1. Czy ma szanse się spodobać dorosłemu widzowi?
2. Czy fabuła jest ciekawa? Czy często używa ogranych schematów?
3. Czy są tu ciekawe postaci?
4. Czy bohaterowie podróżują po galaktyce czy cały serial dzieje się na jednej planecie?
Witaj, już spieszę z odpowiedziami.
1. Nie wiem, co rozumiesz pod pojęciem "dorosłego widza", poza tym gusta są różne, jednak mi jako osobie dorosłej, oraz paru moim znajomym (wiek 20-26 lat), serial ten mniej lub bardziej, ale się podobał. Ja osobiście wracam do niego co jakiś czas i niezmiennie jest to moja ulubiona seria, mimo ćwierćwiecza na karku.
2. Co do ogranych schematów, trudno jest mi się wypowiedzieć, bo nie mam wystarczającego dorobku filmowego, by to ocenić, jednak wydaje mi się, że fabuła jest ciekawa. Mnie osobiście najbardziej poruszył pokazany w tym serialu problem ucieczki od problemów i efektów, jakie mogła ona wywołać. W oczy rzuciło mi się też parę symbolicznych szczegółów. Na pewno oryginalny jest jednak sposób przedstawiania wydarzeń z wcześniejszych odcinków. Czegoś takiego wcześniej nie spotkałam.
3. Co do postaci - trudno o nich coś powiedzieć bez nawet minimalnego zdradzania fabuły, dlatego wspomnę tylko o dziewczynie walczącej o odzyskanie rodziny, pracoholiku uciekającym od życia innego niż własna firma, stojącym między młotem, a kowadłem księciu. Ciekawe wydają mi się także postacie pierwszego pilota ziemskiej drużyny (mój faworyt), prowadzącego wyścig staruszka, młodego strzelca i głównego złego.
4. Akcja rozgrywa się na łącznie trzech planetach, w tym Ziemi w prologu i epilogu. Podróży jako takich tam nie ma.
Mam nadzieję, że pomogłam, a ze swojej strony zachęcam do zapoznania się z tym tytułem.
Ja też mam jedno pytanko. Znalazł ktoś może stronę z japońską wersją Obana z polskimi napisami? Muszę przyznać że polski dubbing był lekko denerwujący, a oglądając Naruto przyzwyczajiłem się do j. jap. i napisów. Dobrze by było gdyby jakość też była w miarę wysoka. Pozdrawiam
1. Anime z reguły nie są dla dzieci. Fabuła rozpoczyna się dość infantylnie, ale z czasem pojawiają się motywy niezbyt odpowiednie dla młodszej widowni, np. Rodziny patologiczne, oswajanie żałoby, trudne decyzje, wyjące stwory czy też mój ukochany Spirit;
2. Fabuła najpierw jest dość schematyczna, ale później coraz bardziej się zmienia, nie mówiąc już o tych wszystkich spiskach i odkryciach;
3. Główna bohaterka jako dziewczyna z ADHD i o dresiarskich zapędach naprawdę przypadła mi do gustu, do tego jeszcze mający ciężkie przeżycia Don Wei, jowialny Rush i oczywiście Spirit - tak, to jest genialne;
4. Tak, akcja obejmuje tylko trzy planety, podróż z jednej na drugą jest bardzo rzadka.
"Anime z reguły nie są dla dzieci"
Bzdura. Jest wiele anime typowo dla dzieci, tylko w Polsce nie są zazwyczaj emitowane, a fani anime po nie, nie siegają
To dziwne, że będący postacią pozytywną Satis ma cztery palce, a antagoniści (i w ogóle większość postaci) ma pięć - w Japonii cztery palce są charakterystyczne dla jakuzy (obcięcie sobie małego palca w ramach kary za niepowodzenie), toteż Bob Budowniczy w wersji japońskiej musiał mieć pięć palców, a nie - jak w oryginalnej - cztery.