"W 2008 Samantha Geimer wystąpiła do sądu o umorzenie sprawy, co ma oszczędzić dalszych cierpień jej i jej rodzinie. Geimer twierdzi, że ponowne zainteresowanie prokuratury intymnymi szczegółami ma odciągnąć uwagę od błędów popełnionych wiele lat temu. W najnowszym filmie dokumentalnym o Polańskim ("Roman Polanski: Wanted and Desired") ujawniono kolejne dowody nierzetelnego prowadzenia ówczesnego procesu przeciw niemu. Z relacji ze sprawy wynika, że prowadzący ją sędzia Laurence J. Rittenband (zmarł w 1993) chciał skazać reżysera dla przysporzenia sobie popularności. Geimer przyznała, że seks odbył się za przyzwoleniem, a kilka lat wcześniej oświadczyła, że wybacza Polańskiemu i chce, by mógł wrócić do USA"
wikipedia.pl
wreszcie cie dopadli Romeczku. Artystą wilkiem jesteś i szanowanym, lecz trzeba sie rozliczyć z grzechami przeszłości.
Bez przesady, sprawa po tylu latach wydaje się jasna. Dziewczyna nie została zgwałcona, skłamała też w kwestii lat. Zatrzymywanie człowieka po 30 latach (w Polsce nawet sprawy o morderstwa zostają przedawnione)to prawny skandal. Nie rozumiem z czego się cieszyć, żenujące.
"Dziewczyna nie została zgwałcona, skłamała też w kwestii lat."
To ze skłamała w kwestii lat nie uniewinnia Polańskiego w żadnym stopniu. Trzeba było poprosić o dowód osobisty, albo legitymacje szkolna.
"Zatrzymywanie człowieka po 30 latach (w Polsce nawet sprawy o morderstwa zostają przedawnione)to prawny skandal."
Nie wiem gdzie ty widzisz skandal prawny. W USA tego typu przestępstwa nie ulegają przedawnieniu. Poczytaj trochę zamiast na necie cały dzień siedzieć.
A teraz powiem coś od siebie. Gdyby tutaj tu chodziło o starego, śmierdzącego capa, to rządny krwi motłoch domagałby się publicznego ścięcia na gilotynie. A ze to Polański...no cóż, to zupełnie inna sprawa.
"To ze skłamała w kwestii lat nie uniewinnia Polańskiego w żadnym stopniu. Trzeba było poprosić o dowód osobisty, albo legitymacje szkolna."
Padłem.
prasa rozgłosiła by to iż niby jest satanistą i że to on zamordował swoją żonę to powstałaby kolejna nagonka.. tak niewiele trzeba aby wbić ludziom do głowy informacje nie zawsze zgodne z prawdą...
Ku..wa,, dziewczyna miała 13 lat? Gdzie wasza moralność, że bronicie zwierzę, które dopuściło się takiego czynu?? To nawet nie kwestia pytania o dowód, przecież wystarczy spojrzeć na to dziecko i wszystko jest jasne!
DZIECKO powtarzam.
I nie jest to plotka, ponieważ akurat do kontaktów seksualnych z 13latką przyznał się przed sądem, poza tym w tej sprawie spędził już 40 dni w areszcie przed rozprawą..
Jest oskarżony o siedem zarzutów i rozprawa powinna się odbyć. Gdyby był niewinny, dopuściłby do procesu, a nie jak szczur podwinął ogon i uciekł za granicę.
Bardzo się cieszę, że go zatrzymano. Sądził, że skoro minęło 31 lat, to wzorując się na europejskim modelu prawa, sprawa ulegnie przedawnieniu. A tu ZONG! Amerykanie mają swoje prawo i żadne przestępstwo nie zostaje przedawnione.
Ciekawe idioci i hipokryci, co mielibyście do powiedzenia, gdyby chodziło o waszą 13letnią córkę.
I paszport Polsatu, wyciąg z konta bankowego, grupę krwi i oświadczenie w sprawie zezwolenia na pobranie narządów.
