gdy przynależał do Goralenvolk? 5? Albo ile ma w chwili swojej śmierci? 100?
Gdy Bastian przeglądał jego dokumenty w IPN to widniała data narodzin 1926. Akcja serialu dzieje się w 2024 roku więc miał w chwili śmierci 98 lat. W książce w chwili śmierci miał 88 lat-tak było na raporcie z sekcji. Ale akcja książki dzieje się w 2013 lub 2014. Ile miał lat jak wstąpił do Goralenvolku nie wiem
Skoro był rocznik 1926 to G kartę podpisał jak miał 14-17 lat (1940-1943). Nie jestem pewien, ale niemieckie prawo chyba zaliczało go jeszcze do nieletnich i o ile nie był sierotą to dostał to co rodzice wybrali.
Słabo to się klei, jeszcze w kontekście "miłosnego trójkąta". A wystarczyło zmienić datę urodzenia na 1920 :/
W książce nie było żadnego miłosnego trójkąta. Babońka faktycznie kochała Jana Ślebodę i dla niego wzięła Kenkartę z G. Jednak to była miłość na odległość, o której prawdopodobnie Śleboda nawet nie wiedział. Nie było nic o żadnej interakcji między nimi. A na pewno nie było nic o Babońce i ojcu Gronia. Faktcznie wynika że był nastolatkiem. Ale chyba 16 latek już był dorosły? Do wojska Niemcy brali nawet Niemców 15 letnich. A oddział z górali tworzyli jak zaczęli przegrywać? Nie wiem na pewno. Temat Goralnvolku tylko liznęłam podczas czytania książki. Niewiele wiem na ten temat. A data 1920 oznaczałaby że Śleboda miałby 104 lata. Trochę za dużo.
Książki nie czytałem, więc wypowiadam się tylko na podstawie serialu.
Wiek poboru do Wehrmachtu to było 18 lat. Wcielanie nieletnich (od 16 r.ż) i "zaawansowanych" wiekiem (do 60 r.ż) to już schyłek wojny i powołanie Volkssturmu.
Próby tworzenia batalionu góralskiego miały miejsce w drugiej połowie 1942 r., to jeszcze przed bitwą pod Stalingradem i różnie mogły się losy potoczyć.
Jeżeli akcja książki to 2013-14 to miałby 94 l. (przy 1920 r. jako data urodzenia) - jeszcze bez tragedii :D
Sprawdziłam przed chwilą książkę. Tam część akcji dzieje się w trakcie wojny i tuż po wojnie. Akcja w trakcie wojny zaczyna się w 1943 roku trwa aż do 1946. Jeśli ŚLeboda urodził się w 1926 to wstąpił do Goralnvolku mając 17 lat