Recenzja serialu

Shô Tsukikawa
Shun Oguri
Hyo-joo Han

Dobry pomysł, niewykorzystany potencjał

Nie każdy serial z ciekawym punktem wyjścia potrafi utrzymać równie wysoki poziom do samego końca. "Anonimowi romantycy" to produkcja, która przyciąga oryginalnym pomysłem i obiecującym
"Anonimowi romantycy" to serial, który zaczyna się naprawdę obiecująco. Pierwsze odcinki intrygują nietypowym pomysłem na bohaterów zmagających się z własnymi lękami i trudnościami w relacjach z innymi. Początkowo produkcja sprawia wrażenie, że będzie przede wszystkim opowieścią psychologiczną, w której rozwój postaci i ich emocje odegrają najważniejszą rolę.
Niestety z każdym kolejnym odcinkiem historia coraz bardziej traci swój potencjał. Zamiast pogłębiać portrety bohaterów, twórcy stawiają na liczne zbiegi okoliczności, schematyczne rozwiązania i uproszczone dialogi, które często wprost tłumaczą uczucia postaci, zamiast pokazywać je poprzez ich zachowanie. Przez to bohaterowie wydają się mało wiarygodni i jednowymiarowi, a ich przemiany emocjonalne następują zbyt szybko, by mogły przekonać widza.

Największym rozczarowaniem okazał się wątek romantyczny. Relacja głównych bohaterów rozwija się zbyt pospiesznie i brakuje jej naturalnej ewolucji. Przez większość serialu główna bohaterka skupia się na swojej niespełnionej miłości do drugoplanowej postaci, przez co właściwy romans dostaje bardzo mało czasu na wiarygodne zbudowanie. Zamiast stopniowo rozwijającego się uczucia, scenariusz opiera się głównie na wygodnym założeniu, że bohaterowie są dla siebie wyjątkowi ze względu na swoje fobie. To jednak nie zastępuje prawdziwej chemii między postaciami, której niestety również zabrakło.

Drugoplanowi bohaterowie sprawiają wrażenie dodanych głównie po to, by komplikować fabułę. Ich historie niewiele wnoszą do całości, a niektóre dramatyczne wydarzenia wydają się wymuszone i przesadzone. Szczególnie końcowe odcinki są bardzo chaotyczne i sprawiają wrażenie, jakby twórcy w pośpiechu próbowali zamknąć wszystkie rozpoczęte wątki.

Pod względem wizualnym serial prezentuje się bardzo dobrze - zwłaszcza sceny związane z wyrobem czekolady są estetyczne i przyjemne dla oka. Aktorzy również wykonują solidną pracę, choć nie zawsze byli w stanie obronić słabszy scenariusz. Momentami emocjonalne sceny wydają się zbyt teatralne, a niektóre zachowania bohaterów są przesadzone i sztuczne.

"Anonimowi romantycy" to serial z ciekawym pomysłem i mocnym początkiem, który niestety nie wykorzystuje swojego potencjału. Zamiast poruszającej historii o przezwyciężaniu lęków i budowaniu relacji otrzymujemy produkcję pełną schematów, pośpiechu i niewykorzystanych możliwości. Mimo kilku udanych momentów oraz dobrej strony wizualnej całość pozostawia niedosyt i raczej nie należy do seriali, do których chciałoby się wracać.
Moja ocena serialu: