"Memento" Christophera Nolana to znacznie więcej niż tylko sprytnie skonstruowany thriller. To głęboko filozoficzna medytacja nad naturą tożsamości, pamięci i prawdy, która z każdym seansem odsłania nowe warstwy interpretacyjne.
Film można odczytać jako współczesną nietzscheańską przypowieść. Leonard Shelby, protagonista pozbawiony możliwości tworzenia nowych wspomnień, uosabia człowieka zmuszonego do nieustannego konstruowania własnej rzeczywistości. Jego tatuaże, notatki i polaroidy to nie tylko protezy pamięci - to akty kreacji własnego świata, własnej moralności i celu, podobnie jak nietzscheański nadczłowiek tworzy wartości w obliczu pustki.
Szczególnie fascynujący jest moment, gdy Leonard świadomie wybiera "życiodajne kłamstwo" zamiast destrukcyjnej prawdy. Nietzsche twierdził, że "nie ma faktów, są tylko interpretacje" - Leonard doskonale ucieleśnia tę maksymę, wybierając interpretację, która daje mu cel i napęd do działania. Jego amnezja staje się metaforą kondycji człowieka, który musi tworzyć sens w pozornie chaotycznym świecie.
Struktura narracyjna filmu nie jest tylko formalnym chwytem - to odbicie nietzscheańskiego perspektywizmu. Widz, podobnie jak Leonard, musi aktywnie konstruować znaczenia z fragmentarycznych informacji, kwestionując obiektywność prawdy i linearność czasu. Każda scena to nowa perspektywa zmieniająca nasze rozumienie całości.
Na poziomie psychologicznym film mistrzowsko eksploruje mechanizmy samooszukiwania i konfabulacji. Leonard aktywnie tworzy narracje pasujące do jego emocjonalnych potrzeb, pokazując jak umysł potrafi konstruować "fakty" służące naszym głębszym pragnieniom. Jego stan można interpretować jako ekstremalne wcielenie mechanizmów obronnych przed traumatyczną prawdą.
"Memento" to także studium wiecznego powrotu - Leonard jest uwięziony w ciągłym powtarzaniu tego samego cyklu, nieświadomie afirmując swój los (amor fati). Ta egzystencjalna pętla stawia przed widzem pytanie: co byś zrobił, gdybyś musiał przeżywać swoje życie wciąż od nowa?
Po latach od premiery "Memento" pozostaje jednym z najinteligentniejszych filmów eksplorujących granice między prawdą a fikcją, pamięcią a tożsamością. To dzieło, które nie tylko bawi i intryguje, ale zmusza do głębokiej refleksji nad fundamentami naszego doświadczania rzeczywistości.