I zgadza się, że Polański to inna sprawa. Ale prawda jest taka, że dzięki tej sprawie wiele osób się zastanowi nim następnym razem wyda osąd na temat tak złożonych przypadków.
Prawda jest taka, że zepsuta 13latka uwiodła starszego i popularnego faceta. Głupi był, że dał się wpuścić w maliny, nic więcej.
Doskonale wiem, że w USA przedawnienia nie obowiązują. Nie znasz mnie, stosuj ten protekcjonalny ton względem swoich kolegów ;) Chodzi o otoczkę związaną z zatrzymaniem Polańskiego, o fakt, że upomniano się o niego po tylu latach, podczas gdy pani Geimer wystąpiła do sądu o umorzenie sprawy. Jeszcze jedno, jestem w stanie zrozumieć, że ktoś ma inne zdanie, pisze coś pod wpływem emocji, ale daruj sobie na przyszłość wycieczki personalne i wywody dotyczące mojej osoby. I nie musisz odpisywać, już tu nie zajrzę, bo na siedzenie na necie tyle czasu - jak wydedukowałeś nie mam, a i patrzreć po wielu wpisach - dyskutowac z kim nie ma. Sami święci. Dobrej nocy życzę.
Ludzie, co z wami! Ktoś umiera, dajecie same dziesiątki (vide Patrick
Swayze). Ktoś wplątał się w kryminał, (nie wiadomo czy jest słusznie
oskarżony, czy nie) dostaje niskie oceny. Tu się ocenia twórczość danej
osoby, nie samą osobę.
nic dziwnego że uciekł ze Stanów wiedział że sędzia chce mu dać jak
najwyższy wyrok dla własnej sławy. Dziwne to jego aresztowanie. Teraz po
tylu latach. Jakby w stanach komuś się nudziło i pomyślał że musi zamknąć
Polańskiego. Tam jest tyle podobnych spraw a nawet w połowie nie dochodzi
do ich rozstrzygnięcia.
Czyli podsumowując- sędzia chciał go skazać dla sławy, ona była dupo..ką i chciała się z nim przespać dla sławy, a biedny 40paroletni Polański wpadł w ich sidła. Współczuję mu, naprawdę.
"Ku..wa,, dziewczyna miała 13 lat? Gdzie wasza moralność, że bronicie zwierzę, które dopuściło się takiego czynu?"
NO ale przecież to Polański :)
Ja nie bronię, należy mu się wyrok jak każdemu innemu też. Argument, że minęło 30 lat jest śmieszny- gdyby nie spierniczył ze Stanów w 1978, nie byłoby 30lat i siedziałby od razu i nie nakręcił tych wszystkich filmów, nad którymi się tak rozpisujecie. Ja mam rodzeństwo w tym wieku i gdyby jakiś dziad zrobił coś takiego z kimś z mojej rodziny, nie ręczyłabym za siebie. Fakt, że ona chciała nie ma nic do rzeczy, choćby go prosiła nago na kolanach. Miała 13 lat, ogarnijcie się ludzie, bo rzygać się chce.
Ale nie wiedział, ze jest nieletnia. Jest subtelna różnica między facetem gwałcącym dziecko, bo go to kręci, od faceta, który poszedł do łóżka z młodą kobietą, a dopiero po fakcie okazało się, że ta go oszukała co do wieku. Poza tym można sobie obejrzeć w sieci jej zdjęcia. Na 13 to ona nie wyglądała.
Romuś jest niewinny, tak jak Wojutuś Jaruzelski.
Nie macie szacunku dla straszych ludzi! Nie rozumiecie, że mu się bzykać chciało?
Mnie się też chcę, mam pod domem podstawówkę, może wyrwę jakiegoś 13latka. Ale cholera, zapomniałam uzupełnić zapasy wódki i koksu.
