Pier Paolo Pasolini

7,6
668 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Pier Paolo Pasolini

Jaki mistrz ? Zwykly zboczeniec. Pedofil jakich malo. Jego filmy to pseudo inteligentne wywyody. Epatuje nagoscia. Zwykle szmatlawce ktorych ludzie nie rozumieja tylko wychwalaja bo chca byc "inteligentni"

użytkownik usunięty
Zandarm

Pan nie widział ''Teorema'':>.

Heh pasolini skakał by ze szczescia gdyby wiedzial ze w 2007 roku tak o nim piszą:).
ja sam cytat z ciebie daje se już w pis na gg : ''Jaki mistrz ? Zwykly zboczeniec. Pedofil jakich malo.''To jest panie drogi wielki komplement ''Pedofil Jakich Mało!!''

Podpisuje się obiema łpkami:>.

To miało być śmieszne ? TRzeba być głupkiem żeby cieszyć się z tego, że jest się pedofilem. Przez profesjonalną krytykę jego filmy dostały nie więcej niż 2,5 gwiazdki na pięć www.allmovie.com
Tez chyba masz chore w glowie i dajesz dowod na to ze jest on uposledzony

użytkownik usunięty
Zandarm

aaaa to tu sie przyczepił.Witam.Pytam w prost:widziałeś człowieku 'Teorema'?

Co rozumiesz przez 'profesjonalna krytyka'.Czy wiesz ze jedziesz po największym publicyście i teoretyku filmu jaki się narodził?Ten pan nazywał w kinie epoki,nurty itd.Wytyczał nowe drogi w narracji i formie.Duyzo jego filmów sie niestety zestarzało(najbardziej chyba trylogia życia) ale swojego czasu były nagradzane za świerzość i nowatorską forme(on jako jeden z pierwszych zaczoł urzywać naturszczyków).Jego kino emanowało jego poglądami...fakt często jest amoralne ale jak twierdzi Alejabdro Jodorowsky(zresztą wyznawca Pasoliniego) ''cała sztuka współczesna jest Amoralna''.

Ja szacunku do pasoliniego nabrałem dopiero po paru latach uczeszczania na zajecia z histori filmu i kiedy zrozumiałem jak wielki wkład miał w historie kina.Wczesniej był dla mnie popierdoleńcem który zrobił adaptacje Markiza De Sade i został zaciukany...Potem zaczołem oglądać reszte jego filmów i okazało się że był geniuszem.

Twierdząc e ten koles jest tylko zdegenerowanym pedofilem pokazójesz jak mało wiesz o filmie i jakim jestes nierozumnym ignorantem.Niewiem jakie masz poglądy polityczne...I w sumie niewazne.Wazne jest to jak wąskie masz choryzonty.

Ja naprawde chciałbym usłyszeć co rozumiesz przez ''profesjinalna krytyka''...gdzie żeś takie brednie wyczytał?Odpowiedz...Nigdy niesprzeczytałem negatywnych wypowiedzi na temat tego pana...a swojego czasu czytałem masy ksiąrzek filmoznawczych.

Człowieku, zanim zaczniesz cokolwiek pisać, kup sobie najpierw słownik ortograficzny.

użytkownik usunięty
Zandarm

jesli myslisz ze http://www.allmovie.com/ to profesjinalna krytyka to ty chyba masz chore w glowie i dajesz dowód na to ze jestes nienormalny...

Zandarm

to jest lekka przesada, to prawda, że niektóre filmy Pasoliniego są słabe, jak na przykład Salo, ale są też filmy niesamowite jak przykładowo Medea, bowiem jeszcze wszystkich jego filmów nie widziałem, a jeśli chodzi o jego pociąg do młodych chłopców, no cóż nie uważam tego za zboczenie i mam nadzieje, że nie uczynił żadnemu krzywdy, żeby zasłużyc na miano pedofila! Po za tym, może właśnie dlatego nazywasz go pedofilem, bo sam w sobie kryjesz podobne popędy i wybrałeś taki rodzaj sublimacji;p

mariouszek

Dość pierniczenia, ten reżyser jest kultowy i basta!

