Śleboda
powrót do forum 1 sezonu

Według opublikowanych niedawno wyników spisu ludności, góralską przynależność etniczną deklaruje w Polsce zaledwie 3 tys. osób
Tutaj jednak twórcy kazali mówić gwarą wszystkim, a jakby mogli to by dziennikarzyna z Krakowa Musiał mijając tablicę "Zakopane" też zaczął mówić gwarą. Prawda jest odwrotna, gwarą nikt już nie mówi, bo to obciach. Przez to dobry serial staje się sztuczny i drażni.

ocenił(a) serial na 6
pawgep77

Większość górali mówi gwarą i absolutnie nie jest to obciach. Może obciach to jest dla słoików, którzy wyjechali do wielkiego miasta i ich dzieci nie mają pojęcia kim są, lub kim byli i co robili ich przodkowie. Niestety słoma w butach tym ludziom nadal została.

ocenił(a) serial na 1
freshmaker91

No akurat niespecjalnie jest się czym chwalić, Goralenvolk to niezbyt chlubna karta historii.

Ununpentium

Co ma piernik do wiatraka? Goralenvolk to margines społeczności góralskiej.

ocenił(a) serial na 5
freshmaker91

"Większość górali" to goni lewe oscypki z biedronki z 1000% marży i bredzi coś o pogodzie, katując na śmierć niewinne konie na morskim oku, więc słoma wystaje, tylko komu?

pawgep77

Nie do końca. W sklepie w Chochołowie spotykałam miejscowych rozmawiających gwarą i bardzo mi się to podobało

kasia_puto

Właśnie, górali z krwi i kości, a nie nędzne namiastki. Nie za bardzo rozumiem reżysera, czy nie "czuł" w tej stylizacji gwary jakiegoś niesmaku, fałszu, groteski ? Czy gdyby obsada mówiła piękną polszczyzną, to film opowiadałby o czymś innym, zmieniłyby się okoliczności ? Jestem ceprem z lubelszczyzny, ale jetem przekonany, że prawdziwi mieszkańcy Podhala muszą mieć niezłą bekę z tej nędznej stylizacji ich dialektu. Mnie osobiście mocno to przeszkadza w tej produkcji.

ocenił(a) serial na 3
pawgep77

Otóż to.

ocenił(a) serial na 6
pawgep77

Świetnie napisane. Celny, inteligentnie złośliwy komentarz. Podpisuję się obiema rękami

ocenił(a) serial na 1
freshmaker91

Czyli jak nakręca film mający akcje na Kaszubach pod Kartuzami to wszyscy będą mówić po Kaszubsku? Tam jednak większość to przesiedleńcy z Gdyni i Gdańsk kupujący tanie domy. Pan reżyser spaprał sprawę.

jarek_mroz_gdynia

No to byśmy taki film oglądali, jak w kinie, z napisami na dole ekranu.

pawgep77

Nie zgodzę się z tezą, że "(...)mówienie gwarą to obciach". A co w następnej iteracji ? Mówienie po polsku jest hańbą ? To jest nasze i to nas odróżnia od innych. Kształtuje również naszą tożsamość, bez której jesteśmy tylko bezkształtną masą. Jeden już mówił, że "(...) polskość to nienormalność"...faktem jest, że Polakiem to trudno go nazwać.

ocenił(a) serial na 1
pawgep77

Nie ma już żadnej gwary. "Wielcy" górole jakieś słówka pamiętają, do tego dodają swoje wymyślone, przekrzywią szczękę i nazywają to gwarą. Smutne, ale prawdziwe.

ocenił(a) serial na 5
Matrioszek

A ulubione słówko w tych ich bredniach to rzecz jasna DUDKI

pawgep77

Gwarą mówi większość ludzi na Podhalu,  większość osób mówi gwarą i jednocześnie „normalnie” ale jak słucham tej gwary która jest w filmie to mnie uszy bolą. O wiele lepiej by to wyglądało jakby tylko osoby które na prawdę potrafią mówić gwarą jej używali.