Quentin Tarantino

Quentin Jerome Tarantino

8,9
44 581 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Quentin Tarantino

Tarantino, sukcesywnie, od napisania scenariusza "Od zmierzchu do świtu" kończy się. Mam ogromną nadzieję, że dźwignie się, odrzuci chęć zabawy i manipulowania (?) widzem. W moim odczuciu agresja, ciągłe i bezcelowe zabijanie w jego filmach jest motywowane jedynie chęcią wzbudzenia u widza satysfakcji z oglądanej jatki. Chorej satysfakcji, bo zbrodnia, jaka by nie była, powinna nas przerażać i skłaniać do przemyślenia sprawy i wyciągnięcia wniosków w postaci takiej, iż zabijanie dla wyłącznej przyjemności zabijającego jest chorym zachowaniem. Owszem, jestem fanką Quentina, ale niepokoi mnie kierunek, w którym poszedł pisząc kolejne scenariusze i realizując kolejne filmy. "Pupl fiction" jest nowatorskim dziełem i nie boję się użyć tego słowa, chociaż wielu mnie pewnie za to skrytykuje. Nowatorstwo polegało na ujęciach niestandardowych dla tego rodzaju filmów i montażem tworzącym pozorny chaos. Dialogi i zwroty, które weszły do języka potocznego świadczą o tym, że jest to film kultowy. Koniec słowotoku. Quentin, wróć do korzeni i obierz inną drogę.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
gnatekadi

Ty, chyba z kolei nie umiesz faceta od kobiety rozróżnić...

Quentin idzie w dobrym kierunku i cieszę się, bo jego dzieła są coraz bardziej dojrzałe. A nadal bawi się kinem...