Śleboda
powrót do forum 1 sezonu

gdy przynależał do Goralenvolk? 5? Albo ile ma w chwili swojej śmierci? 100?

ocenił(a) serial na 6
malasowaa

Gdy Bastian przeglądał jego dokumenty w IPN to widniała data narodzin 1926. Akcja serialu dzieje się w 2024 roku więc miał w chwili śmierci 98 lat. W książce w chwili śmierci miał 88 lat-tak było na raporcie z sekcji. Ale akcja książki dzieje się w 2013 lub 2014. Ile miał lat jak wstąpił do Goralenvolku nie wiem

ocenił(a) serial na 4
Barbarra_Ra

Skoro był rocznik 1926 to G kartę podpisał jak miał 14-17 lat (1940-1943). Nie jestem pewien, ale niemieckie prawo chyba zaliczało go jeszcze do nieletnich i o ile nie był sierotą to dostał to co rodzice wybrali.
Słabo to się klei, jeszcze w kontekście "miłosnego trójkąta". A wystarczyło zmienić datę urodzenia na 1920 :/

ocenił(a) serial na 6
jarek7722

W książce nie było żadnego miłosnego trójkąta. Babońka faktycznie kochała Jana Ślebodę i dla niego wzięła Kenkartę z G. Jednak to była miłość na odległość, o której prawdopodobnie Śleboda nawet nie wiedział. Nie było nic o żadnej interakcji między nimi. A na pewno nie było nic o Babońce i ojcu Gronia. Faktcznie wynika że był nastolatkiem. Ale chyba 16 latek już był dorosły? Do wojska Niemcy brali nawet Niemców 15 letnich. A oddział z górali tworzyli jak zaczęli przegrywać? Nie wiem na pewno. Temat Goralnvolku tylko liznęłam podczas czytania książki. Niewiele wiem na ten temat. A data 1920 oznaczałaby że Śleboda miałby 104 lata. Trochę za dużo. 

ocenił(a) serial na 4
Barbarra_Ra

Książki nie czytałem, więc wypowiadam się tylko na podstawie serialu.
Wiek poboru do Wehrmachtu to było 18 lat. Wcielanie nieletnich (od 16 r.ż) i "zaawansowanych" wiekiem (do 60 r.ż) to już schyłek wojny i powołanie Volkssturmu.
Próby tworzenia batalionu góralskiego miały miejsce w drugiej połowie 1942 r., to jeszcze przed bitwą pod Stalingradem i różnie mogły się losy potoczyć.
Jeżeli akcja książki to 2013-14 to miałby 94 l. (przy 1920 r. jako data urodzenia) - jeszcze bez tragedii :D

ocenił(a) serial na 6
jarek7722

Sprawdziłam przed chwilą książkę. Tam część akcji dzieje się w trakcie wojny i tuż po wojnie. Akcja w trakcie wojny zaczyna się w 1943 roku trwa aż do 1946. Jeśli ŚLeboda urodził się w 1926 to wstąpił do Goralnvolku mając 17 lat

ocenił(a) serial na 6
malasowaa

Przed chwilą sprawdziłam w książce. Są tam retrospekcje i cześć akcji dzieje się w czasie wojny i tuz po. Od 1943 do 1946. Wstapił do Goralnvolku w 1943 gdy miał 17 lat