PejaI

Ryszard Waldemar Andrzejewski

8,2
197 ocen występów osoby
powrót do forum osoby Peja

Nie rozumiem tego.Ale to chyba typowe dla całej polskiej kultury hip-hopowej.

kamerun5

Pomyśl logicznie. Zobacz że wielu raperów głosi teksty anarchistyczne ,legalizacja dragów,prostytucji,opodatkowanie duchownych itp. Pomyśl czy taki anarchista lubi ew popiera policje czy tylko w skrajnych przypadkach

frycek49

Chyba dla tego że taka jest już kultura ulicy.

kamerun5

Spójrz. Koles skonczył tylko podstawówke. Jest żulem. To typ który okrada słabszych, leje młodszych i słabszych żeby czerpać satysfakcje z tego. A że policja jaka by nie była to probowała mu przeszkodzić. I stąd jego nienawiść. Jemu sie udało coś osiągnąć. Ale inni nadal żyją z kradzieży i z kiepskiej roboty.

Szajba

Peja jest żulem, ale nie wszyscy hip-hopowcy są. Wystarczy posłuchać Hansa i "Policyjnych", ale nie refrenu /Używanego przez rozlicznych "profesjonalistów" jako argument na zło rapu/ tylko zwrotki.

"Państwo policyjne - królestwo policyjne,
Draństwo policyjne, kurewstwo policyjne,
Pałki policyjne, wałki policyjne,
Benery policyjne, afery policyjne,
Łapówy policyjne, lodówy policyjne,
Łapanki policyjne, kajdanki policyjne,
Zatrzymania policyjne, przeszukania policyjne,
Przesłuchania policyjne, wymuszenia policyjne,
Pobicia policyjne, nadużycia policyjne,
Bezkarność policyjna, brutalność policyjna,
Bezprawie policyjne, sprawy policyjne,
Układy policyjne, tajniaki policyjne,
Cwaniaki policyjne, sprzedawczyki policyjne,
Chłopczyki policyjne - jebnięci konfidenci"

"Ci Źli". Też Hans.

Jestem zły…
Bo ty w polityce przy korycie
Zły za stanie na szczycie
Szczanie na czyjeś życie
Zły, bo ty wchodzisz ze swym picem na mównicę
Zły, bo ty jesteś tu karierowiczem
Zły, bo ty nie znasz się na muzyce
Zły, bo nie jest dobrze
I kto mnie poprze?
Zarabiam 8 stów 6 zostawiam na poczcie
Zły, bo wy chcecie zwalczać narkotyki
Nie znając pojęcie profilaktyki
I jakie wyniki?
Jest popyt – jest podaż
Prawa rynku - tego nie pokonasz specjalisto
Wykształcony na papierze ekonomisto
Edukujcie dzieciaki
Nie wsadzajcie do paki
Ale edukacja trwa i kosztuje, pieniędzy
brakuje
Wszyscy tam to chuje, każdy chuj żałuje
Więc taniej jest dać skurwysynom w błękicie
Kolejne prawo by spierdolić komuś życie
Zły, bo wy policyjne skurwysyny
Robicie akcje was korumpują, a my cierpimy"

Już wiesz? To nara :-)

kamerun5

On na pewno wcale tak nie uważa, ale mu za to płacą, więc udaje takiego ,,ziomka".

sikor_zamojski

haha Jak mozna nienawidzieć polocji, trzeba byc naprawde kims mało inteligentnym bądz po prostu miec z nimi bardzo duze problemy. Nienawidze go. Szkoda mi tych Polskich raperów poniewaz śpiewają glupoty. Tylko częsc osob z Polski sie w tym lubuje bo Polska to taki "głupkowaty" kraj, że tak to ujmę. Caly ten hiphop to syf. No mówie tak tylko z Polskim, ale ten Amerykanski to jeszcze rozumiem ze cos tam da sie tego sluchac, ale Polacy to ogólnie syffff . bleee polski hip hop to ścierwo...
Wiem ze duzo osob sie z tym nie zgadza ale szanuje to;p
Pozdrawiam.

astok0

W zasadzie to każdy mający jakiekolwiek pojęcie o polskim rapie się z Tobą nie zgadza. Ale na pewno masz garść argumentów potwierdzających Twoją tezę, więc zamieniam się w słuch.

