1. Peja
2. O.S.T.R.
3. DonGuraLesko
4. Kobra
5. Gandi Ganda
6. Paluch
7. Vixen
8. Kali
9. Śliwa
10. Magik
Dobra lista, tylko wyjebałbym Gurala i Magika i dałbym Słonia i kogoś z NAS'a (Nagłego Ataku Spawacza)
W jakim stopniu i jaki Hip-Hop? :-) Powiedz mi, co Magik zrobił dla polskiego rapu? Nagrał 3 płyty, dwie dobre i jedną średnią. No, zabił się - to zrobił dla polskiego Hip-Hopu :-)
Tym razem zgadzam się z Witeczkiem. Przed śmiercią Magika mało kto się nim interesował, poźniej kiedy popełnił samobójstwo to nagle wszyscy mówili i dalej mówią, jaki jest cudowny, najlepszy i bije wszystkich na głowę. Nic nie mam do niego, ale gdyby nie jego śmierć, nikt by się nim tak jak teraz nie interesował. A jego rap nie przypada mi do gustu.
Trochę się zagalopowałem, bo nie można mu pożałować propsa za "Księgę Tajemniczą". Jeden z pierwszych krążków w polskim rapie, które zyskały dużą popularność, w pewnym stopniu na pewno wypromował polski HH. Chociaż zestarzała się niemiłosiernie, to jest ważna płyta w historii polskiego rapu. Ale później - nic nadzwyczajnego. Z całego Kalibra tylko AbradAb naprawdę do czegoś doszedł i jest świetnym MC.
Moje top:
1. Kaczor
2. PIH
3. Gural
4. Szad
5. Ramona 23
6. Jimson
7. Sokół
8. Vienio
9. Peja
10. Pezet
najlepsi
1.Eldo
2.O.S.T.R
3.Łona
4.Włodi
5.Pezet
6.Diox
7.Pelson
8.Małolat
9.L.U.C
10.Fisz
dodałbym jeszcze kilku dobrych -Słoń,Rahim,Małpa,Wilku,Vienio,Duże Pe,Magik,Tymon,Tetris,Tede,Ten typ Mes,Numer Raz ,Sokół i paru innych
Najgorsze ścierwo polskiego hip-hopu (teraz mnie dissujcie SLU fani)
1.Peja
2.Liroy
3.Mezo
4.Borixon (za solowe płyty)
5.Liber
Hejter ... wbij sobie na profil Eldoki na wolno i się podniecaj boskim freestylem.
Chyba nie wiesz co Liroy czy Borixon zrobili dla polskiego rapu. Ale to już twoja sprawa, podniecaj się dalej sepleniącym Pelsonem i Cop-Robem.
Pieter1993 dobrze powiedziane. Albo niech się podnieca tym nołskillem i wackiem Dioxem, który dostał się na półfinał WBW 2005 tylko dzięki znajomościom, TeTris go zjechał, a wcześniej Pan Duże Pe.
fellini1990 zastanów się co piszesz. Kiedy Liroy rapował to Ciebie jeszcze na świecie nie było, więc japa.
te wacki Pelson i Diox zjadają waszych guru Liroya i Peje jednym wersem.Z resztą z kim ja w ogóle dyskutuje.
SLUFANPMI mówisz że mam blade pojęcie o rapie ? Jak widzę po twoim profilu to ty nie tylko o rapie nie masz pojęcia ale o filmach również .Weź idź posłuchaj sobie mądrego przekazu rysia i nie wku..iaj ludzi
Dla Twojej informacji też słucham Elda o OSTR'ego, tak samo jak słucham Rycha i czasem Liroy'a. Mam szacunek do każdego z tych raperów za ich rap. A gdyby nie Liroy to do dziś nie wiedziałbyś co to rap. Liroy zapoczątkował Polski Rap, był jednym z pierwszych raperów, więc okaż mu trochę szacunku.
Cytując samego Liroy;a: "Scyzoryk, Scyzoryk to równy gość
Jeśli w to nie wierzysz to WYPIERDALAJ"
Pieter1993 powiedz co takiego wielkiego zrobił Borixon albo Liroy .Ty jako gimnazjalista napewno jesteś obeznany.Dla mnie Liroy albo Peja to poprostu idioci i zdania nie zmienie.Pozdro dla kumatych
Co zrobił Liroy?
Gdy stary nie miał cię w planach on już rapował
Chcesz tego czy nie
Liroy, Peja i Borixon
Gadasz o gimnazjalistach a sam pokazujesz swoją niewiedzę
Osoby które od początku słuchały Liroya mają dzisiaj po 30 lat (podobnie jak BRX)
Peja zaczynał później bo w 93
Ja typuje że fellini to koleś z hh.pl bo tylko tam siędzą tego typu "znawcy" polskiego hh
Liroy, pomimo, że rapował, nie miał nic wspólnego z Hip-Hopem. Poza tym, jak możecie słuchać czegoś takiego i nazywać kogoś "nołskillem"?
http://www.youtube.com/watch?v=0DDtaF2RCP8
http://www.youtube.com/watch?v=V61vfIjnDbc
Większość dobrych polskich raperów mogło co najwyżej obgryźć paznokcie u nóg ice-tiemu a liroy z nim nagrał
W tamtych czasach to i tak Liroy miał największego skilla...
Moim zdaniem najlepsi raperzy i składy:
Peja, Liroy, Tede, Molesta, HG, Eldo, gUral, Pih, Chada, OSTR, Pezet, Kaliber, PFK, Sokół, Pono.
Nie robię rankingów bo nie wiem kogo umieścić na numer 1 itd
Liroy miał najlepszego skilla kiedy na scenie był TYLKO on ;-) Od 15 lat nie zrobił ani kawałka progressu, stoi w miejscu, był pierwszy, ale teraz jest jednym z NAJGORSZYCH polskich raperów. Liroy skończył się, kiedy wyszło pierwsze Wzgórze, czy 1Khz - czyli kiedy na scenę weszli ludzie, którzy naprawdę potrafią to robić. Ten kawałek z Ice-T jest z 2001 roku - porównaj nawijkę i tekst Liroya do zwrotek TDF'a z "SPORT" (ten sam rok). Poza tym polscy raperzy nie zawdzięczają nic Liroyowi. Nie sądzę, żeby którykolwiek z mainstreamowców inspirował się nim kiedykolwiek, poza tym Liroy stworzył optymalnie niekorzystny wizerunek polskiego rapera, przez co panowie w szerokich spodniach byli spaleni na starcie i ciężko było im się wybić na dużą skalę.
Pozdrawiam.
1.Bilon
2.Wilku
3.Peja
4.Pomidor
5.Boski Roman
6.Jamal
7.Całe PTP
8.Liroy
9.Żary
10.Paluch
Największa porażka to oczywiście Tede