Choć za 'Plebanią' specjalnie nie przepadam (napewno nie mam nic przeciw temu filmowi, tylko jest dla mnie nazbyt religijny i dlatego jeśli go oglądam to z rzadka, a i to przypadkowo) to nie mogę odmówić temu serialowi dobrej obsady. Przyznam szczerze, że serial ten jest pierwszym, w którym widzę P.Matuszaka i jakoś nie mogę sobie Go wyobrazić w roli bandyty, zbira itp. - ogólnie negatywnej. Dzięki tej właśnie postaci {która skądinnąd niejako musi być ciepła i wyrozumiała} do tego właśnie aktora jakoś przyległ w mojej pamięci obraz ciepłego, dobrego człowieka. To zresztą chyba zasługa nie tyle (a przynajmniej nie tylko) granej postaci, co samego aktora. Zdarzyło mi się kiedyś obejrzeć 'Bezludną Wyspę' Niny Terentiew z Jego udziałem i tam też był tak samo serdecznym, miłym człowiekem, jak w filmie (tyle tylko, że bez sutanny :) ). Nie miałbym nic przeciwko, a nawet byłbym za, żeby móc obejrzeć inną produkcję z udziałem tego aktora - nawet chyba bardziej interesowałaby mnie rola negatywna /jeśli takowe są w dorobku tego aktora/ - po to choćby, żeby móc skonfrontować rolę - z jednej strony wyrozumiałego, ciepłego Ks.Wójtowicza z 'Plebanii' z inną - tym razem negatywną rolą. Według mnie konfrontacja mogłaby wypaść ciekawie. Chylę czoła Panie Włodzimierzu, życząc dalszych sukcesów na niwie artystycznej :)