Witeczek

Bzdety.Polski rap to syf na maksa.Taki Peja przez cały 4-5 minutowy utwór śpiewa o tym że mieszka w bloku i jest mu źle i że ma ziomków z którymi wychodzi w miasto aby siępolansować.Tylko żule z pod bloku tego słuchają.

christinearron

christinearron zgadzam sie z Tobą :) Bardzo mądrze napisałeś ten komentarz:P To co Peja śpiewa to są głupoty. Trzeba miec naprawde cos nie tak aby spiewac o tym, że mieszka sie w bloku.

astok0

W sumie to się zgadzam. Peja to kiła akurat, ale przez jednego wieśka nie można przekreślać całego polskiego rapu, bo takie podejście jest - nie ma co się oszukiwać - głupie jak but. Ryszard - ble, Polski rap - OK.

użytkownik usunięty
Witeczek

I Ja was nie kumam. Ja go lubie bo ma dobre rymy ale to wcale nie znczy ze nienawidze policji itp.A no i nie jestem zulem z pod bloku tylko abstynentem z bloku. Pozdro ziomki!!!

I to mnie właśnie bardzo martwi, taka opinia o całym rapie.
Peja to dno, nie ma co się oszukiwać, ale jest wielu wartościowych wykonawców. Łona, Ten Typ Mes, Eldo, Emil Blef. To według przeciwników całego rapu jest muzyka dla głąbów i dresów?
Na szczęście w większość przypadków takie poglądy wynikają z niewiedzy i nieznajomości tematu a nie głupoty. Dlatego ludzi trzeba edukować i pokazywać co dobre, a nie jechać po nich bo moją inne poglądy.
Pozdro Witeczek i Frycek, cieszę się, że są tu inni kulturalni słuchacze rapu.

Iamst

Ano są, przecież "Czy ciemno, czy jasno - nasze jest to państwo!" :-)

Do Twojej listy wrzuciłbym jeszcze AbradAba, 52Dębiec ("DeepHans" jest MEGA) Tedunia który od wielu lat jest w czołówce, Ostrego i może stare kawałki Sokoła ;-)

użytkownik usunięty
Witeczek

No poprostu niemoge . Mes to nie rap nawet Mwezo po nim jeżdził(nie lubie Meza ale to fakt). Co do Tedego to z kolei Onar go zniszczył. Ten Abradab to żenada.Sokół akurat jest spoko ale poniżacie go stawiajac koło takiego g....a.Do 52 Debiec nic nie mam.Odepszyjcie te argumenty z mojej strony zchecia poslucham...

"Abradab to żenada" jest Twoim zdaniem argumentem? Niezły jesteś ;-)

Abradab był jednym z pierwszych którzy robili rap w Polsce. Gdybyś słuchał rapu troszeczkę dłużej, to znał być przemegalegendarny Kaliber 44 (czyli Abra dAb, Joka i Magik) i wiedziałbyś, że było to jedno z największych (a dla mnie największe) wydarzenie w historii polskiego rapu. Nie wiesz o tej muzyce, tej kulturze NIC. Nie znasz K44, PFK pewnie też, gówno wiesz o Tedeuszu, OSTREGO pewnie też nie słuchałeś. I z czym do ludzi?

Masz tu, młody, krótką lekcję historii...
http://pl.youtube.com/watch?v=2VpoCxdJyiE

Onar zniszczył Tedego? No, to już widać, że niedawno ukończyłeś podstawówkę. Onar robi dissy bez sensu, nie opiera się o żadne argumenty (tak jak Ty, zresztą) bluzga, jedyne co ma do powiedzenia to "Masz głębokie gardło". Natomiast Tede koncentruje się na faktach, jedzie po tym jak jest naprawdę, bo Onar musi zmyślać - a TDF nie. Tede ma teksty przemyślane i przede wszystkim oparte na rzeczywistości, a zarzuty Onara są z dupy wyssane. Tak samo zresztą mamy w beefie Pih vs. Duże Pe - Pihu potrafi tylko wyzwać Pe od Pedała. To jest papka dla gówniarzy.

O Mesie się nie wypowiadam: Nic do Tego Typa nie mam, ale nie słuchałem go do tej pory tak pełną gębą. Z tego co o nim wiem i tak bije Ryśka chociażby flow ;-)

A tak na marginesie... Wiem, że Twój idol, Rychu Peja to człowiek ulicy, biedak, pewnie nie chodził do szkoły - ale chyba nawet on wyśmiałby Cię, gdyby zobaczył Twoją ortografię... Kaleczysz to forum, koleś.

użytkownik usunięty
Witeczek

Witeczek jeśli mówisz że Onar tylko w dissach umie bluzgać no to sory ale teraz to Ty sie nie znasz. Słuchałeś diss Tedego "69" i co Tede tam samymi argumentami wali??? Co do Kaliber44 no to przestań o tym nic nie powiem (kawałek plus i minus dla ciebie pewnie najlepszy).A Ostrego znam i słucham może mniej ale jest dobry(a napewno o niebo lepszy niż kaliber) . Zapytam Cię z ciekawości słyszałeś Diss na paktofonike Sadliego( moje rymy)??? A Rysiek to jest prawdziwy rap i nie bede sie powtarzał czemu tak uwarzem.

