Quentin Tarantino

Quentin Jerome Tarantino

8,9
44 301 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Quentin Tarantino
maniekboy

Hmm były stopy w walce mandingo (do tej pory to były kończyny kobiece, także może się nie liczyć :)) Dzięki Quentinowi trafiam teraz za to na tytuły, które wykorzystywał przy tworzeniu swoich filmów. Na razie zaliczone 'Django' Sergio Corbucciego i 'Dark of the Sun', z którego motyw przewodni został wykorzystany w 'Bękartach'. Co do nawiązań to najbardziej mi utkwiły mi sceny z Waltzem, gdzie np. opowiada Django legendę o Brunhildzie - ' Niemcy? U nich w każdej legendzie musi występować góra' (W 'Bękartach' "górskie" alibi Bridget von Hammersmark) albo przed spotkaniem z Candy'm Schultz odpala po francusku - od razu skojarzyła mi się ta scena z trzema 'Włochami' również z 'Bękartów'.

maniekboy

Ja spostrzegłem też jeszcze jedną, może przypadkową, rzecz. W KB2 Uma była pogrzebana na 'miejscu' Pauli Schultz, a w Django występuje Dr. King Schultz.

maniekboy

1. Pierwsza scena we Wściekłych psach i rozmowa Django z Le Quint - taka sama praca kamery.
2. Walka z pozoru słabych ludzi (niewolnicy, kobieta, żydzi).
3. Cytowanie Biblii (Pulp Fiction).
4. Używanie wielu języków (Bękarty wojny, Kill Bill), pojedyncze słowa w innym języku (Pulp Fiction).
5. Oczywiście czarny humor (Pulp Fiction, Wściekłe psy).
6. Zabawki Sherlocka Holmesa (Bękarty wojny i Hans Landa z fajką).