować.Ale przede wszystkim jako aktorka zasłużyla na wyższa notę.Miała wielki talent komediowy , w dramatach także byla przekonujaca .To,ze jej filmy w wiekszosci byly lekkie i malo ambitne nie swiadczy o tym,ze byla zla aktorka

;)

oleczka908

A ja muszę przyznać, że... nie rozumiem jej tak wysokiej pozycji. :) Owszem, jest ikoną, ale - przynajmniej ja to tak odbieram - głównie za sprawą swojego wyglądu i wypowiedzi. To niezwykle skomplikowana i barwna postać i mam do niej pewna dozę szacunku, ale jej gra aktorska zupełnie do mnie nie przemawia. Nie mogę powiedzieć, że widziałam wszystkie jej filmy, ale faktycznie wiele z nich. I nie dostrzegam głębi w kreowanych przez nią postaciach, w grze aktorskiej. Ani kunsztu, czy wielkich umiejętności. Jest dla mnie, ot, ciekawym zjawiskiem. Z góry przepraszam za to jej fanów, których jest tu zapewne sporo. :)
Chociaż jest trochę racji w tym, że niektóre aktorki w tym rankingu są tu O WIELE za wysoko - patrz chociażby Jennifer Lawrence na 9 miejscu...

Pozdrawiam.

chili_pepper

Nic dodać nic ująć. Ja też za tym fenomenem Marilyn Monroe nie nadążam. O ile nie można jej odmówić tego, że stala sie ikoną kina i symbolem swoich czasów, to wg mnie jej kunszt aktorski jest stanowczo przereklamowany i wcale niejest tak wybitny jak niekótrzy piszą, a nawet bym powiedziała, że jest dość przeciętny.

I też zgadzam sie propos Lawrence.

Moai

Gdyby przyszło stworzyć ranking z samych wybitnych aktorów/ aktorek nie wiem nawet czy znalazłoby się 100 osób, które w sposób niekwestionowany i zgodny (przynajmniej dla większości) zasłużyłyby na to miano... Myślę, że Monroe zmarła w tak młodym wieku, w którym wielu innych aktorów nie miało na swoim koncie żadnej dobrej roli, przez co nie da się jej kunsztu ocenić w pełni. To jak świadomie zaczęła prowadzić karierę od czasów przeprowadzki do NY wskazuje, że mogłaby się ona potoczyć naprawdę dobrze i zagrałaby wiele znaczących ról. Ostatnie jej filmy były naprawdę dobre, fakty są takie, że zagrała wiele ról w słabych, sztampowych filmach, jednak okres kiedy była gwiazdom i mogła decydować sama o sobie wykorzystała mądrze i roztropnie.
Fenomen kogokolwiek ma to do siebie, że ciężko go wyjaśnić zwłaszcza w przestrzeni rozrywkowej, gdzie grono odbiorców jest szerokie, przez co ciężko ocenić przesłanki, którymi kierowała się grupa docelowa uznając daną osobę za wyjątkową.

madz20

Bardzo dobrze napisane :) W zasadzie nie wiem co by można byłoby dodać do tego.

chili_pepper

właśnie rozumiem że są osoby które jej nie lubią i może nie byłą najlepszą aktorką czy coś ale jest wile wile aktorek które są od niej dużo gorsze a są na wiele lepszej pozycji a ona ikona kina seksu tak nisko i rtakie aktoreczki które naprawdę strasznie grają są o wile wyzek ( wiem powtarzam się ;)

oleczka908

36 pozycja to dosyć wysoko jak na filmweb.
Niektórzy aktorzy i aktorki maja niebotycznie wysoką pozycję ze względu na rzesze gimbusów. którzy kochają ich w zasadzie przeciętne role.
Obejrzałam tylko kilka filmów z MM, ponieważ jako aktorka zupełnie do mnie nie przemawia, po za tym i tak widzę ją wszędzie. MM jest zdecydowanie najbardziej skomercjalizowaną aktorką, jej wizerunek jest wszędzie od koszulek po kosmetyki.