Mark HamillI

Mark Richard Hamill

8,2
31 459 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Mark Hamill

chyba nie dziwota zresztą zobacz większość żydów zrobiła karierę w reżyserii. Ja do nich
nic nie mam bo to jest lud obrotny jak żaden zawsze się wspierają

loko70

Zrobił karierę bo jest niesamowity. To, że żyd czy nie żyd tylko pomogło mu zacząć swoją karierer, nikt go nie podziwia za jego korzenie, tylko za to, co zaprezentował.

joshee

niesamowity... ja pi*rdolę jakie bezguście

loko70

A kto powiedział że Ford jest żydem? Ja słyszałem coś innego...

użytkownik usunięty
loko70

Ha, ha, ha...! Barack Obama też zrobił karierę - znaczy się... Żyd?
PS Żyd piszemy z dużej litery, podobnie jak Polak.

Sorry Kicker że żyd napisałem z małej litery i może Twój naród na mnie obrazi ale cóż człowiek też się może sie pomylić nikt nie jest doskonały

użytkownik usunięty
loko70

loko70 - nie zrobiłem żadnej kariery (niestety)... z czego wnoszę, że Żydem nie jestem...

@Kicker: mylisz się co do pisaowni. Jeżeli piszesz "Żyd" masz na myśli narodowość, a gdy "żyd" - wyznanie (tak jak "katolik" czy "muzułmanin")

użytkownik usunięty
czqu

No przecież loko pisze o narodowości, nie wyznaniu....

użytkownik usunięty

A tak w ogóle, to nie ma takiego wyznania jak "żyd". Co najwyżej wyznawca judaizmu. Tak jak "Hindus" może być hinduistą, chrześcijaninem, czy buddystą. Przyjęło się, że jak ktoś mówi "żyd" (celowo z małej litery napisałem), to od razu kojarzymy takie określenie z wyznaniem. Inna sprawa, że naród żydowski jest bardzo silnie związany ze swoją religią i bardzo wielu jest fundamentalistów. Nie interesuję się tym specjalnie, ale ciekawe swoją drogą, czy wśród Żydów są wyznawcy innych religii...

Z jednej strony masz rację - oni mają silnie powiązaną narodowość z religią. Pisownia wielką literą jest chyba grzeczniejsza (i bezpieczniejsza). Ale z drugiej - w języku polskim są pewne zasady - i na nich się opierałem. Nie jestem zwolennikiem poprawności politycznej na siłę - jeszcze dojdzie do tego, że niektóre wyrazy będziemy pisać wielkimi literami, bo grzeczniej i wypada.

Co nie zmienia faktu, że Ford ma po prostu ładniejszą buźkę, więc może przyciągać kobiety do kina, co otwiera drzwi kariery (jako potwierdzenie zasady, polecam sprawdzić co się dzieje u Aidana Turnera grającego w Hobbicie). A Hammil pozostanie Lukiem Skywalkerem aż do końca istnienia Galaktyki. I Jokerem też, chociaż Batman TAS emitowany był z 10 lat temu i z dubbingirm, więc mało pamiętam.

użytkownik usunięty
czqu

Mówiąc "Polak" mamy na myśli kogoś, kto mieszka w Polsce, a jeśli jest za granicą to tylko czasowo (praca) i cały czas ma nasze obywatelstwo. Jeśli chodzi o Żydów - posiadają swoje państwo, ale wiele milionów z nich żyje rozsianych po całym świecie. Może, nie tyle poprawnie politycznie, co po prostu rozsądnie byłoby pisać "Izraelita" (co odnosiłby się do tych, którzy mieszkają w państwie Izrael), natomiast "Żyd" - do tych pozostałych, mieszkających gdzie indziej.
Wracając do Forda (i wielu innych) - został sławny,.bo jest dobrym aktorem, ale też był na właściwym castingu, we właściwym czasie i (jak głoszą opowieści) robił meble właściwym osobom ;-) . Uroda też pomaga (vide Orlando Bloom) z czym sprzeczać się nie zamierzam.

czqu

Ci mądrale też się do Turnera pewnie przyczepią - 'podejrzana" dla nich uroda . A ja osobiście z dziką chęcią na jego następny film pójdę. A Ford reprezentuje archetyp "mężczyzny drania" takiego który ryzykuje, jest pyskaty a my kobiety jesteśmy zaprogramowane tak, że to są dobre geny.

Mieszkańców Indii powinniśmy nazywać Indusami.Hindusi=wyznawcy hinduizmu.

@Kicker: "czy wśród Żydów są wyznawcy innych religii..."
był niejaki "Przechrzta" w Nie-boskiej komedii; "pseudokatolik, a w istocie Żyd". czyli możliwe że są...

użytkownik usunięty
damianf16

No tak - jakaś tam część osób narodowości żydowskiej wychcrzciła się i została gojami. Ale narodowości to nie zmienia.

loko70

Dla mnie moze byc "zydem" lub co gorsza "polakiem" a i tak to nic nie zmieni. Jest swietnym aktorem i uwielbiam jego role.

amon_6

Psuje wszystkie filmy po kolei, choć Star Wars jest tak epickie że mu się nie udało

loko70

Taaaaak każdy aktor na świecie to żyd bo zrobił karierę! Noooo i się wyjaśniła tajemnica... -.- Autor posta albo jest idiotą, albo udaje... Doświadczenie i wypowiedzi posłów pisu podpowiadają mi jednak, że tacy idioci istnieją niestety...

Tenenit

tę pokrakę Portman pchają do filmów a jest gwóno warta jako aktorka

co do pis to wiesz, że Kaczyński to żyd ze wschodu ? PiS to żydzi nie wiem skąd takie zdanie. PiS nigdy się źle nie wypowiada o żydach. Za to o Polakach jak najbardziej tak samo jak PO czyli stare UW to z kolei żydzi z zachodu.

loko70

Dla mnie to że H.Ford zrobił karierę jest niezrozwiązywalną zagadką wszechświata