Nicole Kidman

Nicole Mary Kidman

8,2
83 327 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Nicole Kidman

Bardzo lubie Nicole Kidmann bo jest fajna babka, ale jej aktorstwo nie wykracza poza przecietna i na dokladke zaczyna wykazywac tendencje do grania samej siebie.
Cos mi sie jednak wydaje, ze ona sie zestarzeje w dobra aktorke i za kilka-kilkanascie lat pokaze zbuduje pare naprawde dobrych kreacji.
Czego jej i jej fanom zycze :)

Borys_17

>zaczyna wykazywac tendencje do grania samej siebie

tzn.?

No_5

No a jak Pan mysli co oznacza "grac sama siebie"? Jak ujac to prosciej?
Chodzi oczywiscie o manieryzm. To jest oczywiscie moje wlasne spostrzezenie, ale prosze uwazniej sie przyjrzec na jej kreacje.
Aktorka irytuje sie, zastanawia, smieje w identyczny sposob. To zle wplywa na odbior, bo ogladajac film ma sie wrazenie, ze ten zestaw pieciu min juz sie widzialo wiele razy. Rzeczywiscie na tym tle rola w Godzinach wypada nadzwyczaj korzystnie ale nie wiem na ile to jest zasluga charaktyryzacji.
Zreszta - ja nie napisalem, ze Nicole Kidman jest zla aktorka tylko, ze jest poprawna i do tego obiecujaca. Oczywiscie to tylko moje skromne zdanie wiec prosze sie za bardzo nie przejmowac.
I jeszcze jedna rzecz - ja wiem, ze to juz cios ponizej pasa bo nie wszystko zalezy od niej samej i byc moze boryka sie ona z jakims problemem natury zdrowotnej, ale czy naprawde nie moznaby zakroplic jej oczu? Czy zawsze musimy ogladac te jej zaczerwienione spojowki i naczynka? Oczywiscie to tak abstrahujac od poziomu jej aktorstwa.

Borys_17

Och, zdecydowanie nie gra samej siebie. NIcole ekranowa a Nicole filmowa to dwie różne osoby. To jeden z nielicznych przykładów aktorek, które w każdym filmie są diametralnie (no, może to za dużo powiedziane) inne. Nie widziałam dwóch podobnych ról Nicole. Hm, chyba że weźmiemy pod uwagę "Portret damy" (za którym nie przepadam) i "Wzgórze nadziei".

No_5

Nie mialem szczescia poznac Nicole Kidman wiec trudno mi powiedziec kim jest w zyciu prywatnym. Na podstawie Gali czy Halo raczej opinii na jej temat wyrabial sobie nie bede. Ogladam za to wykreowane przez nia postacie i o te powtarzalnosc mi chodzi. Niby gra rozne postacie ale gra je w ten sam sposob.

Borys_17

"jej aktorstwo nie wykracza poza przecietna"

A 'DOGVILLE' żeś Pan widział?

Anita_z_Belleville

Oczywiscie, ze widzialem Dogville.
Musze przyznac, ze film broni sie samym scenariuszem i rezyseria. To, ze grala tam Nicole Kidman naprawde nie wnioslo do filmu niczego nowego. Sadze, ze wiele aktorek mogloby stworzyc rownie ciekawe a moze nawet jeszcze ciekawsze kreacje w tej produkcji. Prosze tez nie zapominac o tym, ze mimo iz jest ona glowna bohaterka to jednak sa chwile w filmie kiedy konfrontuje sie ona z genialnym aktorstwem drugoplanowym i nie zawsze wychodzi z pojedynku zwyciesko.

Borys_17

Zawsze wychodzi z tego pojedynku zwycięsko... Ja jeszcze ze 3 lata temu nie byłem fanem Nicole. Obecnie, po zaznajomieniu się ze znaczną częścią jej filmografii jestem zdania, że to jedna z najlepszych żyjących aktorek, nie wykazująca tendencji do "grania samej siebie". Doskonale operuje różnymi akcentami, potrafi zagrać wszystko i być w tej roli wiarygodna. A jeśli chodzi o "pięć min": Robert de Niro, którego szanuję i uważam za bardzo dobrego aktora, zmienił w filmie "Dawno temu w Ameryce" minę jeden raz...

przemek_791

Zgadzam sie z Tobą, Też bardzo lubię Nicole Kidman i jest wspanialą aktorką umiejącą grać bardzo dobrze :P

Borys_17

Też zauważyłam te spojówki i to nie raz. Może faktycznie ma problemy ze zdrowiem???
Masz trochę racji z tymi gestami, ale pomimo to uważam że Kidman jest więcej niż przeciętną aktorką. Nie którzy się czasami powtarzają, co w większości przypadków jest irytujące i nudne zarazem - już później nie chce Ci się oglądać kolejnej kreacji tego Aktora, Aktorki. Ale są tacy którzy robią to na takim poziomie że nigdy nie masz dosyć - Al Pacino dajmy na to. Bardzo często można zaobserwować autoplagiat w jego wykonaniu - mówię o środkach aktorskich, typu gesty itp. - ale czy macie przesyt? Być może Kidman to nie Pacino, ale swoje robi na wysokim poziomie.

goslawa25

Możecie się ze mnie śmiać i mi złorzeczyć, ale, choć trudno porównywać aktorów i aktorki, uważam Nicole Kidman za zdecydowanie ciekawszą i lepszą od Ala Pacino.

przemek_791

A Ala Pacino bardzo lubię, żeby nie było ;)

przemek_791

tak naprawdę Al jest w każdym filmie taki sam. nie ma co tu kryć. a Nicole... to Nicole :)