Mes to nie rap? Skoro tak uważasz, to nie mamy o czym gadać.
Mezo jeździł po nim? Wiadomo, jak jest beef to zawzse są podzielone zdania kto wygrał, ale bez przesady, że Mezo jeździł po Mesie. Słyszałeś w ogóle disy Mesa?
"Odepszyjcie te argumenty z mojej strony zchecia poslucham"
Ale człowieku, Ty nie dałeś żadnych argumentów.
"Ten Abradab to żenada" To ma być argument?

użytkownik usunięty
Iamst

Wczytaj sie głęboko to argumenty znajdziesz.
Dissy Mesa słyszałem ni to co? Są słabe . Mezo nagrał na niego dobry diss i mi nie wmówisz że tak nie było.

Dis na Mesa to najlepszy kawałek w karierze Meza - to jest prawda. Ale i tak Mes wygrał ten beef. Nagła Śmierć to jeden z lepszych disów ostatniego czasu. Masseya też rozwalił, chociaż akurat te disy mi osobiście niezbyt się podobają, ogolnie cały beef Mes-Massey był na niższym poziomie.

użytkownik usunięty
Iamst

Masseya diss byłdobry i beef dla Masseya! A co do Meza to tu sie zgodze ze to najlepsze jego kawałki w karjerze ale nie zmienia to faktu iz Mezo wygrał! A widze ze malo dissów sluchales skoro uwazasz ze Nagla Smierć jest najlepszym. Posluchaj diss Peji na Zuroma (to sa bardzo dobre dissy)!

Nie napisałem, że najlepszy tylko, że jeden z najlepszych.
Ale faktycznie trochę przesadziłem, ostanie beefy Flint-Bośniak i Jimson-VNM też były dobre, Flint jak na takiego kota dobrze nawija i zapowiada się naprawdę dobrze o ile nie odjebie mu fejm jak Tedzikowi.

użytkownik usunięty
Iamst

P.S. słyszeliście dissy Pei na ŻUroma??? I co Peja jest słaby w tych dissach?

Jest lepszy od Żuroma - ale to żaden wyczyn ;-)

69, to diss na Nowatora, MŁOCIE. A wiesz czemu same w nim bluzgi, MŁOCIE? Bo, MŁOCIE, Tede chciał pokazać, że żaden z Nowatora przeciwnik, i specjalnie nie wytoczył żadnych argumentów. Specjalnie pojechał go samymi bluzgami, MŁOCIE. Czaisz?

Mezo nagrał dobry kawałek na Mesa, ale bez kitu - przecież Mes go zniszczył...

użytkownik usunięty
Witeczek

Co takiś cwaniak i wyzywać tylko umiesz śmieciu. Tede to łajno śmieciu. Zkoro mówisz że Tede nagrywa dissy z argumentami a potem mówisz że "69" to tak specjalnie - gubisz sie w zeznaniach śmieciu.Naprawde troche przeginasz ŚMIECIU!!! Zacytuje pewnego rapera "Orzeł w koronie na niebie miasta wie że nie warto nawet na Ciebie nasrać" koniec cytatu śmieciu!!!

Napiszę to jeszcze raz, ale tak, żebyś zrozumiał. Po literce sobie czytaj.

S Z E Ś Ć D Z I E S I Ą T D Z I E W I Ę Ć J E S T D I S S E M N A N O W A T O R A, młocie, K T Ó R E G O T E D E N A W E T N I E U Z N A Ł Z A P R Z E C I W N I K A. P O S Ł U C H A J P O C Z Ą T K U, "T O M I A Ł O B Y Ć G R Z E CZ N E I K U L T U R A L N E , M O Ż N A P O W I E D Z I E Ć I N T E L E K T U A L N E, A L E T U T A J T A K N I E M O Ż N A, M Ó G Ł B Y Ś N I E Z R O Z U M I E Ć P A R U W Y R A Z Ó W". T Y N I E Z R O Z U M I A Ł E Ś... młocie... Rychu nie jest wymagający dla słuchaczy, więc nie dziwota, że nie rozumiesz Tedeusza.

użytkownik usunięty
Witeczek

Naprawde taki z Ciebie kretyn czy tylko udajesz??? I czemu cały czas masz coś do Rycha? Kretynie czemu nikt go nie dissuje co (pomyśl czasem troche naprawde to nie boli)? A co do tego twojego Tedzika to no to on chce byc "gwiazda" a nie Rychu wiec luz szmato!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

użytkownik usunięty
Witeczek

Rychu sra na publike ma w d...e co o nim inni mysla . Wiec kto jest prawdziwym raperem Tede który sie odnosi z tym jaki to on bogaty itd. czy Rych co nawija o ulicy???(retoryka kolo!!!)

