Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale ten serial to kalka rosyjskiego serialu След emitowanego od 2007 r. Nawet niektórych nazwisk nie zmienili (np. Majski u nich major GRU).
Nawet znajomi Rosjanie mówią, że "etogo gowna nie wozmożno smotret'"...
Przez jakiś czas (jakieś 600 odcinków) oglądałem tego gniota (bo tak długo i cierpliwie liczyłem na to, że jednak POD KONIEC KAŻDEGO odcinka (a nie na początku!) "rozwiążę >>zagmatwaną<< zagadkę"! Obecnie jest już ich gruuuubo ponad 1000... W "polskiej" (a raczej "polszmatowej" kalce jest równie "fascynująco"! ŻENADA!!! Choćby w 12. odc. fraza "wystrzelony nabój" LOL Nabój składa się (z grubsza) z łuski, ładunku prochowego i pocisku, który jest właśnie WYSTRZELIWANY! To może być COKOLWIEK, CO WYLATUJE Z LUFY, ALE MUSI BYĆ MIOTANĄ CZĘŚCIĄ NABOJU!!! NIE CAŁY, Q, NABÓJ!!!!!!!!!!!!!!! Jak można być takim ignorantem, żeby tego nie zweryfikować?!? (może jacyś konsultanci - NAWET Z PRZEDSZKOLA!?) Już sama nazwa wskazuje, że to jest jedynie "nabój", czyli coś, co się "nabija" do lufy (a później do komory "nabojowej", lub), a nie jest W CAŁOŚCI MIOTANE!!! TU NIE CHODZI O MOŹDZIERZ CZY TORPEDĘ!!!!!!!!!!!! I jeszcze ta jednocześnie ignorancka i "dziadobrzmiąca" fraza: "siedem-szejdziesiont-dwa-milimetry"! Nie czepiam się wymowy, ale chodzi mi o MILIMETRA, a nie jakieś milimetry"! Na mój chłopski rozum należy się określić: chodzi o 7 czy 62 milimetry! Bo odnośnie do kalibru broni mówi się: "7,62 MILIMETRA" (zgodnie z POLSKĄ gramatyką!!!) I logiką...
O tym, że po paru minutach zajarzyłem, że to ta... - nie muszę wspominać?! To odnośnie do tego 12. odc.... Nie będę spoilerować...
Zatem "ja siem zapytowywujem: dlaczego nie można było kupić licencji np. na "CSI"?! Przecież te "gówno" jest duuuuuuuużo lepsze! Wiem! Zabrzmiało to tak, jakbym "degustował gówna"... W pewnym sensie tak jest, bo "degustowałem" (i permanentnie "degustuję") gówniane serialowe... I te "natychmiastowe analizy DNA" LOL Skoro to jest "możliwe" w filmie, to dlaczego nie jest możliowe "w realu"?!? Czy film nie powinien "odzwierciedlać" rzeczywistości?! Przecież to chyba nie jest serial sci-fi?!?
Aha! Pojęcia nie mam, czy ty jesteś wsiokiem czy PiSim "wieśniokiem", ale nawet PIERWSZOKLASISTA napisałby mniej więcej tak: "Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na to, że ten serial to kalka rosyjskiego "След"-a, (emitowanego od 2007 r. do dziś). Nawet niektórych nazwisk nie zmieniono... (np. "Majski" - to w oryginalnej wersji "major Majskij", z GRU)...