Czy ktoś mógłby mi polecić, które filmy z Robertem Downey'em są najbardziej godne obejrzenia? Z góry dziękuję :)
Był już taki temat: http://www.filmweb.pl/person/Robert+Downey+Jr.-31/discussion/Filmy+warte+uwagi.- 1300153
To zależy od tego, jaki gatunek filmów lubisz najbardziej. Jeśli chcesz się wzruszyć, a jednocześnie obejrzeć film nakręcony z rozmysłem, to polecam "Futro. Portret wyobrażony Diane Arbus". "Chaplin" też zdecydowanie zasługuje na uwagę, ale chyba bardziej ze względu na niesamowitą postać, jaką był sam Charlie. A jeśli nie masz nic przeciwko wulgarnemu humorowi, to weź michę popcornu i zobacz "Jaja w tropikach" albo nieco subtelniejszą wersję sparodiowanego Hollywoodu - "Kiss Kiss Bang Bang".
W sumie, to mogłabym tu wymienić większość filmów z RDJ, bo wszystkie mają w sobie coś godnego zobaczenia i niemal wszystkie są bardzo charakterystyczne, przedstawiają dosyć nietypowe historie. I w każdym z nich Robert gra świetnie, bez względu na to, jaką rolę by mu powierzono. Ale i tak myślę, że pierwsze dwa to najlepszy wybór na początek.
A jeśli wolisz coś "nowszego", to bardziej polecam Sherlocka Holmesa niż Iron Mana - jestem wielką fanką powieści Conan Doyle'a, ale z takiego Sherlocka, jakiego stworzył Downey, to Conan Doyle może być bardzo dumny.
Miłego oglądania, bez względu na to, co wybierzesz :)
Hm;mogłabym Ci tu wyszczególnić całą listę filmów..Robert...grywał często role drugoplanowe-i w ..różnych produkcjach;wartościowych i tych mniej..Zawsze..KRADNIE INNYM FILM!! Jest tak niesamowitym,charyzmatycznym aktorem..Polecam "Less than zero"-Jego początek-brawurowa kreacja! Polecam "Wszyscy Twoi Święci";polecam.."Solistę"-zupełnie inny Robert! "Czas przemian";"Ta jedna noc"..Wszystkie,to majstersztyki..Poszukiwania polecam..skierować w stronę "Chomika"..