Jakie sa przyczyny "upadku" Vala Kilmera,jakie sa szanse na Jego powrot?Czy Kilmer zostal odratowany rola w "Skazancu"?Ciezko powiedziec jak "Felon" zostal odebrany w swiecie Hoollywood,o ile w ogole nie przeszedl tam bez echa...Moim zdaniem Kilmer tym filmem udowodnil swoj wielki kunszt aktorski,zagral kapitalnie,bardzo przekonywujaca,jak za dawnych lat;p Mysle,ze ta wlasnie rola ten swietny aktor chcial niejako o sobie przypomniec,bo pomimo wystepow ostatnio w kilku produkcjach(zreszta niskobudzetowych,slabych,nie odpowiadajacyh Jego umiejetnoscia,i klasie)chyba wlasnie w "Skazancu" Kilmer faktycznie sie przylozyl!Co do najlepszych filmow z Kilmerem!Zagral w kilku naprawde dobrych produkcjach,byl przeciez wielka gwiazda,aktorem ktory przyciagal!Bardzo podobala mi sie Jego gra w "Goraczce",swietnie zagral w "The Tombstone","Kiss Kiss Bang Bang",mysle,ze takze fajna kreacje stowrzyl w filmie "Duch i Mrok"!Niesamowicie zagral Elvisa w "Prawdziwym Romansie",praktycznie nie wiemy,ze to Kilmer,postac Elvisa pojawia sie na kilka minut a mimo to bardzo zapada w pamiec,zreszta ruchy Kilmera,Jego glos,to jak sie porusza,robi to niebanalnie!Innym filmem o ktorym chcialbym wspomniec jest "Jezioro Salton" swietny film,genialnie zagrany wlasnie przez Kilmera:)Nie bede ukrywal,ze zarowno sam film jak i kreacja glownego bohatera,bardzo mnie ujely,dlatego kazdemu milosnikowi talentu Vala Kilmera polecil bym ten ten obraz!Nie widzialem "The Doors",a to podobno najlepsza kreacja zapomnianego aktora!
Koniec Kilmera jako wielkiego aktora to teoretycznie 2005 rok...Ale czy to nie nastapilo wczesniej?"Czerwona Planeta","Brudna Forsa","Ukryta Tozsamosc""Lowcy Umyslow",epizodyczna rola w "Zaginione"(juz wtedy nie przystalo aby tak slynna postac pojawiala sie w filmie na doslownie kilka minut,nie odgrywajac w nim zadnej roli...)to filmy mozna powiedziec jeszce z "pierwszej polki",w miare rozpoznawalne,gdzie Kilmer mial okazje wspolpracowac z gwiazdami kina,jednak to juz nie byly produkcje na miare tych,w ktorych glowna role odgrywal aktor w latach 90!"Wonderland","Aleksander" to proby powrotu!Produkcje te dawaly nadzieje,ze wielcy tworcy nie zapomnieli kim jest Kilmer!Nadzieje nie zostaly jednak spelnione!Od tej pory nie zobaczylismy juz aktora w zadnej glosnej produkcji,w zadnym dobrym filmie,Kilmer zostal zapomniany!
Czy ktos sobie o nim przypomni?W ciagu ostatnich 3 lat,Kilmer nie zagral w zadnym dobrym filmie,ale ten rok daje pewne nadzieje!W 2009 roku wydaje sie,ze aktor pojawi w kilku filmach z wyzszej polki niz te w ktorych ogladalismy go w ostatnim czasie,a partnerowac mu beda aktorzy znani i wielcy!Nie wiem jak istotne role bedzie odgrywal w tych filmach Kilmer,ale mam nadzieje,ze zwietrzy swoja szanse,i ponownie wroci na szczyt,bo to swietny aktor,i fajnie byloby go zobaczyl w jakims wielkim Hicie kinowym:)