Uniewinnianie przestępcy tylko dlatego , że nakręcił kilka filmów to tak jak odznaczanie sportowców przez prezydenta, żenada bez sensu i związku.
Kuźwa xD Ludzie! Jak dla mnie najgorsza w tym wszystkim jest matka tej dziewczyny. Jaka matka o zdrowych zmysłach puści swoją 13 letnią córkę do 40 letniego kolesia, żeby ten robił jej zdjęcia. Do tego toples? A to ,że poszli do jacuzzi? Jak ta dziewczyna tego chciała, to chyba nie jest gwałt lecz po prostu stosunek z nieletnią? Nie wiem, aczkolwiek jakoś nie obchodzi mnie co on zrobił 40 lat temu z dziewczyną wyglądająca na osiemnastkę, do tego taką która straciła dziewictwo w wieku 8 lat.
Kurde. nie rozumiem tego. xD
Wedlug prawa stanowego stosunek z nieletnia traktowany jest jak gwalt, czyli jesli nawet 10 lub 13-latka blaga o stosunek z kims pelnoletnim, to ten dopuszczajac sie takiego czynu, automatycznie dopuszcza sie gwaltu.
Dura lex, sed lex. Roman zapiął trzynastoletnią smarkulę i teraz odbędzie za to karę. Oczywiście o ile nie ułaskawi go Arni, a to jest całkiem prawdopodobne, bo się raczej znają.
Mógł to zrobić w Hiszpanii, tam seks od 13 lat jest dozwolony. W Polsce też nie musiałby długo szukać, żeby zrobić to z jakąś za dwa złote.
Wszyscy zaś cieszący z tego powodu japę i wyzywający go od najgorszych muszą mieć jakieś problemy ze sobą, może sami mają jakieś niespełnione fantazje?
Po pierwsze nie chodzi o to czy to coś zmieni czy nie liczy się to że zostało złamane prawo a kara nie ma działać (jak u nas w nędznej europie) jako środek resocjalizujący ale głownie jako kara i straszak dla innych (co mieli by zrozumieć inni ludzie gdyby się okazało ,że gdy ktoś jest bardzo sławny to go to nie dotyczy?).
Po drugie Polański będzie sądzony według prawa stanu Kalifornia a tam jest traktowany jako zbieg ,więc jego zbrodnia nie ulega przedawnieniu ,nie ma też znaczenia to że jego ofiara mu wybaczyła ,ponieważ w stanach sprawy o gwałt są oskarżeniem z urzędu.
to jest bez sensu ...ta kobieta mu wybaczyła i prosiła o uciesznie spawy więc nie powinno być tego całego `cyrku` bo to jest spawa pomiędzy nimi dwojga no nie ?
Mnóstwo głupot tu czytam! Oj jacy z was moralni ludzie! Inną rzeczą jest gdyby ten czyn Polańskiego miał miejsce 2 lata temu, a inną że to było ponad 30 lat temu! Za zabójstwo w polskim prawie ściga się 30 lat. Za najgorsze przestępstwa takie jak ludobójstwo i zbrodnie wojenne ściga się do końca życia sprawcy. Polański nie popełnił ludobójstwa. Po ponad 30 latach nie ma sensu go karać! Założył rodzinę, ma dzieci - jego życie dowodzi, iż nie jest zagrożeniem dla społeczeństwa. Dalsze jego ściganie za ten czyn jest zwykle niehumanitarne i niezgodne z godnością człowieka.
Przedawnienie nie jest wymysłem lecz prawnie działającą instytucją. To, że w USA mają lukę prawną nie pozwalającą na przedawnienie tej sprawy - normalnie nawet w USA doszłoby do przedawnienia jednakże został wszczęty ponad 30 lat temu proces i to zawiesiło bieg przedawnienia - w Polsce nie doszłoby do zawieszenia przedawnienia i w Szwajcarii jest podobnie.
No przecież podobno większość Polaków jest za chemiczną kastracją pedofilów ,więc dlaczego bronicie Romka ,trzeba być konsekwentnym drodzy platfusy i pisuary.
no i jeszcze moja opinia na ten temat - teraz polański ma przesrane bo uciekł jak tchórz i każdy go broni. Jakby nie był taki sławny to wyrok byłby bez gadania. Uciekł no więc teraz ma.
Ok nawet tego nie czytałam. Szczerze mówiąc CAŁY TEN PROCES MAM GŁĘBOKO W
DUPIE!!!
I wam też radzę. Poszedł siedzieć? Ok! Po co w okół tego szum? Nie stoi
ponad prawem! Takie przypadki się zdarzają i tyle więc to olejcie, bo go
przynajmniej stać na kaucję.
Już mi się przejadło. Gazety, radio, telewizja i internet, aż rzygam tą
sprawą jest kompletnie bezużyteczną informacją, która nic nie zmienia w
naszych życiach dlatego dajmy temu spłynąć.
Amen.