PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10052478}

Łykając złoto

Tangeum
2025 -
7,6 247  ocen
7,6 10 1 247
Łykając złoto
powrót do forum serialu Łykając złoto

Muzyka jest fenomenalna, dodaje do scen mnóstwo emocji. Dawno nie zostawiałam po każdym odcinku napisów do końca, mimo że oglądałam jeden po drugim :D Historia nieoczywista - wciąga i nie pozwala przestać oglądać, chociaż nie wiem jak w przypadku osób dopiero zaczynających z k-dramami, bo nieco pogmatwana. Oglądałam już mnóstwo seriali z korei i dawno nie plątały mi się postacie (drugo/trzecioplanowe, ale jednak) tak jak przy tym.
W każdym razie polecam bardzo, zwłaszcza, jeśli wcześniej oglądało się Alchemię Dusz - Lee Jang Wook nie odłożył miecza :D - i jest się gotowym na małą serialową traumę, wynagrodzoną świetnym klimatem.
PS. Może po obejrzeniu ktoś wyjaśni mi polski tytuł, bo nie rozumiem go kompletnie xD

11
Merrry92

Ja też jeszcze nie spotkałam się z k-dramą, która tak wartko szła by z akcją. Nawet w "Alchemii dusz" było spokojniej. Muzyka świetna, bardzo dobra gra aktorska, historia ciekawa. I choć zakończenie sensowne, to zabolało serce.

gorbi83_551

Moim zdaniem ten ostatni zgon był przesadą - wcześniej zginęło kilku ważnych bohaterów, naprawdę nie było potrzeby zabijać i jego. Niby, tak jak napisałaś - było to sensowne, ale uważam, że niepotrzebne.

Sol89

A wg mnie, mimo że bolesne i trudne do zaakceptowania, to było dobre zakończenie. Za dużo słodkich zwrotów akcji w kinie i serialach, które dają chwilowe pocieszenie, ale ostatecznie spłycają całość. Fakt, mogli go jedynie pokiereszować - np. utrata wzroku na stałe czy coś - ale jakoś nie wyobrażam sobie ostatniej sceny z jego obecnością. Przeszedł za dużo, żeby tak po prostu przeżyć to i cieszyć się spokojnym życiem, chyba jako schorowany wrak :(

Merrry92

Liczyłam chociaż na to, że te x lat później będzie z nią jego dziecko, a tu nawet tego nam poskąpiono. Ale może jestem przewrażliwiona, bo większość dram chińskich i koreańskich które widziałam ma w najlepszym razie słodko-gorzkie zakończenie, bardzo rzadko szczęśliwe.

Merrry92

Właściwie zgadzam się że wszystkim. Muzyka świetna. Jest chemia między głównymi postaciami i generalnie czesto mam wrażenie że rolę męskie sa lepiej obsadzone a r

Joanna_Mazgajska

Chyba ucięło kawałek komentarza, a jestem ciekawa, co chciałaś dodać :) muzyka jest genialna, a wykonawca - praktycznie nieznany! Liczyłam że zobaczę jak śpiewa ten utwór przewodni na żywo, a na jego profilach w socialach hula wiatr. Oby dostał jakąś nagrodę za tę piosenkę (Burning Petals) i stworzył więcej takich perełek :D

Merrry92

A.. bo tu komentarzy nie można edytować a poszedł za wczesnie. Czesto mam wrażenie że główne role męskie są lepiej obsadzane niż żeńskie w filmach koreanskich i często faceci trzymają ten związek na ekranie. A kobiety mają być piękne. Tak jest np w Red Sleeve czy My Dearest. Może ta z My Dearest w ostatnich 2 odcinkach lepiej gra. Tu akurat aktorka z Jesteś moim przeznaczeniem świetnie daje radę. No i też gubiłam się kto z kim walczy, a zazwyczaj tak się nie gubię. Mimo że generalnie gorzej rozpoznajemy twarze azjatyckie. A oni nasze. Tak jest po prostu. Główny aktor wiadomo - olbrzymia charyzma i świetny w każdej roli. Niestety wkrótce idzie do wojska chyba na 5 lat...Więc teraz ponoć chce zrobić jak najwięcej projektów. Muzykę już sobie ściągnęłam na Spotify :)

Joanna_Mazgajska

No i zryczałam się.......już tak wiele dram obejrzałam. Polecam, świetna gra aktorska. Główny bohater- przepadam za nim. Bohaterka także mnie rozczuliła. Dobrze że to tylko film, zadziwiają mnie te scenariusze. Ten był super.

Barbara_Kuligowska

No tak... Tez bylam wstrzasnieta, ale zdąrzyłam już obejrzeć Flover of Evil. Tez super. A teraz biore się za Mouse. Siedzę w domu po operacji I nie bardzo mam co do roboty poza leżeniem... :)