Roma Gąsiorowska

6,6
20 118 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Roma Gąsiorowska

w którym wreszcie zrozumiem co ona mówi... Ciężko mi ją oceniac pozytywnie bo z taką
wymową ja po prostu nie wiem czy w filmie ona recytuje "Rotę" czy podaje przepis na ciasto
marchewkowe.

tomash_10

Ja ją jakoś w każdym filmie rozumiem..

no_name0

bo oglądasz z napisami

niewidomy

Czerstwe

no_name0

czy ja wiem czy czerstwe, jak widzę nie jestem jedyna, której przeszkadza wada wymowa? albo sposób mówienia? W każdym bądź razie, wytraca mnie to na tyle, że każda jej rola wydaje mi się sztucznie zagrana. Koszmar. Wczoraj oglądałam Listy do M. Gdy oglądałam sceny ze Stuhrem łatwo wchodziłam w klimat filmu, gdy pojawiała się ona było ok, ale gdy zaczynała mówić, cały czas towarzyszyła mi świadomość, że to gra, że to jest film i że to wszystko sztuczne. Gdy ją widziałam w sali samobójców nie mogłam się nadziwić, że mówi w ten sposób, nie przekonuje mnie to w cale, wszystko niszczy.

tomash_10

Ale w tym tkwi właśnie jej urok. Ma taki uroczy akcent i to jest fajna cecha. Bardzo urzekająca.

explain

Mnie to irytuje, nie jest dla mnie urocze. Niszczy dla mnie wszelki odbiór jej ról, tak jakby ktoś kto nie umie grać próbował to robić - ludzie wówczas właśnie mają taki śmieszny sposób mówienia, są sztuczni, nienaturalni i ona mi się właśnie taka wydaje.
Z dystansem podchodzę do niej, chciałabym ją usłyszeć i zobaczyć w roli gdzie będzie mówić poprawnie, bo póki co kojarzy mi się bardzo źle. I na dodatek zastanawiam się co to za aktorka, która nie potrafi opanować wady wymowy, bo mniemam, że to wada?