Robert Downey Jr.

Robert John Downey Jr.

8,9
164 422 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Robert Downey Jr.

Widziałem z nim całe 9 filmów, za każdym razem grał identyczną postać, różniły się tylko nazwiska, ubiór, raz nawet kolor skóry. Widziałem go w filmie z 94 roku i w tych dzisiejszych. Nasuwa się pytanie czy on w ogóle potrafi coś innego zagrać, poza jego głupkowatą postacią.
Więc teraz zadanie dla was, czy znacie jakiś film, gdzie zagrał jakąś inną rolę? Czy jednak on zawsze gra tą samą postać.
ps zobaczyłem teraz jego pozycje hahaha rankingi na tej stronie są coraz śmieszniejsze. Stawianie tego typa obok Eastwooda, albo Nortona, a nawet przed Brando albo Connerym. Hahahaha, nie róbcie sobie jaj ludzie.

Zobacz sobie Czas Przemian, Wszyscy Twoi Święci, Zodiak, Chaplin, Kiss Kiss Bang Bang, Futro: portret wyobrażony Diane Arbus (ten film jest piękny).
Założe się, że oglądałeś tylko filmy typu Iron Man, czy Sherlock Holmes. Te filmy są świetne, jednak moim zdaniem postacie, które w nich gra są dość podobne. Polecam filmy wymienione wyżej. Gdy je zobaczysz dowiesz się dlaczego Downey jest tak wysoko w rankingu.

użytkownik usunięty
4Muza

Widziałem z nim kiss kiss bang bang i stwierdzam, że zagrał tam swoją standardową postać. Całkiem dobrze ma ją dopracowaną, ale on zawsze gra identycznie. To samo zachowanie, ten sam sposób mówienia, ten sam głupkowaty humor. Już w Natural Born Killers to udowodnił.
Więc prosił bym nie o kilka filmów, tylko o jeden, w którym rzeczywiście gość zagrał inaczej. W którym jego kreacja nie była przepełniona głupkowatym i wymuszonym poczuciem humoru.
Po wprowadzeniu poprawek widziałem z nim całe 11 filmów, szczerze nie znam żadnego innego równie powtarzalnego aktora. Więc jak, będzie mi dane poznać cały 1 tytuł filmu, w którym rzeczywiście zagrał coś innego, niż jego standard?
W sumie to futro kiedyś dawno temu widziałem, może tam zagrał jedyną nie głupkowatą rolę, będę sobie musiał przypomnieć film.
Tak czy inaczej, ten cały ranking dalej wydaje mi się co najmniej idiotyczny.

Solista- gra zwykłego mężczyznę, próbującego pomóc artyście z ulicy chorego na schizofrenie.
Zodiak- detektyw.
Futro: portret wyobrażony Diane Arbus- do pewnego momenty gra samymi oczami.
Wszyscy twoi święci- rewelacyjna scena w której pyta się ojca, czy ten go kocha.
Gothika- doktor.

To są tak mniej więcej do 2000 roku rolę poważne. W ogóle się z tobą nie zgadzam, bo ja uwielbiam jego rolę troszkę nie rozgarniętego Harrego, ekscentrycznego Holmesa, czy zwykłego wkurzonego faceta w Zanim odejdą wody. No ale cóż nie będę narzucała ci mojego zdania. Polecam zapoznać się z filmami powyżej.

Kinomaniaczka_fw

Ja serdecznie polecam Futro. To wspaniały film. Bardzo mi się podobał :)

4Muza

Też polecam Futro. Tak jak mówiła Kinomaniaczka_fw w większości filmu gra tylko oczami co jest dla mnie niesamowite.

groziszmi

I ja polecam. "Futro" to cudowny film, a RDJr zagrał tam po prostu przepięknie.

groziszmi

...i głosem..zarzuty,że"gra wszędzie tak samo"są idiotyczne!Pisze to ktoś,kto zupełnie nie zna antologii tego aktora!Polecam "Dwie dziewczyny i chłopak"..Trudny do osiągnięcia-ale dla wytrwałego-do osiągnięcia..Takie filmy?Cóż;Robert..miał wieloletnią przerwę..Teraz-poszedł na komercję..Zarabia;ja go z tego rozgrzeszam..Wiele lat grał za bardzo zaniżone stawki;kasa szła na opłacenie wysokiego ubezpieczania filmu,w którym grał..Bo..wtedy "zażywał" i firmy ubezpieczające film-słono sobie liczyły..Mówił:"zatrudniajcie mnie!Jestem NAJTAŃSZYM aktorem w Hollywood!"! Ten czas-na szczęście minął;ale..swoje trzeba zarobić;zwłaszcza,ze ma teraz rodzinę..Odkuwa się..A ..najlepiej schodzi Marvel..Może kiedyś jeszcze zagra jakąś..normalną rolę..

Jest takie pojęcie jak "aktor charakterystyczny". I to wcale nie oznacza, że jest gorszy. Są aktorzy, którzy są w stanie zagrać cały wachlarz różnego rodzaju ról o skrajnie odmiennych osobowościach, ale są też aktorzy, którzy potrafią naprawdę genialnie wcielić się w jeden określony typ. I aktor, który zagra dobrze różne osobowości nigdy nie dorówna aktorowi charakterystycznemu we wcieleniu się w tę konkretną postać, w której "specjalizuje się" dany aktor charakterystyczny.
Moim zdaniem Downey Jr. jest świetny i jego umiejętności aktorskie jak dla mnie nie podlegają dyskusji.

