Tiësto

Tijs Michiel Verwest

7,4
19 ocen występów osoby
powrót do forum osoby Tiësto

Czytam te tematy odnośnie Tiesto i aż mnie skręca...nie jestem jego wielkim fanem ale chodzi mi o wypowiedzi gimbusów z których aż tryska-wylewa i przelewa się debilizm i totalne ignoranctwo.

Więc dzieci drogie szybka szkoła warsztatu muzycznego.

Po pierwsze - DJ nie tworzy własnej muzyki lecz ją "odtwarza" najprościej rzecz ujmując praca DJ'a polega na "sklejaniu" poszczególnych kawałków aby jeden płynnie przechodził w drugi i tak dalej , może do tego dodawać różne efekty i udziwniacze ale do czego piję...otóż DJ NIE TWORZY własnej muzyki.

Po drugie - Taneczną muzykę elektroniczną (EDM) tworzy PRODUCENT a nie jak gimbusy myślą DJ , teraz będzie ciekawa sprawa dla dzieci... Otóż pod pojęciem Producenta muzyki elektronicznej kryje się de facto wiele zajęć.
Taka osoba Komponuje (jeżeli w ogóle macie pojecie co to słowo znaczy bo po tematach widzę iż nie bardzo , i jak niedorozwinięte szczyle myślą takiej muzyki nie "robi" komputer - tu trzeba znać nuty,skalę i ogólnie teorię muzyki , nie ma większej różnicy w komponowaniu muzyki filmowej (która de facto często jest także elektroniczna" a komponowaniu muzyki tanecznej) Nie mówimy o remixach , Miksuje - (miksuje się każdą muzykę - nawet metal , chodzi o dopasowanie do siebie poszczególnych dźwięków/elementów utworu aby razem tworzyły zwartą całość , bardzo szerokie pojęcie i najtrudniejsze w świecie producentów) oraz często przeprowadza Mastering (ostatnie "poprawki" i szlif utworu).

Co ciekawe "fach" producenta muzyki elektronicznej jak napisałem wyżej jest skomplikowany - właściwie taka osoba sama od początku do końca tworzy utwór muzyczny.

Ów fach jest trudniejszy i bardziej skomplikowany niż fach producenta muzyki Rockowej.

Tworzenie utworu rockowego wygląda mniej więcej tak - jedna osoba komponuje , inna gra na gitarze-jeszcze inna na bassie - następna na perkusji - miksuje także ktoś inny (w 99% producent który nie jest "członkiem" zespołu) i tak dalej i tak dalej.

Więc dzieci powiedzcie mi teraz czyje zajęcie wymaga większego talentu ? Brzdękacza który odgrywa gotowe riffy - ułożone przez kogoś innego itd.itd. Czy producenta muzyki elektronicznej który tworzy swój materiał od początku do końca i jeszcze sam obrabia i "kręci" wszystkie dźwięki na syntezatorze ? (pomijając gotowe dźwięki i sample).

Dziękuję - dobranoc.

mistczNINJA

Bardzo zdrowa wypowiedz.
Choc tego raczej nikt nie zrozumie.

Istnieje teoria muzyki elektronicznej.
Oprocz samego znania muzyki, trzeba znac akustyke (i psychoakustyke) a czasem nawet elektronike i programowanie.
Po skomponowaniu (przed masteringiem) na mikserze (w programie lub hardware) dodaje sie duza ilosc efektow takich jak equalizer, compressor, rewerb, saturator, stereo expander i.t.d.

A to cos dla Was - dzieci Rock'a.
Po-rosyjsku, ale zrozumiale dla wiekszosci normalnych widzow (nie koniecznie muzykow).

http://www.youtube.com/watch?v=bzFHZD8pTw4

http://www.youtube.com/watch?v=Kf5CqA35F6w&feature=related

mistczNINJA

Po 1 większość dobrych producentów muzyki elektronicznej jest również DJ'ami, np. Armin, Ferry Corsten