użytkownik usunięty
mariouszek

Człowieku...on jakis czas temu wbił na mój profil i urządzał mi burdy dlatego ze miałem madzie buczek w avatarze...To jakis chwiejny psychicznie palant z prawicowymi zapędami.

użytkownik usunięty

ps rzałuje ze nieoznakowalem sobie tego tematu jako obserwowany...teraz nieodpisze.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
Zandarm

A co do nagosci to wybacz ale to byla ekranizacja De Sade wiec pozapinani po sam kolnierzyk biefgac nie mogli....

ale jesteś nonkonformistyczny, taki prawdziwy lewicowy mędrzec pochylający się nad ludem itp....prawdziwy wrazliwec społeczny...dalej gloryfikujcie komunistów, nazioli tez byś wynosil pod niebiosa??? każdy kto aktywnie działał po stronie takich poglądów już chyba z definicji ma nie po kolei

mariouszek

ostatnia linijka....malo zabawny chwyt ponizej pasa...........................

Zandarm

do kolesia ktory powiedzial ze mam zapedy pedofilskie............

użytkownik usunięty

Chciałbym przeprosić każdego kogo uraził mój post. To moje osobiste odczucia któreg ubrałem w złe słownictwo. Ja także rządam przeprosin za nazwanie mnie "pedofilem prawicowym który struga rysia".

użytkownik usunięty
Zandarm

napisz jeszcze jakie filmy pasoliniego widziales i ze nie jestes w stanie ocenic twórczowsci tego pana to perzeprosze za prawicowego pedofila z mila checia...

co racja to racja, obejrzałem Salo i Dekameron tak więc nie mogę byćchyba obiektywny. Nie chcę zamieszać więc obejrzę resztę jego filmów. Pozdrawiam i czekam na należne mi przeprosiny

użytkownik usunięty
Zandarm

Przepraszam za obelżywosc i nawołuje do pokory wobec sztuki...Jesli coś przekracza twoje możliwosci percepcji to niekoniecznie odrazu jest gównem.Salo to nie jest zły film...Cięrzko wymagac poprawnosci politycznej od ekranizacji Markiza De Sade.Niektórzy twierdzą ze ten film piętnóje teżimy Faszystowskie. A Dekameron nie przetrwał próby czasu(jak zresztą cała trylogia).

Zobacz Teorema i Medea...chodz boje sie ze jesli podejdziesz do nich odrazu z niechęcią to i tak zdania nie zmienisz.

pozdrawiam

To, że Salo piętnuje nazizm można wywnioskować z lewicowych poglądów Paolo. Chętnie obejrzę i pierwsze słyszę abym był do czegoś wrogo nastawiony, nie znając mojej reakcji po obejrzeniu !

Zandarm

Możecie mi wytłumaczyć jak kręcono podczas filmu sceny "ostre" ?

Zandarm

Wyżej cenię dzieła Felliniego....................................

Zandarm

Jak już mówiłem obejrzę. Właśnie ściągam Ewangelię św. Mateusza i Kwiat 1001 i 1 nocy. Ale nie moge wyrzucic z glowy mysli ktora nakazuje mi twierdzenie ze to wszystko jest robione nie dla sztuki tylko dla wlasnych perwersji

użytkownik usunięty
Zandarm

Kwiat 1001 nocy rto cze4sc trylogi zycia...ale lepszy w sumie niz decameron.Czesto zarzuca sie Gibsonowi ze zrzynal ze mateusza(nie sw. panie...bo wlasnie pasolinie usunol sw)Co ciekawe w filmie gra matka Pasoliniego.
\
A czym jest wedlug ciebie akt tworzenia jesli nie masturbacja?wyrzuceniem swoich lęków, pragnien?

Jeszcze musisz zalwarzyc ze tak jak Herzog portretowal jednostki tak paolo skupiua sie bardziej na malych spolecznosciach...

