mam propozycje: jak ktos ma ochote to proponuje zabawe z charakterystycznymi slowami ktore wypowiedzial Marlon w danym filmie. Zasada jest prosta: podam jakis cytat a kolejna osoba poda tytul filmu z ktorego pochodzi ów cytat i kolejny cytat dla nastepnej osoby:)
"Uczymy młodych palić ludzi żywcem, a nie pozwalamy... napisać słowa "pierdolić" na samolotach... bo to nieprzyzwoite"
Młode Lwy.
"I never met a dame yet that didn't know if she was good-looking or not without being told, and there's some of them that give themselves credit for more than they've got."
Stanley Kowalsky- Tramwaj zwany pożądaniem
"Hey, you wanna hear my philosophy of life? Do it to him before he does it to you"
Terry Malloy - "Na nabrzeżach" Kazana.
Skoro gra przeszła na wyższy szczebel, a cytaty są serwowane w języku angielskim, co jest ewidentnie wbrew zasadom patriotyzmu. Nie możecie pisać w ojczystym języku?
Skoro korzystacie z serwisu :
http://en.wikiquote.org/wiki/Main_Page
To i ja nie bede sie wysilał:
"You know you're not too funny today, fat man."
Nawet filmu ci się nie chciało zmienić. Także arcydzieło Kazana, Na Nabrzeżach.
"You may be a one eyed jack around here, but I've seen the other side of your face."
Chyba proste :]
"One eyed jacks"
po polsku?:) prosze bardzo:
"Mogłem być kimś więcej"
Szczęsliwego Nowego Roku tak pozatym:)
TO chyba też "na nabrzeżach"
The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. And like that...he's gone.
łatwe bardzo
Zapraszam na mój blog, tam filmowych cytatów mam bardzo dużo, w tym i Marlona Brando, z wielu jego filmów:)
Pzdr!:)
Ups....mała korekta to cytat Marlona w takim razie poprzednie się nieaktualne.
"They always said I was a bum."
,,Siebie samego nie sposób zrozumieć." - Marlon Brando
,,Gdy stajesz się sławny, wszystko wokół ciebie się zmienia, także ludzie." - Marlon Brando
,,Nigdy nie miałem zamiaru, śmiałości ani ambicji zostać gwiazdorem filmowym. To się po prostu stało." - Marlon Brando
,,Najlepsze role to te, które pozwalają widzom identyfikować się z oglądanymi bohaterami i sytuacjami, a potem w wyobrażni odgrywać je ze swoim udziałem." - Marlon Brando
,,To aktorstwo, nie prostytucja, jest najstarszym zawodem świata." - Marlon Brando
,,Im lepiej uda ci się sportretować daną postać, tym bardziej ludzie mitologizują cię w tej roli." - Marlon Brando
,,Jesteśmy tacy, jakich się nas wychowa." - Marlon Brando
,,Dosłownie każda religia nakazuje kochać bliżniego jak siebie samego i głosi, że człowiek powinien poświęcić się dla dobra innych. A jednak powodem najkrwawszych wojen na naszej planecie była właśnie religia." - Marlon Brando
,,Zawsze uważałem za nadużywanie wpajanie bezbronnemu, podatnemu na wpływy dziecku przekonań, które nawet jeśli są słuszne, będą dla niego torturą przez całe życie." - Marlon Brando
,,Dzieci nie potrafią dokonać właściwych ocen i wyborów, ale to właśnie na nie się oddziałuje, by zdobyć kontrolę nad umysłami przyszłych wiernych. Chodzi bowiem o władzę." - Marlon Brando
,,Śmieszą mnie ludzie, którzy nazywają film sztuką, a aktorów artystami. Rembrandt, Beethoven, Szekspir, Rodin - to byli artyści. Aktorzy są jedynie wyrobnikami w tym biznesie i pracują dla pieniędzy . Między innymi dlatego mówi się o kinie jako przemyśle filmowym." - Marlon Brando
,,Aktorstwo w ogóle powinno dążyć do autentyzmu. Jeśli aktor wie, co zaraz powie, widzowie od razu wyczuwają, że mówi nie swoim tekstem. Jeżeli zaś nie uczy się go na pamięć, nie tylko nie ma pojęcia, co powie, ale i jak to powie, jak się będzie przy tym zachowywał albo poruszał głową, bo tego nie przećwiczył." - Marlon Brando
,,W przemyśle filmowym jest takie brutalne, ale zabawne powiedzenie: ,,Jeśli ktoś w Hollywood chce ci powiedzieć 'pieprz się', mówi 'zaufaj mi'." - Marlon Brando
,,Zdaję sobie sprawę, że wybaczyć sobie za sprawą umysłu niekoniecznie oznacza wybaczyć sobie z głębi serca." - Marlon Brando
,,Zawsze znajduję ukojenie, gdy wyobrażam sobie, jak siedzę nocą, podczas delikatnej bryzy, na mojej wyspie mórz południowych - z otwartymi ustami i oddchyloną do tyłu głową patrzę na mrugające światełka, licząc, że na czarnym niebie pojawi się ten dziwny promień i wprawi mnie w zdumienie. Nie wyciągam wprawdzie przed siebie ręki, lecz cierpliwie czekam na następny cud." - Marlon Brando