Sherlocka Holmesa widziałam tylko fragmenty... m.in. tę scenę w łóżku z poduszeczką....rozwaliła mnie. Musze znaleźć ten film i obejrzeć wreszcie całość:)
Znacie jakies filmy z jego udziałem, podobne do Sherlocka... albo najlesze waszym zdaniem:)
Widziałam jeszcze ( z tych fajniejszych) Kiss Kiss Bang Bang..świetny;)\
Hmm.. podobne do "Sherlocka"? Poczekaj rok, teraz będą robili sequela:) A na poważnie - polecam obejrzenie Holmesa właśnie (całości oczywiście:), bardzo oryginalne spojrzenie na wyeksploatowaną postać detektywa z Baker Street - super rozrywka. Podobny z ducha (w sensie, że bezwstydnie rozrywkowy) jest jeszcze "Iron Man" i "Iron Man 2" - postać głównego bohatera, Tony'ego Starka ma sporo cech wspólnych z Sherlockiem (geniusz, humor, ironia, ekscentryczność) - oczywiście jeśli lubisz kino akcji. A jeśli nie.. to i tak może ci się spodobać:)
Z kolei "Jaja w tropikach" to fajna komedia, niesamowicie się na niej uśmiałam, mimo iż to nie do końca mój ulubiony typ humoru. No i bardzo dobra rola Roberta (był za nią nominowany do Oscara).
"geniusz, humor, ironia, ekscentryczność" dodałabym jeszcze sarkazm... podobny z cech do dr. House'a (Hugh Lourie(:)
dzięki za info:)
House był wzorowany na Sherlocku podobno (albo na odwrót :P). Nie czytałem książek o przygodach detektywa więc nie wiem jak był przedstawiany, ale ten wizerunek jaki zawsze kojarzyłem za ***** nie przypomina tego z nowego filmu. No i przyjaźń Holmes-Watson momentalnie skojarzyła mi się z House-Wilson (nawet inicjały się zgadzają ;)).
faktycznie, inicjały się zgadzają. Ja też nie widziałam zadnego filmu z Holmes'em, ani nie wiem nic o nim. Skojarzyłam to podobieństwo w trakcie oglądania tych fragmentów:)
Jestem fanką House'a i wydaje mi się, że gdzies wlasnie słyszalam, że serialowy doktor wzorowany na tym detektywie:)
Ciekawostki przy Housie:
Postać dr Gregory House'a bazowana jest na Sherlocku Holmesie. Co ciekawe, Arthur Conan Doyle postać Holmesa oparł na postaci swojego znajomego, poznanego na studiach medycznych - Dr Bella, który był lekarzem zajmującym się diagnostyką.
House mieszka pod adresem "221B". Sherlock Holmes mieszkał pod adresem 221B Baker Street. Jest to nawiązanie do technik dedukcyjnych Holmesa, którymi posługuje się House, aby rozwiązywać "zagadki" chorób swoich pacjentów.
Plus porównanie postaci:
http://housewiki.fox.com/page/House+vs.+Holmes
Raczej nie przypadek :)
"Postać dr Gregory House'a bazowana jest na Sherlocku Holmesie. Co ciekawe, Arthur Conan Doyle postać Holmesa oparł na postaci swojego znajomego, poznanego na studiach medycznych - Dr Bella, który był lekarzem zajmującym się diagnostyką."
Tym samym House to 'powrót do źródła':)