Nie wiem jak kreacja z Kiss Kiss... może Ci się wydawać podobna do tej z Sherlocka. Głupek, fajtłapa, prosty facet vs geniusz, ekscentryk, złożona postać, co w nich jest podobnego?

Syllas

Popieram, ja też nie widzę związku ale każdy ma swoje zdanie od razu zaznaczam ; )

Zobacz też film "W moich snach" Gra tam zabójcę .

ja osobiście polecam Soliste bardzo bobry film no i oczywiście Holmes

użytkownik usunięty

Być może kudlaty1125 ma trochę racji, problem w tym, że trudno jednoznacznie uznać RDJr-a za aktora jednowymiarowego. Na pewno jest to aktor charyzmatyczny, to właśnie dzięki jego osobie obejrzałam obie części Iron Mana plus Avengers choć do tej pory za tego typu produkcje się nie zabierałam. Stwierdzam jedno - ten człowiek ma w sobie "to coś" choć nie mam pojęcia jak to zdefiniować :)

Zobacz jeszcze "Jaja W Tropikach" Co prawda film moim zdaniem , nie najlepszy.Lecz warto go obejrzeć chociaż dla genialnej gry Roberta.

użytkownik usunięty
Kaem_fw

W jajach z tropikach gra swoją standardową rolę. Ja szukałem właśnie czegoś innego, filmu gdzie gość zagrał rolę nie przepełnioną głupawym humorem. W futrze mu się to udało, film co prawda niezbyt mi się podobał (fabułę miał porytą, ale reszta była git), aczkolwiek został dobrze zagrany.
Co do miejsca w top 10, mino wszystko daje uważam że jest ono zbyt wysokie jak na niego. Jakoś ciężko na równi z Nortonem, albo Eastwoodem, zaraz za którymi się obecnie znajduje.

Moim zdaniem właśnie tam się wyróżnił (Nie każdy aktor by to zagrał) A jeśli chodzi o Nortona i Roberta , to według mnie są oni na podobnym poziomie.A poza tym , nie przejmuj się rankingiem na tym portalu (Na #3 miejscu Johny Depp) Nie warto.

Polecam Chaplina..bo zdaje się że większość szanownych kinomaniaków zapomniała o tej roli...A tam gra wręcz koncertowo:). Pozdrawiam :)

użytkownik usunięty

RDJ ostatnio ma tylko jedną postać, którą dość dobrze opanował, niestety ja tej postaci nie kupuję.

Kaem_fw

Film o idiotycznym polskim tytule-jest GENIALNY!Poczytaj o tym tu na Filmwebie-pod tym filmem!Genialny scenariusz Bena Stillera!Ale film..wymaga przygotowania! RDJ ma-można by rzec-podwójną rolę..Stąd nominacja do drugoplanowego Oscara..

"Wszyscy Twoi Święci" - po tym filmie powinieneś zmienić zdanie. Genialna rola Roberta. :)

gosia2326

Rozmowa z ojcem pod koniec, i to pytanie czy go kocha wprost genialna z Wszystkich twoich świętych ; ))

Kinomaniaczka_fw

TAK! dokładnie TA scena. mnie rozwala za każdym razem ;)

gosia2326

To jedna z wielu"pereł"w dorobku tego aktora!Ma opinię,że..rolami drugoplanowymi-KRADNIE innym aktorom film..Zresztą cała obsada "Wszystkich..."dostała nagrody w Sundance..

Kinomaniaczka_fw

Jego niepewność, zbieranie się w sobie przed pójściem do rodziny i późniejsza rozmowa z matką również są wspaniałe. Cały ten film jest niesamowity.

CHAPLIN. To jest film, w którym moim zdaniem zagrał świetnie, jest to chyba jego rola życia. Filmy które wymieniłeś różnią się od siebie i to dość znacznie. Pragnę zauważyć, że on odgrywa taką postać, jaka jest w scenariuszu, to że teraz w Holmesie i Iron manie ma dość podobne role geniuszy ekscentryków, to nie jest jego wymysł. W ogóle w Hollywood zaczęto teraz często sięgać po postacie sarkastyczne i cyniczne, które on gra bardzo dobrze, stąd też tak wiele dość podobnych ról. Jeśli porównać Chaplina, Mniej niż zero, Serce i dusze, Kiss Kiss Bang Bang, Futro, Zodiak i Sherlocka Holmesa, to można stwierdzić, że ten facet może zagrać każdą rolę i z każdą z nich zrobi coś niesamowitego.

Syllas

Iron man-to..komiks na ekranie!RDJ..wyciska z tej postaci wszystko,co się da wycisnąć..To filmy wybitnie rozrywkowe.."W moich snach" to kryminał;świetny;z rolą Anette Benning-tak znakomitą,ze tym razem RDJ..nie udało się "ukraść :Jej filmu! Ale..ta rola,to dla Niego..nic;puch marny..Odnoszę wrażenie,że on tą rolą..świetnie się bawi..