za "Szeregowca Ryan " "Droga do zatracenia" "Złap mnie, jeśli potrafisz" "Cast Away - Poza Światem" "Apollo 13 " "Terminal" i wiele wiele innych :)
Za to co wymieniłeś powinien akurat dostać - góra 5/10. Gdyż - poza dobrą rolą w Terminalu - w tych filmach zagrał naprawdę przeciętnie. Jedyna wybitna kreacja to Forrest Gump, i tak już chyba pozostanie.
Uzi, przecież ta rola Hanxa w Terminalu to totalna kalka Forresta Gumpa. Podobnie rzecz jasna jak 90% jego filmografii, ale w tym wypadku naprawdę chamsko to widać.
Jakoś tego nie zauważyłam=P U mnie Tom zawsze będzie miał 10, nie zależnie od filmu w jakim zagra. Mam do niego sentyment po Forreście i jakoś nie może mi przejść=) Dlatego nie zauważam wad w jego grze aktorskiej:P
No to co, że kalka, grunt, że rola znośna/dobra. To, że Tomasz swoje role dubluje wiemy nie od dzisiaj.;-)
a ja sie wylamie i powiem ze najlepsza role Hanks (jak dla mnie) zagral w Ladykillers, choc film ogolnie byl sredni, ale te jego minki, dwulicowosc no i pokazywanie za wszelka cene, ze jest sie dobrym czlowiekiem, a w rzeczywistosci podstepnym lotrem, no rewelacyjna rola, a tak pozatym to uwielbiam hanksa we wszystkich filmach i tak i tak, fenomenalny aktor!!! 10/10 <obok russela crowe'a moj najlepszy aktor>
Filadelfi mi też się podobał, ale nie popadajmy w zachwyt. To tylko bardzo dobra rola
Forrest to rola wybitna to fakt. Ale nie da sie ukryć że kto jak kto, ale TOm Hanks często gra w taki sam sposób. Nie oglądałem wszystkich jego filmów, ale te ważniejsze tak. I powiem że nigdzie oprócz w Forresie ( a i to nie tak bardzo ) mnie nie zachwycił. Zdziwiło mnie że całkiem znosnie zagrał w Szeregowcu bo nie sądziłem że to rola dla niego. Zielona Mila mi się bardzo podobała, ale Tom nie. On odstwał od resztyfilmu. Od innych aktorów, a niby powinien brylować. Niestety to tylko dobry aktor, którego ludzie uważają za jednego z lepszego w historii dzieki Gumpa. Tak to by był jednym z wielu aktorów