Większości osób zapewne nazwa tej gry nic nie mówi, ale jeśli ktoś choć raz w nią zagrał wie, że to jedna z nielicznych gier naprawdę wartych ekranizacji. A któż inny mógłby przenieść ją na ekran tak dobrze jak Tim Burton? Wątpię, żeby ekranizacja ta kiedykolwiek została zrealizowana (a jeśli już pewnie wyreżyserowana przez [sic!] Uwe Bolta), jednak jak dla mnie jedynym człowiekiem zdolnym oddać ciężki, mroczny ale i w jakiś sposób romantyczny klimat Tormenta jest właśnie Burton.
NO w końcu ktoś zwrócił uwagę na to .. nie bójmy się tego słowa.. arcydzieło rozrywki elektronicznej. Co do ekranizacji mam mieszane uczucia... i chciałbym i boję się że spieprzą taki potencjał. Ale szanse marne... nie mam pojęcia kto ma prawa do tego tytułu. Black Isle nie istnieje, Interplay dogorywa, co do samego settingu Planescape to nie mam pojęcia kto tym zawiaduje. No a poza tym film musiałby dorównywać rozmachem Władcy Pierścieni, bo wykorzystanie efektów rodem z naszego wiedźmina skutecznie zrujnowałoby klimat. Wiem że nie strona wizualna jest najważniejsza (czego sam Torment jest najlepszym przykładem) ale mimo wszystko nie wyobrażam sobie ekranizacji przy niskim budżecie.