Max von SydowI

Max Carl Adolf von Sydow

7,9
19 990 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Max von Sydow

z tym aktorem moglibyście mi polecić?

kaciaples

"siódmą pieczęć" i "jak w zwierciadle" bergmana. tylko w tych widziałam go w głównych rolach.może się przydać

Aissak

Wielkie dzięki na pewno sprawdzę.

kaciaples

"Egzorcysta", "Wyspa tajemnic", "Ucieczka do zwycięstwa", "Raport mniejszości".

harley__quinn

Z mistrzem von Sydowem widziałem dotychczas 27 produkcji. A może nawet 28. Należy polecić każdy film Bergmana w którym zagrał ten znakomity aktor. Ja polecam następujące obrazy:

"Tam gdzie rosną poziomki" (niezbyt duża rola Maxa, ale film wybitny)

"Siódma pieczęć" (von Sydow już z dużą i ważną rolą)

"U progu życia"

Trylogia pionowa: "Źródło"(von Sydow jest tutaj wielki!), "Jak w zwierciadle", "Goście Wieczerzy Pańskiej"

Kolejny Bergman - "Hańba"

"Trzy dni kondora"

"Egzorcysta" (popis aktorski ze strony Szweda, trzeba znać)

"Flash Gordon" (niezapomniany i okrutny cesarz Ming!)

"Conan barbarzyńca" (znów mała rola)

"Europa" (tylko jak narrator, ale za to u samego von Triera)

"Cedry pod śniegiem"

"Intacto"

"Raport mniejszości"

"Motyl i skafander" (von Sydow błyszczy w niewielkiej roli).

"Wyspa tajemnic" (nie aż tak duża rola)

A z innych:

"Nigdy nie mów nigdy" (nieoficjalny Bond, raczej jako ciekawostka, Max gra samego Blofelda)

"Diuna" Lyncha

"Sędzia Dredd" (film słaby, rola Maxa niezła)

"Między piekłem a niebem" (głównie dla niesamowitych efektów specjalnych i scenografii, Max na ekranie tylko przez chwilę).

I nie można zapominać o filmie "Pelle zwycięzca" - jedyna nominacja do Oskara dla von Sydowa. Wstyd przyznać, ale jeszcze nie oglądałem.

La_Pier

"Źródło" nie należy do trylogii pionowej. Mea culpa.

kaciaples

grał też w kilku całkiem udanych produkcjach włoskich, amerykańskich i międzynarodowych o tematyce biblijnej - np "Samson i Dalila", No i świetny, niedoceniony film "Godzina wilka"

Dar0962

"Emigranci" i "Osadnicy" - dylogia w reżyserii Jana Troella o poszukiwaniu swojego miejsca na świecie, zmaganiu się z przeciwnościami losu, trudach ale i radościach życia. Aktorstwo von Sydowa - wybitne (zwłaszcza w "Osadnikach").

Dar0962

A propos tematyki biblijnej - zagrał Jezusa w "Opowieści wszech czasów".

kaciaples

RAPORT MNIEJSZOŚCI , SĘDZIA DREDD , i mój ulubiony EGZORCYSTA (najlepiej wersja rozszerzona)