Nie chodzi mi tu o Wasze ulubione filmy "zrobione" przez Tarantino, ale te, które On uwielbia; na których się wychował; te które wywarły na nim ogromne wrażenie; z których czerpie. Chciałbym żebyście podawali konkretne tytuły takich filmów, o których wspominał w wywiadach, wyraźnie czerpał w filmach, itd. (tylko pamiętajcie nie wszystkie tytuły jak leci, o których gdzieś tam wspomniał, że widział, ale te jego naj)
Dobry Zły i Brzydki, Miasto w Ogniu, Dawno temu w Ameryce, Bande a part, Do utraty tchu, 12 gniewnych ludzi, Alphaville, Gra pozorów, Kiss me deadly, Bonnie and Clyde, Wejście smoka, Taksówkarz, Shaft, Coffy, Sonatine, Gra śmierci, Długi postój na park Avenue - nie mam żadnego potwierdzenia, ale musi być miłośnikiem tych filmów skoro zżyna z nich pomysły.
Twój post też nie należy do najmądrzejszych, a jednak umieściłeś go tutaj i jeżeli tak uważasz, to mam nadzieję, że już więcej nie będziesz się udzielał w tym temacie.
A jeśli chodzi o ten temat, to nie jest on kolejną zabawą w wypisywanie jak największej liczby tytułów, te filmy naprawdę są mi potrzebne i mam zamiar z nich skorzystać, więc jeśli ktoś jeszcze coś zlokalizuje, to będę bardzo wdzięczny.
Tyle
Good, Bad and Ugly (1966)
Rio Bravo (1959)
Taxi Driver (1976)
His Girl Friday (1940)
Rolling Thunder (1977)
They All Laughed (1981)
The Great Escape (1963)
Carrie (1976)
Coffy (1973)
Dazed and Cnfused (1993)
Five Fingers of Dead (1973)
Hi Diddle Diddle (1943)
Te filmy podał w plebiscycie Sight & Sound w 2002 roku na najlepsze filmy.
Golden Stallion (1949) [http://www.nytimes.com/2000/09/15/arts/15WATC.html?ex=1219550400&en=8aa4e4d8116 bdbae&ei=5070] bardzo fajny tekst :) niestety nie udało mi się nigdzie dopaść tego tytułu ;(
Filmy, które zaisnspirowały Kill Bill'a:
-Lady Snowblood
-Thriller, AKA: They Call Her One Eye
wspominał o tym w jakichś wywiadach