On miał wtedy 45 lat, więc nie był "starszy". I po raz n-ty powiem do niedouczonego reprezentanta szanownej zakompleksionej tłuszczy, że Polański nie dopuścił się świadomie seksu z nieletnią, bo myślał, że dziewczyna jest pełnoletnia. A co do koksu - 13tka sama go sobie zaaplikowała.
Ciekawe, że wszyscy wieszają psy na Polańskim, ale o ćpającej i puszczającej się 13tce mówią jak o ofierze. A jak poczytać komentarze pod "Galeriankami" to o bohaterkach mówi się jako o k**ach. Moraliści, którzy relatywizują? Ciekawe, doprawdy.
P.S. Najpierw trzeba poczytać i się podszkolić, potem samemu poanalizować, dopiero na końcu człowiek wyrabia pogląd. Większość niestety najpierw ma pogląd, a dopiero do niego dostosowuje rzeczywistość. Pogratulować.
Ja nie mam co się podszkolić, seks z dziećmi jest seksem z dziećmi, a że te dzieci są jakie są to już inna sprawa. Może będziemy karać dzieci, a nie starszych kolesi (on miał 43, ona 13, więc był BARDZO starszy). Mam do Ciebie zasadnicze pytanie- masz dzieci?
Stanley Hartman, nie masz racji. Polański wiedział, że miała 13 lat, co potwierdzają trzy fakty:
1. Przyznał się do tego na rozprawie.
2. Skontaktował się z jej matką i poprosił o pozwolenie na wykonanie zdjęć. Jeśli uważałby, iż jest pełnoletnia, to by przecież nie pytał o pozwolenie matki, bo było to bez sensu.
3. Miał wykonać zdjęcia nastoletnich dziewczynek do pisma "Vouge Hommes". Nie dorosłych kobiet, a dziewczynek.
Świadomy seks z trzynastoletnią dziewczynką to jest pedofilia.
A był to gwałt, bo była pijana i odurzona, czyli nie mogła podjąć świadomej decyzji. Nie ważne czy sama sobie to zaaplikowała czy nie. Ważne, że była odurzona.
Czy wyglądała na trzynaście lat czy więcej to nie wiem. Kwestia osobistej oceny. Wyglądała tak:
http://www.pardon.pl/zdjecie/3/975955/78419
Co do drugiego punktu, z tego co pamiętam seks w USA przynajmniej dawniej, był dozwolony od lat 16. Więc kiedy Polański dzownił do matki o powolenie, to jest to jasne ponieważ nie skończyła 18 lat. Ale mógł pomyśleć że po 16 jest już na pewno, z resztą na tyle gdzieś wtedy wyglądała. Więc o pedofilii cieżko mówić, a już w ogóle o gwałcie jeżeli sama wniosła o umorzenie całej sprawy przyznając się, że za jej zgodą doszło do seksu.
co nie zmienia faktu, że mamy prawo o tym dyskutować. Poza tym przyznał się, więc już nie tylko Polański i ona.
"Ku..wa,, dziewczyna miała 13 lat? Gdzie wasza moralność, że bronicie zwierzę, które dopuściło się takiego czynu?? To nawet nie kwestia pytania o dowód, przecież wystarczy spojrzeć na to dziecko i wszystko jest jasne!
DZIECKO powtarzam.
I nie jest to plotka, ponieważ akurat do kontaktów seksualnych z 13latką przyznał się przed sądem, poza tym w tej sprawie spędził już 40 dni w areszcie przed rozprawą..
Jest oskarżony o siedem zarzutów i rozprawa powinna się odbyć. Gdyby był niewinny, dopuściłby do procesu, a nie jak szczur podwinął ogon i uciekł za granicę.
Bardzo się cieszę, że go zatrzymano. Sądził, że skoro minęło 31 lat, to wzorując się na europejskim modelu prawa, sprawa ulegnie przedawnieniu. A tu ZONG! Amerykanie mają swoje prawo i żadne przestępstwo nie zostaje przedawnione.
Ciekawe idioci i hipokryci, co mielibyście do powiedzenia, gdyby chodziło o waszą 13letnią córkę."