Żandarmie, ty coś ściemniasz. Niedawno w rozmowie ze mną pisales, ze widziales nie tylko Dekameron i Salo, ale jeszcze Ptaki i ptaszyska oraz Opowiesci kanterberyjskie. Nieładnie, nieładnie.
Postawić trzeba sprawę jasno: przeciw Pasoliniemu nie użyłeś ANI JEDNEGO argumentu. Nic a nic. Ogólnikami tego typu, to do każdego twórcy można się przyczepić.

mariouszek

O Salo bym nie powiedział że jest słaby trzeba zrozumieć o co chodzi i dlaczego ten film powstał. tyle

halord13

Tak samo słaby jak pierwowzór, wynudziłem się na tym filmie:) a jakoś nie chce mi się wracać do tego filmu, choć powinien mi się podobać, to jednak wydał mi się dogłębnie nudny, jednym słowem jouissance;p

mariouszek

Zależy jak go się go ogląda gdzie i z kim no nic . nie będę przekonywał

halord13

ale do czego masz mnie przekonywać, wiem że ci przypadł do gustu i rozumiem cię, ale ja osobiście uważam to za najgorszy film Pasoliniego, wiele hałasu o nic, tyle słyszałem o tym filmie, ale w moim odczuciu wydał się równie nudny jak proza markiza i tyle:)

mariouszek

Eraserhead Davida Lyncha ci polecam i tyle może cie zanudzi . a co do filmu salo już nie bede sie wypowiadał .

halord13

Głowa do wycierania to zupełnie inna bajka niż Salo

mariouszek

to prawda ale nie chciałem wyjśc za człowieka lubiącego jak sie faceci całują . wątek anarchi skupił moja uwage

mariouszek

dlatego przerzuciłem myśl na głowe do wycieranai

Zandarm

Ale jaka tu sie ciekawa rozmowa toczy! Można dołączyć na chwilę?

Zandarm

Pedofil? Jaki pedofil? Był gejem. I chwała mu za to (bo niby czemu nie miał być?). Fakt, że nie widziałem "Salo" i "Chlewu" (trochę się tych filmów boję :P ), a "Ewangelia..." i "Teoremat" do mnie nie trafiły (choć, wydaje mi się, że łapię metaforę tego drugiego filmu), ale: "Mamma Roma", "Medea", "Król Edyp", "Opowieści kanterberyjskie" i "Kwiat tysiąca i jednej nocy" to dzieła znakomite! Oceniać całość jego twórczości przez pryzmat jego orientacji seksualnej -jest chore! Pewnie znacznie bardziej niż najdrastyczniejszy, czy najbardziej szokujący film Pasoliniego.

użytkownik usunięty
Davus

Ludzie postrzegaja Pasoliniego raczej przez ''salo'' bo ich przygoda z jego filmami sie na tym zaczyna i kończy.Jestes ewenementem.

nie ma się co bać "Chlewu", bliżej tu do "Króla Edypa" niż "Salo"

Marcineusz_Zet

Możliwe, ale gdzieś coś czytałem, że stado świń pożera tam jednego z bohaterów. Sam słowny opis mnie odstraszył. :P Ale może to bezpodstawne. Pewnie prędzej, czy później obejrzę. Następny jednak w kolejce: "Dekameron". Moim zdaniem ani "Opowieści..." ani "Kwiat..." się nie zestarzały. Mam nadzieję, że "Dekameron" też nie.

użytkownik usunięty
Davus

Na mnie nie zrobiły wrażenia:/.Kocham pasoliniego najbardziej za ''teoreme''.

Obejrzałem "Dekameron". Dobra adaptacja (choć może bardziej: ekranizacja) Boccaccia. Fakt, że gdybym sam adaptował książkę, wybrałbym kilka innych nowelek zamiast np. tej o spowiedzi, czy o odwiedzinach kumpla po śmierci, bo moim zdaniem te są akurat mało "filmowe" (i należą do słabszych ze stu tworzących "Dekameron"). Poza tym: wybór trafiony. "Słowik" i ta o niemym ogrodniku w żeńskim klasztorze należą do moich ulubionych :P. Z "trylogii" to część najsłabsza. Widać później tendencję zwyżkową -aż do "Kwiatu...", który uważam za arcydzieło (ach ta narracja szkatułkowa! Równie dobra udała się chyba tylko w "Rękopisie znalezionym w Saragossie" Hasa -w każdym razie nic innego mi w tej chwili do głowy nie przychodzi). Najsłabsza, ale wciąż dobra, jak zaznaczyłem na początku. Kontrowersje w filmie są równe kontrowersjom w książce. Jeśli jeszcze można mówić o jakichś kontrowersjach wokół kilkusetletniego zbioru nowelek. A do wielbiciela Felliniego, który stawia go ponad Pasolinim: ja również uważam, że Fellini to artysta większej miary, ale zauważ, że Pasolini maczał palce przy "Nocach Cabirii" -jednym z moich ulubionych filmów Felliniego i przy genialnym "Słodkim życiu". Sam ten fakt też może świadczyć o talencie Pasoliniego.

