Tom Cruise

Thomas Cruise Mapother IV

8,3
104 551 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Tom Cruise

Kurczę, nie lubię gościa, ale jak widzę, że ma ocenę 7,5 i 660 miejsce w rankingu to nie wiem, czy mam się śmiać, czy płakać. Można mieć zastrzeżenia, co do Jego prywatnego życia, ale aktorem na pewno nie jest złym. Owszem, miał filmy lepsze i gorsze, ale te, w których go widziałem były zagrane co najmniej poprawne. W ogóle to zauważyłem też, że Jego kariera ma/ miała trzy takie etapy: pierwszy to okres wielkiego zainteresowania Jego osobą przez przedstawicielki płci pięknej po Top Gunie, Koktajlu, czy Szybkim Jak Błyskawica, drugi to popularność i poważanie przez wielu w latach '90, kiedy każdy Jego film przynosił olbrzymią kasę, no i ten trzeci, ostatni jak na razie, czyli ocenianie Go przez pryzmat scjentologii i dziwnych akcji, które się wokół Niego toczą. Uważam, że ocenianie Go przez pryzmat tych etapów jest cokolwiek niesprawiedliwe, bo choć też działa mi na nerwy w niektórych rolach, to jednak facet ma parę dobrych ról, które zawsze będą przypominane. Kończąc wywód - moim zdaniem łaska filmwebowiczów na pstrym koniu jeździ i jest zdecydowanie niesprawiedliwa, bo w większości polega na ocenianiu sympatii, a nie rzeczywistych walorów aktorskich. Jednym zdaniem można nazwać to jechaniem na dzisiejszej popularności, pewnie gdy rankingi byłyby tworzone w okolicach końca milenium to Cruise zajmowałby miejsce w pierwszej pięćdziesiątce. ;)

doli_nski

Spoko, to chyba gdzieś na tym forum czytałem, że ktoś dał Pittowi niską ocenę, bo nie lubi Angeliny Jolie.

Madoq

A to już jest zwykły idiotyzm i generalnie tak argumentować to można w podstawówce...

doli_nski

7,5 to NISKA ocena? Niska to jest 2. To ile Ty byś mu dał, 9? 10? W takim wypadku należałoby rozszerzyć skalę do 20, żeby odpowiednio ocenić np Nicholsona albo Hopkinsa. Cruise jest dobry, ale nie aż tak.

belzebup

Ale na pełne 8 zasługuje.

doli_nski

Wlasnie dlatego ma ocene 7,5 gral rozne role roznie mu to wychodzilo, jedne lepiej inne gorzej. Tych gorszych bylo chyba jednak troche wiecej, przynajmniej wg. mnie sposob w jaki gra stracil troche na autentycznosci, dlatego uwazam ze ocena 7,5 jest wystarczajaca.
Osobiscie daje mu 8 (a na skali nie ma 7,5) moze troche z sentyment zawyzam ta ocena, a nie opuszczam.

ania52525

Źle zagrane role...? Nie pamiętam żadnej, którą by upaprał. (co najwyżej zszargał opinię wśród "poważnych aktorów").

Ale są co najmniej 4 powody, dla których należy lubić Cruise'a:
1. "Magnolia"
2. "Oczy szeroko zamknięte"
3. "Urodzony 4 lipca"
4. "Rain Man"
a może i więcej - nie widziałem "Jerry'ego Maguire'a".

Platton

Jerry też.

doli_nski

Tom Cruise to aktor, który idealnie wstrzeliwywał się w oczekiwania widzów i role od połowy lat osiemdziesiątych do końca dziewięćdziesiątych. Aktor bardzo dobry, który miał kilka fenomenalnych scen w swoich filmach: Ludzie Honoru (konfrontacja z Nicholsonem), Firma (rozmowa z mafiozami na końcu flimu), Urodzony 4 Lipca (scena w burdelu), Kolor Pieniędzy (kłótnia z Newmanem), Jerry Maguire (w łazience z Gooding Jr). Faktycznie, bardzo często oceniany jest przez pryzmat swojej działalności poza ekranem. Jak dla mnie pierwsza 50 być powinna.

doli_nski

Przez sam pryzmat tego, że ma niezwykle duży dorobek popularnych i ciekawych filmów uważam, że ocena prawdopodobnie jest zaniżona. Praktycznie co film w jego zakładce aktor mam ocenę albo planuje obejrzeć, a chyba nigdy nie oglądałem filmu bo Cruise w nim zagrał.

użytkownik usunięty
doli_nski

Jest moim ulubionymaktorem, dlatego dałem 9/10. Ten aktor ma charyzme i sprawia, że chce się go oglądać

No kurczę, jak widzę, że jakieś serialowe niedojdy pałętają się po pierwszej setce, a bądź co bądź gwiazda hollywood, całkiem niezły aktor, jest pięćsetny, to mi się nóż w kieszeni otwiera.