^^^^ - Pozwolę sobie też przytoczyć wypowiedź użytkownika Gregg:
To się w głowie nie mieści. Po 31 latach amerykańscy "mściciele" dorwali 70 letniego dziadka za seks (nie żaden gwałt bo dziewczyna się zgodziła) z 13-latką która podawała się za starszą :P Serdeczne gratulacje !! Z Osamą nie wyszło zatem FBI musi się zadowolić podstarzałym reżyserem. Sukces niebywały.
Gratuluję również Szwajcarom, którzy zaprosili Polańskiego na galę, obiecali uhonorować a zamiast tego... aresztowali. Również fantastyczny sukces szwajcarskiej policji.
Oczywiście złośliwi mogą stwierdzić że seks z nieletnimi odbywa się w co drugiej toalecie w każdej dyskotece na tym zepsutym zdemoralizowanym padole, o USA nie wspominając, pod nosem policji i wszelakich obrońców praw dziecka którzy mają to w dupie. No ale cóż, oni tam w tej Hameryce wszystko wiedzą lepiej, to kraj i społeczeństwo bez skazy i zmazy gdzie sprawiedliwość zawsze zwycięża, nawet po 30 latach.
-
I dodam tylko od siebie, że przykład amerykańskiego prawa widać doskonale jeśli spojrzy się na historię. Gdzie nienawiść do czarnoskórych była silniejsza niż amerykańskie prawo, gdzie dwa razy poddano karze śmierci czarnoskórego chłopca (raz przeżył krzesło elektryczne) mimo - co warto nadmienić - wątpliwych dowodów. Jakie oni dają świadectwo? A znęcanie się nad więźniami w Abu Ghraib itd. No ale za bardzo odbiegamy od tematu.
A wpisy idiotów w stylu: "Cudowna wiadomość, kryminalista dostanie to na co zasłużył" wywołują we mnie tylko agresję.
Ta Nastolatka okłamało go, mówiąc, że jest pełnoletnią osobą. Dzisiaj nie żywi wobec niego żadnej urazy.
A oprócz tego, jeszcze ta straszna historia kiedy bandziory pomordowały mu rodzinę i jego żonę noszącą w brzuchu dziecko. To straszne!
ZOSTAWCIE CZŁOWIEKA W SPOKOJU.
Niech zgadnę, jesteś lewicowym "intelektualistą" i wszystko co made in USA Ci śmierdzi?
A na poważnie: Nie masz czego gratulować "Szwajcarom", podpowiem Ci że Szwajcarzy to liczba mnoga od Szwajcar, więc to że jedni go zaprosili a inni aresztowali nie świadczy ani o rozdwojeniu czyjejś jaźni ani też o wyjątkowej perfidii.
Nie wiem zaś po co ten sarkazm o sprawiedliwości po 30 latach: a jaka to różnica po ilu latach zwycięża sprawiedliwość, rozumiem że uważasz iż sprawiedliwie to jest tylko np. po tygodniu od przestępstwa a później to już niesprawiedliwość, że czas sam w sobie wszystko unieważnia, dziwna to moralność, a fakt że w Polsce przedawnia się morderstwo tylko wstyd nam przynosi.
Nie wiem skąd wniosek iż jego "partnerka" nie żywi urazy, to że nie chce procesu nie jest równoznaczne z nie żywieniem urazy, panie psychologu.
Zabójstwo jego żony to tragedia, ale nie usprawiedliwiajmy tym jego postępku, to niby jak mi kogoś zamordują będę mógł sobie bezkarnie pohasać?
Wisi mi tam Polański, żenujący jest amok jego obrońców, jak napisał jeden gość macie nasrane w głowach, w sumie miałem niskie mniemanie o kondycji moralnej tego środowiska, teraz mam pewność i cieszę się że wreszcie wyszło to dobitnie na światło dzienne:)
P.S Z tą nienawiścią do czarnoskórych wyluzuj, czas PRL się skończył i takiej propagandy już zbyt wiele osób nie łyknie, a o traktowaniu czarnych i ich nienawiści do białych niech świadczy konkretny przykład O.J Simpsona.
