Ostatnio miałem okazję zobaczyć kilka dokument pt. 'My best Friend' - Herzog opowiada podróżując śladem swoich filmów, tych z udziałem K. Kińskiego - Aguirre, Fitzcarraldo, Nosferatu, Woyzeck, Cobra Verde, ten dokument zawiera w sobie sporo informacji na temat zakulisowej pracy całej ekipy filmowej a głównie współpracy z Kińskim - choć słowo 'współpraca' nie jest tu na miejscu - bardziej odpowiednie było by – ‘jak on panował nad tym szaleńcem’. Spotyka się kilkoma aktorami, którzy w ten czy inny sposób zetknęli się z Kińskim np. Justo Gonzálezem - w jednej ze scen 'Aguirre' Kiński trafił go mieczem w hełm tak mocno, że ten omal nie stracił przytomności, widać jak na hełmie pojawia się wgięcie, blizna na głowie jest widoczna do dzisiaj. Jedną z niewielu osób, które mają coś dobrego do powiedzenia na temat Kińskiego jest Claudia Cardinale jego partnerka z 'Fitzcarraldo' - na temat tego filmu dowiadujemy się również o wielu niewiarygodnych zdarzeniach, jakie miały miejsce na jego planie np. o tym jak człowiek pracujący przy wyrębie dżungli ukąszony przez jadowitego węża - świadomy śmiertelnego niebezpieczeństwa odcina sobie stopę przy użyciu piły łańcuchowej. Początkowo w filmie tym mieli zagrać Mick Jagger i Jason Robards - pojawia się scena nakręcona z udziałem tych aktorów, niestety choroba Jasona Robardsa - zmusiła go do opuszczenia Ameryki Południowej, a lekarze odradzili mu powrót, to opóźnienie sprawiło, że i Jagger musiał się wycofać. Scenariusz został nieco skorygowany i Herzog zaangażował Kińskiego. To tylko skromny skrawek bogatej wiedzy zawartej w tym dokumencie. Gorąco polecam!
Świetne filmy: Fitzcarraldo, Nosferatu, Cerro Torre: krzyk kamienia.
A i też świetne dokumenty np: Biały diament i jak mogę wywnioskować z powyższego wpisu: Mój ulubiony szatan. Naprawdę ciekawie o nim napisałeś. Gdzie można go dostać?
Na końcu muszę się przyznać, że jeszcze kilku filmów Herzoga nie widziałem, ale man nadzieję to nadrobić.
Pozdrawiam!
Dokument 'Lessons of Darkness' - oto jak wyglądał Kuwejt po najeździe armii Saddama. Porażające obrazy: jeziora ropy, zniszczone instalacje, płonące szyby naftowe. Oglądając te sceny zdajemy sobie sprawę ze strasznego i wręcz nieodwracalnego zanieczyszczenia środowiska, jednak paradoksalnie zdjęcia zrealizowane głównie z pokładu śmigłowca zapierają dech w piersi - kamera zdaje się płynąć w powietrzu.
Zobaczymy w nim również niezły kawałek fachowej roboty min. jak zgasić płonący szyb naftowy oraz jak "zakręcić kurek" wszystko w wykonaniu naprawdę "tough guys" - ludzi pracujących w ekstremalnych warunkach, tego co Herzog pokazuje pod koniec filmu nie zdradzę - rzecz w każdym razie dotyczy owych twardzieli i zdaje się podważać wiarę w inteligencje człowieka.
Czapki z głów!