"i nieważne czy to trueschool , bauns czy ulica-zawsze co słabe wkurwia, a co dobre zachwyca"

Iamst

Brawo, kolego :-)

Dla mnie Tede, który pomimo krytyki nawija o TYM O CZYM ON LUBI, i tak jak się JEMU PODOBA jest dużo prawdziwszy. Cytat z "Sukcez" - "Nie oni mnie, ale ja mam ich w garści". Tyle, młody.

użytkownik usunięty
Witeczek

" ... będe tańczył na babilonu zglszczach, jedni widzą we mnie mistrza inni nie nawidzą ..." Gural

użytkownik usunięty

* Góral (sorry pomyłka w druku)

No to teraz pokazałeś na co Cie stać;d Nawet nie wiesz jak się pisze jego ksywe;d

użytkownik usunięty
Iamst

Włśnie napisałem kretynie że sie pomyliłem czytać nie umiesz mamusia nie nauczyla???

Ojajebie, serio taki tępy jesteś? Najpierw dobrze napisałeś, chodziło mi o to, że poprawiłeś na źle. Jakbyś miał jakąś jego płytę to byś raczej wiedział jak napisać jego ksywe.

Iamst

Hip hop to muzyka dla zjebów.

christinearron

powiedział co wiedział czyli nic mądrego

użytkownik usunięty
christinearron

Dziekuje że mnie uświadomiłeś jak pisze jego ksywa. Nigdy jakoś nie zwróciłem uwagi na ten fakt. Jeszcze raz dziękuje.

zgadzam się z tym, że hip-hop to muzyka dla zjebów. Hip-hopu słuchają takie osoby, które nie potrafią sobie wybrać odpowiedniego typu muzyki, taka osoba sobie myśli (hip hop najlepszy bo jest modny) szkoda mi takich ludzi, że nie mogą się nacieszyć normalnym typem muzyki...

astok0

Serio co twoim zdaniem znaczy ,,wybrać odpowiedni typ muzyki'' o świeć mnie mądry człowieku. Dla mnie hip hop jest tym odpowiednim gatunkiem muzyki i nie dla tego że jest modny (nigdy mnie nie interesowało co jest modne a co nie) tylko dla tego że to naprawdę mądra muzyka z przesłaniem

frycek49

Ciekawe jakim przesłaniem???Że na szacunek zasługują tylko ziomki z naszego bloku???

christinearron

Jak nie masz o czymś pojęcia to nie pierdol, tylko może najpierw sprawdź o czym mówisz. Widzę, że nie słuchałeś nigdy dobrego rapu, nie masz najmniejszego pojęcia o tej muzyce. J Dilla i Madlib to też hip-hop, tylko że instrumentalny, to też jest według Ciebie muzyka dal zjebów? Emil Blef to też muzyka dla zjebów? Albo Łona. Blue Sky Black Death to też hip-hop, i może napiszesz że to jest dla zjebów?

Iamst

Nie wiecie? Dla takich jak on jest tylko jeden "odpowiedni typ muzyki", tak samo jak jest tylko jedna "odpowiednia rasa"... Jak patrzę na takich ludzi, to "chcę wysiąść z fury, porzucić ją w korku, uczyć ludzi kultury od początku..."

użytkownik usunięty
christinearron

Tia jakk ktos nie lubi rapu to po co wysóea jakieś szykany???

christinearron

,,Ciekawe jakim przesłaniem???Że na szacunek zasługują tylko ziomki z naszego bloku???''

Tak jest :D. przykłady? ,,Historie'' Ani Sool, ,,Protest'' Włodiego, ,,K***skie życie'' Peji, ,,Złota rybka'' Łona, ,,To my Polacy'' 52 Dębiec, albo ,,Jestem tylko dzieckiem'' O.S.T.R'ego co może te piosenki też są o tym że (jak to powiedziałeś) ,,na szacunek zasługują tylko ziomki z naszego bloku'' ?

Ps. Jak nie przesłuchasz podanych kawałków to nie ma po co ciągnąć dalej tej dyskusji

użytkownik usunięty
frycek49

Fakt faktem nutek takich jest sporo .

astok0,to znaczy ze jak slucham hh to jestem zjebem? Dzieki Ci bardzo ;/ To ja mam teraz uwazac ze jak ktos slucha np. ciezkiego rocka to jest zjebem? troche tolerancji człowieczku......

magos88

o gustach sie nie dyskutuje jak sie Peja nie podoba to nic nie piszcie