Ja pierdole przecież ona nie wyglada na 13 -lat Roman mógł się pomylić:
http://nymag.com/daily/entertainment/2008/05/the_surprise_guest_at_the_rom
a.html
Biedny Roman we wiezienu go zabiją !!!!!!!!
Ciekawe czy ogladał Skazanego na Śmierć!!!!!!!!!
Już takie wielkie osobistośći se za nim wstawiły !!!!!!!!!
Módlcie się za Raymonda!!!!!!!!!!
Zatańczmy z Romanem Oberka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja mu nie życzę ani źle ani dobrze, życzę mu, aby prawo było sprawiedliwe i dostał należny wyrok.
Nie wiem co ma tu do rzeczy sprawa z Sharon Tate.
wiecie co, mnie śmieszy, że w naszym kraju, w którym większość ludzi jest przeciwna homoseksualizmowi (dla przypomnienia- dwie dorosłe osoby tej samej płci uprawiające seks), nie potępia sypiania z dziećmi. Cóż za hipokryzja.
Bo nasz kraj jest chory na nowotwory i nic go nie uleczy:
Przykład z naszego BAGNa :
http://miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,90219,5971802,Uprawial_seks_z_nielet
nia__nie_bedzie_ukarany.html
Najlepszy seks jest z własna ręką (nikogo nie krzywdze i nikogo nie na
mawiam do złego~.
Pozdrawiam myślących rozumem a nie HUJEM
Przepraszam za wulgarne slownictwo
Musisz połączyć te dwa linki w jedną całość:
http://miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,90219,5971802,
Uprawial_seks_z_nieletnia__nie_bedzie_ukarany.html
Żadne "wielkie osobistości" za nim się nie wstawiły, nie widzę wśród protestujących wybitnych intelektualistów: filozofów, naukowców, pisarzy. To raczej wrzask środowiska filmowego, komedianckiego, wszelkiej maści pseudointelektualistów, powtórzę: nie "wielkie osobistości" a raczej celebryci...
Bo to że Allen czy Lynch są wybitnymi reżyserami, nie świadczy iż morale mają równie wysokie, chyba wręcz przeciwnie;( Co do zaś aktorów, ba ktoś kiedyś (Holoubek?) powiedział że inteligencja co najwyżej NIE PRZESZKADZA w tym zawodzie, nie spodziewajmy się więc iż komedianci będą mówić z sensem, owszem w większości przypadków sensowne i rozsądne słowa zdarzają im się gdy taki mają tekst roli;) Gdy przychodzi do formułowania własnych myśli już tak różowo nie jest, a może właśnie różowo, wszak to kolor blondynek, a więc uznajmy że inteligencja aktorów w większości jest "różowa". Ileż mamy przykładów wybitnych aktorów o inteligencji rozwielitki, De Niro, Crowe Olbrychski czy teraz Bellucci;)
Widzę, że forum u Polańskiego w końcu tętni życiem.
Dziewczyna sama chciała uprawiać seks, sama przyćpała, Polański nawet nie wiedział, że jest ona nieletnia. W dodatku nikomu nie stała się krzywda. Gdyby złapali go szybko, na miejscu, to jeszcze bym zrozumiał, że dostanie karę więzienia, ale teraz? Po kilkudziesięciu latach?! Śmiech na sali.
A wiecie co mi się wydaje? Ze teraz z tego wszystkiego, to nawet przestaną puszczać jego filmy w telewizji. Za to że go aresztowali.
Skoro już dajemy mu 1 za twórczość... przepraszam za gwałt.
Ode mnie dostał ocenę 9, ale po przeczytaniu biografii, zniżyłbym ocenę do 2, 3. I tu nie chodzi o gwałt. Wiecie, że on nawet nie podziękował ludziom, którzy mu uratowali dupę podczas II WŚ?