Nie zamierzam nikogo prowokować debilnymi porównaniami jak to na stronie pajacyka M.Mroczka - kto jest lepszym aktorem? de Niro czy Mroczek.
Zadam za to pytanie znacznie trudniejsze a moim skromnym zdaniem NIEROZSTRZYGALNE.
Kto jest lepszym Antychrystem? Louis Cyphre czy John Milton?
Moim (znowu skromnym) zdaniem:
Harry Angel - 10/10
Adwokat diabła - 9/10c
Jak można porównywać mistrza De Nira z pajcykiem Mroczkiem... Mroczek powinnien czyscic mu buty i blagac zeby czegos go nauczyl... To moja odpowiedz na pierwsze pytanie...
Żeby odpowiedziec na drugie pytanie (moim zdaniem) trzezba sie przyjrzec 5 scenom tych dwoch swietnych filmow: W Harry Angelu: gdy De Niro siedzi w Kościele, gdy Obiera jajko i gdy opowiada Harremu o jego prawdziwej historii... W Adwokacie Diabła natomiast gdy Al Pacino Jedzie z Kevinem Lomaxem metrem i zaczepia go jakis gośc i ostatnia scena z filmu... Zacznijmy od Adwokata Diabła, gdy jechali metrem: Al Pacino nagle powiedzial: Jedz do domu bo twoja dziewczyna kocha sie z twoim kumplem na (podal jakis kolor) nakryciu... Wszystko to powiedział po hiszpańsku, jego mimka twarzy byla idealna... Ostatnia scena z filmu Kevin Lomax probuje zabic Ala Pacino... Ten mówi z taka szyderczoscia: Tak, jeszcze, zlosc jest ostatnim listkiem figowym człowieka... Szczerze nie mógl sie lepiej zachowac w takiej scenie Szatan... Teraz Harry Angel... Pierwsza scena w Kościele (Czy AntyChryst powinnien byc w Kościele??) Zwrócmy uwage na to jak mówi do Harrego... Druga scena gdy obierał jajko, popatrzmy w jaki sposob to uczynil... I moja ulubiona scena gdy opowiada historie Harremu: "Gdyby miał szpony i ogon, łatwiej byś uwierzył??" i jego perfekcyjna mimika twarzy albo "Przez 12 lat żyłeś cudzym życiem, cudzymi wspomnieniami" i wtedy ta jego mina taka wroga... Nastepny tekst: "Co nadaje życiu sens?? Wszystko!!! Poznieważ niektorzy je kochają, inni nienawidzą..." Wtedy popatrzmy na ten uśmiech... Jest taki diabelski... Pózniej mówi: "Ciało jest słabe, Tylko dusza jest nieśiertelna" De Niro patrzy normalnym wzrokiem kamera na Harrego i spowrotem na De Nira... Tutaj stop: Nie patrzcie na jego oczy lecz na usta i brode jak on dokladnie mówi słowa: "AND YOURS BELONGS TO ME" (a twoja należy do mnie)... Młodzi powinni sie uczyc tej sceny na pamiec (moim zdaniem)....
Louis Cyphre 10!/10
John Milton 9,5/10
Porownałem Szatanów nie filmy...
Pozdrawiam Kinomanów