użytkownik usunięty
Davus

Pozatym jak oglądałem ''satyricon'' ostatnio to stwierdziłem ze bliżej temu filmowi do Pasoliniego niż Feliniego:P.

Też miałem takie skojarzenia. Ewidentne nawiązanie Felliniego do Pasoliniego.

użytkownik usunięty
Davus

Moze nie tak do konca... ale podobne podejscie do adaptacji na pewno.

No nie wiem. :P Widziałem ten film na ostatnich Nowych Horyzontach -i prawdę mówiąc, gdybym nie wiedział, że to nakręcił Fellini, doszedłbym do wniosku, że to trzecia część "antycznej trylogii" Pasoliniego (gdyby taka trylogia istniała :P). Zresztą film ciekawie dopełnia "Medeę" i "Króla Edypa". A Fellini czasem potrafił robić filmy "nie w stylu Felliniego". Poza "Satyriconem" można wspomnieć np. o "Casanovie". To też "adaptacja", ale jak inna od adaptacji Petroniusza.

Zandarm

Zaskakujące, że ten kompromitujący post podpisała osoba, która za swojego ulubionego aktora uważa Klausa Kinskiego - aktora jak najbardziej genialnego, ale i absolutnego dziwkarza, przechwalającego się w autobiografii niezliczoną liczbą stosunków uprawianą z kim popadło i gdzie popadło. Erotomanię również uznać można za "zboczenie". Tyle że preferencje seksualne artysty nie decydują o wartości tworzonej przez niego sztuki.
Zresztą... Pedofilia to chyba zbyt mocne słowo. Chyba znowu komuś pomyliło się z homoseksualizmem.

Filmami P.P.P. nie zachwycają się wyłącznie domorośli kinomani, którzy na siłę starają się wypaść na inteligentnych. Można wręcz powiedzieć, że są w mniejszości. Wśród miłośników jego twórczości jest natomiast wielu wybitnych znawców kina. Z naszego rodzimego podwórka: Maria Janion, Krzysztof Loska, Grażyna Stachówna, Andrzej Pitrus, Piotr Kletowski... Są to doktorzy i profesorowie renomowanych uczelni. Wątpliwe, by promowali twórczość Pasoliniego, gdyby nie była wartościowa.

Dla niewyrobionych kinomanów CHLEW, DEKAMERON, TEOREMAT czy SALO będą po prostu niezrozumiałe, może nawet odstręczające. Nie są lekkie, łatwe i przyjemne w odbiorze (może z wyjątkiem tzw. Trylogi Życia). Trzeba do nich dorosnąć. Nie zaszkodziłaby lektura, osadzająca je w historyczno-filozoficznym kontekście. Polecam wydaną w Polsce zbiorową pracę pt. "Pasolini: Tak pięknie jest śnić."

Warto dowiedzieć się o danej osobie więcej, zanim się rzuci w nią przysłowiowym kamieniem.

Vuzz

No ale wiesz, Maria Janion to się zawsze interesowała "dziwnymi" motywami;p Szalona kobieta;p

mariouszek

Nie podpisuję się dłużej pod tym co napisałem...zmieniłem zdanie, może i słusznie......dość dobry reżyser, dla niektórych mistrz....napewno oryginalny....jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam.....mnie osobiście zaczęły śmieszyć komentarze które sam napisalem....pedofil ? komunista ? antyklerykał ? Nie mi oceniać.....jego poglądy to jego sprawa a bycie antyklerykiem nie oznacza bycia złym człowiekiem.....pozdrawiam serdecznie