"siódmą pieczęć" i "jak w zwierciadle" bergmana. tylko w tych widziałam go w głównych rolach.może się przydać
Z mistrzem von Sydowem widziałem dotychczas 27 produkcji. A może nawet 28. Należy polecić każdy film Bergmana w którym zagrał ten znakomity aktor. Ja polecam następujące obrazy:
"Tam gdzie rosną poziomki" (niezbyt duża rola Maxa, ale film wybitny)
"Siódma pieczęć" (von Sydow już z dużą i ważną rolą)
"U progu życia"
Trylogia pionowa: "Źródło"(von Sydow jest tutaj wielki!), "Jak w zwierciadle", "Goście Wieczerzy Pańskiej"
Kolejny Bergman - "Hańba"
"Trzy dni kondora"
"Egzorcysta" (popis aktorski ze strony Szweda, trzeba znać)
"Flash Gordon" (niezapomniany i okrutny cesarz Ming!)
"Conan barbarzyńca" (znów mała rola)
"Europa" (tylko jak narrator, ale za to u samego von Triera)
"Cedry pod śniegiem"
"Intacto"
"Raport mniejszości"
"Motyl i skafander" (von Sydow błyszczy w niewielkiej roli).
"Wyspa tajemnic" (nie aż tak duża rola)
A z innych:
"Nigdy nie mów nigdy" (nieoficjalny Bond, raczej jako ciekawostka, Max gra samego Blofelda)
"Diuna" Lyncha
"Sędzia Dredd" (film słaby, rola Maxa niezła)
"Między piekłem a niebem" (głównie dla niesamowitych efektów specjalnych i scenografii, Max na ekranie tylko przez chwilę).
I nie można zapominać o filmie "Pelle zwycięzca" - jedyna nominacja do Oskara dla von Sydowa. Wstyd przyznać, ale jeszcze nie oglądałem.
grał też w kilku całkiem udanych produkcjach włoskich, amerykańskich i międzynarodowych o tematyce biblijnej - np "Samson i Dalila", No i świetny, niedoceniony film "Godzina wilka"
"Emigranci" i "Osadnicy" - dylogia w reżyserii Jana Troella o poszukiwaniu swojego miejsca na świecie, zmaganiu się z przeciwnościami losu, trudach ale i radościach życia. Aktorstwo von Sydowa - wybitne (zwłaszcza w "Osadnikach").